Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ
Προσαρμογή στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ

Την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές έρχεται να υπηρετήσει το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέμα στρατιωτικής θητείας, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χτες στη Βουλή στη Διαρκή Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών. Αυτό τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,πράγμα που επιβεβαίωσε με την ομιλία του και ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται να αντιμετωπίσει τις αμυντικές δαπάνες, αλλά προσαρμόζει τις Ενοπλες Δυνάμεις στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα και τις απαιτήσεις της "νέας τάξης πραγμάτων".Δεν εξυπηρετεί, είπε, την υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας, διότι εντάσσεται στη συνολική αναδιάταξη δυνάμεων, όπως την προωθεί το ΝΑΤΟ, με την επέκταση των ορίων δράσης του και την ικανότητά του να παρεμβαίνει άμεσα και δυναμικά στην περιοχή, για την τρομοκράτηση και καταστολή των λαών που δεν υποτάσσονται. Ολα αυτά, πρόσθεσε, απαιτούν αλλαγές και αυτές τις αλλαγές πάει να υπηρετήσει και το νομοσχέδιο, στα βασικά του σημεία.

Ο υπουργός Αμυνας από την πλευρά του, με όσα είπε στην ομιλία του, ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο εντάσσονται στη λογική εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.Ολες αυτές οι ρυθμίσεις, είπε, δεν έχουν να κάνουν με καμία άλλη κατεύθυνση, παρά μόνον με το πώς θα ικανοποιηθούν οι εθνικές ανάγκες και το συμφέρον της χώρας μας, καθώς και πώς θα είναι πιο αποτελεσματική η συμμετοχή μας στους διεθνείς οργανισμούς,η οποία επίσης γίνεται βάσει των εθνικών μας συμφερόντων. Με τον τρόπο αυτό, διευρύνουμε την αμυντική μας επάρκεια και ικανότητα ως μέλη διεθνών οργανισμών.Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αποστολές σε Βοσνία και Αλβανία.

Ο Στρ. Κόρακας, αφού εξέφρασε αμφιβολία για την ειλικρίνεια των διακηρυγμένων προθέσεων της κυβέρνησης, απαρίθμησε τα προβλήματα που θα έπρεπε να λύνει ένα στρατολογικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι θα έπρεπε:

- Να προωθεί τον εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Να χτυπάει το ρουσφέτι,τις πελατειακές σχέσεις,που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, με μεταθέσεις, άδειες κλπ.

- Να προωθεί την αλλαγή νοοτροπίας από τις ίδιες τις παραγωγικές σχολές και το σεβασμό της προσωπικότητας των στρατευμένων.

- Να καταργεί την ποινή φυλάκισης για τα πειθαρχικά αδικήματα.

- Να βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης,όπως υποδομή, σίτιση, μισθός.Εδώ ο βουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε το χιλιάρικο που δίνεται σήμερα κάθε μήνα σε κάθε στρατιώτη να γίνει 30.000 - 40.000 δραχμές το μήνα, καθώς και να καθιερωθεί η δωρεάν μετακίνηση των στρατιωτών στις συγκοινωνίες.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι με τη μείωση της ηλικίας στράτευσης γίνεται πιο εύκολη η χειραγώγηση των συνειδήσεων της νεολαίας και η ένταξή της στη στρατοκρατική αντίληψη που απαιτούν οι ανάγκες του ΝΑΤΟ. Φυσικά, είπε ο Στρ. Κόρακας, δεν εξασφαλίζεται περισσότερος στρατός με το να κατατάσσονται οι νέοι σε μικρότερη ηλικία, αφού το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ο ίδιος αριθμός νέων. Επίσης, πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως αυτή που προβλέπει τρεις μήνες λιγότερη θητεία για όσους δεν κάνουν χρήση αναβολής για σπουδές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ παρά την εισαγωγή τους, αποτρέπεται ο νέος από τις σπουδές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ