Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις της νεολαίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Νίκος Σοφιανός, υπογράμμισε ότι χρειάζεται όχι μόνο αποπομπή του συγκεκριμένου υπουργού αλλά ξεκάθαρη αποπομπή αυτών των θέσεων από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.

- Πώς κρίνετε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τα ναρκωτικά στο στράτευμα;

- Αυτές οι προσπάθειες που γίνονται και καθυστερημένα ιδιαίτερα στο στρατό, αλλά και οι προσπάθειες που κάνουν οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας και της νεολαίας, υπονομεύονται από τις δηλώσεις του υπουργού. Αλλωστε, δεν το λέει αυτό το ΚΚΕ, το λένε και οι ίδιες οι θεραπευτικές κοινότητες και το "18 ΑΝΩ", ζητώντας την καθαρή θέση της κυβέρνησης, γιατί υπονομεύονται και τα ίδια τα προγράμματα.

Οταν εθίζεται η νεολαία στη λογική ότι το χασίς είναι αθώο και αβλαβές, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια της διαδικασίας της απεξάρτησης χιλιάδων νέων, που είτε έχουν εθιστεί χωρίς να είναι ακόμα εξαρτημένοι, είτε βρίσκονται στη διαδικασία της εξάρτησης και από τα μαλακά όπως λέγονται και από τα σκληρά τα ναρκωτικά.

Είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται όχι μόνο η αποπομπή, όπως ζητήσαμε, του υπουργού, αλλά ξεκάθαρη αποπομπή αυτών των θέσεων από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μπορείς να φιλοδοξείς ότι μια σειρά προγράμματα που γίνονται και παίρνονται κάτω και από την πίεση των φορέων της νεολαίας και των εργαζομένων, θα μπορέσουν να έχουν κάποια αποτελέσματα, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν κάποια αντιμετώπιση στο πρόβλημα.

Σε σχέση τώρα ειδικά με τον στρατό και τη στρατευμένη νεολαία, είναι φιλότιμη αυτή η προσπάθεια. Αν δε συνδυαστεί όμως με την ανάγκη για συνολικότερες αλλαγές στη ζωή των στρατευμένων, στην ποιότητα της ζωής των στρατευμένων και στους όρους μέσα στους οποίους ζουν και αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους και ξέρετε και εσείς νομίζω ότι οι συνθήκες είναι πολλές φορές άθλιες.

Ξέρετε και εσείς την ένταση του αυταρχισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις, την απουσία στοιχειωδών πόρων για την ποιότητα ζωής των στρατευμένων. Καταλαβαίνουμε ότι εάν για τα μάτια λέμε ότι θα πάρουμε μέτρα για να χτυπηθεί η κυκλοφορία του χασίς και άλλων ναρκωτικών στα στρατόπεδα, αν αυτά δε συνδυαστούν και με μέτρα υπέρ της ζωής των στρατευμένων και εκδημοκρατισμού του στρατού και βελτίωσης των όρων και των συνθηκών διαβίωσης, αυτά θα μείνουν νεκρά.

- Εσείς είστε διατεθειμένοι να συνεργαστείτε με την κυβέρνηση στην καταπολέμηση των ναρκωτικών;

- Προφανώς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε. Ομως τη συνεργασία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα με το στρατολογικό νομοσχέδιο το απέδειξε, την εννοεί σαν ένα διάλογο κουφών, που απλώς εμείς θα λέμε κάποιες λέξεις, κάποιες προτάσεις και η κυβέρνηση θα μας έχει συνδέσει με τις αποφάσεις τις οποίες ήδη έχει πάρει.

Αυτή είναι μια πάγια τακτική, δηλαδή, της κυβέρνησης, γι' αυτό και το ερώτημα δεν είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, όσο εάν είμαστε διατεθειμένοι να παλέψουμε μαζί και με τους στρατευμένους και με τους φορείς της νεολαίας, ώστε να επιβάλουμε αλλαγές τέτοιες στο στρατό, που τη χρήση των ναρκωτικών θα τη μειώνουν και θα την κάνουν και άχρηστη για τους ίδιους τους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους.

- Πώς κρίνετε την κυβερνητική πολιτική;

- Η προσπάθεια που γίνεται από μια σειρά κύκλους και που καλύπτεται από την κυβέρνηση, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις υπουργών σε σχέση με τις υποτίθεται προσωπικές απόψεις του κ. Παπανδρέου, γίνεται για να εθιστεί η κοινωνία με τη λογική ότι τα ναρκωτικά είναι πρόβλημα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, θα ζούμε μ' αυτό, άρα να κάνουμε και νόμιμη τη χρήση τους, ώστε να δούμε και κάποια αποτελέσματα.

Αυτά είναι τα επιχειρήματα που λένε, γιατί η μέχρι τώρα πολιτική δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Κατ' αρχήν δεν υπάρχει μέχρι τώρα πολιτική η οποία να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών. Υπάρχουν αποσπασματικές κινήσεις οι οποίες γίνονται κάτω και από την πίεση και φορέων αλλά και της ίδιας της δουλιάς που γίνεται από μια σειρά χώρους που ασχολούνται με το πρόβλημα.

Και υπάρχουν προτάσεις τέτοιες και έχουν κατατεθεί αλλεπάλληλες φορές, η πρόσφατη σχετικά ομιλία της ΓΓ του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα των ναρκωτικών έδινε τέτοιες προτάσεις συγκεκριμένες, για το πώς δηλαδή ο χρήστης θα φύγει από το κύκλωμα, θα φύγει από την αντιμετώπισή του σαν ποινικό και θα αντιμετωπιστεί σαν ένας ασθενής ο οποίος έχει μια σχετική ή μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Ο θόρυβος γίνεται, ξαναλέω, για να εθιστεί η κοινή γνώμη, ώστε σε κάποιο άλλο χρονικό διάστημα να αρθεί η νομιμοποίηση και να πέσει μαλακά και φυσικά γίνεται για να καλύψει την απουσία σοβαρής, υπεύθυνης πολιτικής γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών σε όλες τις πλευρές, και στην πρόληψη και στη θεραπεία και στην επανένταξη.

Και το ζήτημα της επανένταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που πρώην χρήστες και αφού έχουν ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία επανένταξης αντιμετωπίζονται με έναν ιδιόμορφο ρατσισμό και από ένα μέρος της κοινωνίας, αλλά κυρίως από το κράτος και τους φορείς του.

- Δίνετε την ίδια σημασία στα ναρκωτικά με τα εθνικά θέματα;

- Για μας είναι εξίσου σημαντικό πρόβλημα αυτό των ναρκωτικών, όπως και τα εθνικά θέματα και όλα τα άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται από την πολιτική της κυβέρνησης με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων και βρίσκονται στο μονόδρομο - γι' αυτούς μονόδρομο - της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νέας τάξης πραγμάτων.

Δε νομίζουμε ότι βοηθάει να λέμε αυτό είναι λιγότερο σημαντικό ή εκείνο είναι λιγότερο σημαντικό. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΚΕ δε συνηθίζει να ζητάει αποπομπή υπουργών. Θεωρεί συλλογική την ευθύνη της κυβέρνησης, συλλογική την ευθύνη του κυβερνητικού κόμματος και των βουλευτών, όμως για ένα τέτοιο πρόβλημα, το οποίο ουσιαστικά βάζει τη λογική της μαστούρας και δεν πρέπει να μας ξενίζουν οι λέξεις, γιατί αυτές είναι οι έννοιες που δίνονται από τις λέξεις, τη βάζει και τη νομιμοποιεί στη συνείδηση της νεολαίας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ζητήσαμε την αποπομπή του υπουργού και δε νομίζουμε ότι αποπροσανατολίσαμε την κοινή γνώμη.

Αντίθετα, χτυπήσαμε καμπανάκι στην κοινή γνώμη ότι τα πράγματα οδηγούνται σε εξελίξεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των νέων, όχι μόνο τα δικαιώματα, όχι μόνο την προοπτική τους σε σχέση με τη μόρφωση, τη δουλιά, την ποιότητα της ζωής.

Βάζουν ως στόχο ακόμα και την ίδια τη ζωή. Θέλουν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις της νεολαίας. Μια κοιμισμένη νεολαία δεν μπορεί να αντιδρά, δεν μπορεί να οδηγεί το ριζοσπαστισμό της σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική που της στερεί τόσα και τόσα δικαιώματα καθημερινά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ