Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ανάβουν "συντηρητικό" φλας

Συζητιούνται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις διατάξεις που θα προταθούν για αναθεώρηση

Αύριο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η θέση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος προκειμένου αυτό - με τη συναίνεση και της ΝΔ - να αλλάξει επί το συντηρητικότερο και να προσαρμοστεί στις επιταγές του Μάαστριχτ, με την εκχώρηση ακόμα περισσότερων εξουσιών στα υπερεθνικά διευθυντήρια.

Αλλωστε, πρόγευση για την κατεύθυνση της αναθεώρησης έδωσαν τα δύο κόμματα και στην αρμόδια επιτροπή της προηγούμενης Βουλής, όταν κατά ομολογία των δύο κύριων εκπροσώπων τους (Ε. Βενιζέλου και Π. Παυλόπουλου) επιτεύχθηκε μία πρωτοφανής συναίνεση για τις διατάξεις που επρόκειτο να αναθεωρηθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ, για το οποίο και τα δύο κόμματα είχαν συμφωνήσει ότι επρόκειτο να αναθεωρηθεί.

Το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος συζητήθηκε προχτές στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ενώ χτες συνεδρίασε και η αρμόδια επιτροπή της ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις πληροφορίες για την τροποποίηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (να εκλέγεται με 150+1 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία, αντί για 180 ή να εκλέγεται από ένα ευρύτερο σώμα εκλεκτόρων) δήλωσε ότι το κόμμα δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συγκεκριμένη πρόταση. Ωστόσο, οι πληροφορίες ότι το κυβερνών κόμμα συζητάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Α. Πεπονή ο οποίος με γραπτή του δήλωση τόνισε ότι ενδεχόμενη εκλογή Προέδρου με 150+1 ψήφους θα δημιουργήσει την εικόνα "ενός κομματικού προέδρου". Επίσης ο Α. Πεπονής είπε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ δε δικαιούται να λάβει απόφαση για το θέμα για το οποίο αρμόδια κατά το Σύνταγμα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Από την πλευρά της η ΝΔ, με δηλώσεις του Γ. Βαρβιτσιώτη,διαφωνεί με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού βουλευτών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της για τον εκλογικό νόμο. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσει η ΝΔ πρόταση για άμεση εκλογή από το λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ιδιωτικά ΑΕΙ

"Στάχτη στα μάτια" της εκπαιδευτικής κοινότητας και του λαού ρίχνει η κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας ότι είναι υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, τη στιγμή που κάθε νέο μέτρο που προωθείται στο χώρο της παιδείας είναι ένα ακόμα βήμα στην ιδιωτικοποίησή της και παράδοσή της στους νόμους της αγοράς.

Μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, όπου συζητήθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων με το επιχείρημα της εναρμόνισης της Ελλάδας στις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που στελέχη του ΠΑΣΟΚ φλερτάρουν με την ιδέα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πάντως χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δήλωσε ότι "η κυβέρνηση είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα εκπαίδευσης, της δωρεάν εκπαίδευσης. Στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα", τόνισε.

Οι φραστικές αυτές διαψεύσεις έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ήδη το σύνολο των μέτρων που προωθούνται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, καθώς και τα τρία στοιχεία που συνθέτουν τη δωρεάν ανώτατη παιδεία - τα δωρεάν συγγράμματα, η δωρεάν φοίτηση και η χρηματοδότηση από το κράτος - έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα έχει ήδη ανακοινωθεί η επιβολή διδάκτρων στους ΕΛΚΥΣ και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η επωνυμία "Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου" συνοδεύει κάθε νέο εκπαιδευτικό οργανισμό (ανοιχτό πανεπιστήμιο, κέντρα ξένων γλωσσών κλπ) ενώ προωθείται η κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Το έργο της ιδιωτικοποίησης έρχεται να ολοκληρώσει η προώθηση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων που θα οδηγήσει τα Πανεπιστήμια στο να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.Για διγλωσσία πάνω στο θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος,το κόμμα του οποίου έχει απροκάλυπτα ταχθεί υπέρ της ίδρυσής τους. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι "την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της δωρεάν παιδείας, ο υπουργός Πολιτισμού τον διέψευσε αναφέροντας πως μελετάται το θέμα των ιδιωτικών ΑΕΙ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ