Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία Ρωσίας - ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Αρνητικές είναι οι αντιδράσεις σχεδόν όλων των κομμάτων της ρωσικής αντιπολίτευσης, και όχι μόνο, σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας και με τη δήλωση του Γιέλτσιν ότι τα πυρηνικά όπλα δε στρέφονται πλέον προς τις χώρες του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, θριαμβευτικούς τόνους χρησιμοποίησε η ρωσική τηλεόραση, παρουσιάζοντας τη "νέα εποχή", που ανοίγει αυτή η συμφωνία, μια ειδυλλιακή εικόνα, στην οποία όμως δε συμμετέχει ο ρωσικός Τύπος, αφού, ακόμα και άρθρα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων είναι διχασμένα ως προς τη συμφωνία και μερικά έντονα επικριτικά. Ετσι, με άρθρο του στη "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα" το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Αντρόνικ Μιγκρανιάν ασκεί δριμύτατη κριτική στην εξωτερική πολιτική της Μόσχας την τελευταία δεκαετία, καταλήγοντας ότι, αν η Ρωσία δεν μπορούσε να αποσπάσει περισσότερα από τη Δύση, δεν κέρδισε και τίποτα υπογράφοντας τη συμφωνία. Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την υπογραφή της συμφωνίας. "Ορόσημα του Μάη: από την ημέρα της νίκης έως την ημέρα της ντροπής", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Πράβντα - 5". Η διακομματική ΚΟ Αντι- ΝΑΤΟ της Κρατικής Δούμας χαρακτήρισε ήττα του Κρεμλίνου τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ και κάλεσε σε λήψη νέων "πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών μέτρων" για την απόκρουση της δυτικής απειλής κατά της Ρωσίας.

Εντονα επικριτικός για την εν λόγω συμφωνία εμφανίζεται με άρθρο του στην"Ιζβέστια" ο στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ, ο οποίος υποστηρίζει πως το ΝΑΤΟ δεν έχει μεταβληθεί, "ήταν και παραμένει εργαλείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής". Η επέκτασή του μπορεί να ανακοπεί όχι με ντοκουμέντα τέτοιου τύπου, αναφέρει ο Λέμπεντ, αλλά με "αξιόπιστους συμμάχους και καλό οπλισμό". Ο στρατηγός επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή εγκαθιδρύει τις "σφαίρες επιρροής των νικητών του ψυχρού πολέμου - του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών", χαρακτηρίζοντάς την ως "πράξη συνθηκολόγησης". Αφού τονίζει ότι οι "πατριωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της επέκτασης, καταλήγει ότι, αν η επέκταση του ΝΑΤΟ συντελέσει στον "αποκλεισμό της Ρωσίας από την Ευρώπη" και στη μετατροπή της σ' ένα είδος ταμπόν μεταξύ του Ατλαντικού και της Ασίας, τότε η Ρωσία θα πρέπει να πάει με την Κίνα και την Ινδία.

Αντιδράσεις πρώην Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ

Την ίδια μέρα, 27 Μάη, που στο Παρίσι υπογράφηκε η συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Τάλιν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ηγετών των χωρών της Βαλτικής, στην οποία συμμετείχαν και οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Στο ανακοινωθέν της συνάντησης, με καθαρά αντιρωσικές αιχμές, αναφέρεται ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές μετά την ένταξη σ' αυτό των πρώτων νέων μελών και αγνοούνται επιδεικτικά οι αυστηρές προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, αν δεχτεί Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Χαρακτηριστική σχετικά μ' αυτό είναι η ειρωνική δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα: "Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Γιέλτσιν ότι τα ανεξάρτητα κράτη δεν έχουν το δικαίωμα να μπουν στο ΝΑΤΟ, μια τέτοια δήλωση έχει δικαίωμα να κάνει μόνο ο Ρώσος Πρόεδρος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ