Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το "σοσιαλιστικό" Μάαστριχτ!

Αν πιστέψει κανείς την προχτεσινή ανακοίνωση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, όπως την εξέφρασε ο Κ. Σκανδαλίδης, η Ευρώπη το 2000 θα είναι σοσιαλιστική. Πώς θα συμβεί αυτό; Σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οι εκλογικές νίκες της "Ελιάς" στην Ιταλία, του Τ. Μπλερ στην Αγγλία, του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα και η προχτεσινή επιτυχία των Γάλλων Σοσιαλιστών δείχνουν ότι "οι προοδευτικές δυνάμεις επανέρχονται στο πολιτικό προσκήνιο από θέση πολιτικής ισχύος, πράγμα που θα σημάνει στην πορεία και μία ασφαλώς πιο προοδευτική και πιο κοινωνικά σωστή πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ολοκλήρωσης".

* * *

Πώς προσδιορίζεται αυτή η προοδευτική πορεία της ΕΕ; Εσπευσε αμέσως να το διευκρινίσει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ; "Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να επιτευχθούν οι στόχοι για την οικονομία και τη σύγκλιση". Με άλλα λόγια η "προοδευτική" και "σοσιαλιστική" Ευρώπη θα επιτευχθεί μέσω του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ στην οποία παραμένουν στοχοπροσηλωμένοι όχι μόνο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα "αδελφά" ευρωπαϊκά κόμματα. Ο σοσιαλισμός θα πραγματοποιηθεί πάνω στα "πτώματα" των 57 εκατομμυρίων ανθρώπων που σήμερα ζουν κάτω από το όριο φτώχειας στις χώρες - μέλη της ΕΕ και τα 22 εκατομμύρια ανέργους. Προφανώς πρόκειται για το σοσιαλισμό με μαύρο χρώμα, το χρώμα δηλαδή των πολυεθνικών, της χρηματιστικής ολιγαρχίας κλπ.

* * *

Αυτή είναι και η "επιτυχία" των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Εχουν πείσει τα "μεγάλα αφεντικά" ότι κάτω από τη δική τους ηγεμονία, η εξυπηρέτηση και διαχείριση των συμφερόντων τους είναι περισσότερο εξασφαλισμένη, γιατί μπορούν να ποδηγετούν αποτελεσματικότερα τις λαϊκές μάζες. Η πολιτική και τα έργα των κυβερνήσεων Πρόντι, Σημίτη, αλλά και του Μπλερ - που δίκαια αποκαλείται ως καλύτερος διάδοχος της Θάτσερ - δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των παραπάνω. Με την πολιτική τους έχουν δίκαια αποσπάσει τα εύσημα της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας, η οποία τους έχει επιλέξει ως την εμπροσθοφυλακή της για τη νέα έφοδο στη βαρβαρότητα.

Με τέτοια "όνειρα" είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να πάνε μακριά. Οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη ήδη έχουν να επιδείξουν σοβαρούς αγώνες ενάντια στο Μάαστριχτ και συνεχίζουν με νέα ορμή, συντονίζοντας τη δράση τους. Το σοσιαλιστικό μέλλον της Ευρώπης περνάει μόνο μέσα από τους ταξικούς αγώνες τους.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το "σοσιαλιστικό" Μάαστριχτ!(1997-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ