Πέμπτη 29 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Διάλογος για να αποκαλυφθεί η Τουρκία!

Τις "ανησυχίες" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέλαβε να καθησυχάσει ο Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με τους βουλευτές που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν τρέφει ψευδαισθήσεις και δεν περιμένει να λύσει μέσα από το διάλογο το βασικό πυρήνα των προβλημάτων που υπάρχουν με την Τουρκία, αλλά αποσκοπεί να αποκαλύψει την αδιαλλαξία της στη διεθνή γνώμη. Εκτίμησε μάλιστα ότι η διεθνής θέση της χώρας μας έχει βελτιωθεί, σε σύγκριση με πέρσι, ότι το κλίμα στη Δύση έχει αλλάξει υπέρ της χώρας μας και οι διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο έχουν ενοχλήσει τους... συμμάχους (!). Προκειμένου να γίνει πειστικός, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Χ. Κολ, τη Μεγάλη Βδομάδα, του έδειξε στο χάρτη πού είναι η Γαύδος που διεκδικούν οι Τούρκοι και αυτός έβαλε τα γέλια! Γενικότερα, η κυβέρνηση θα εμμείνει σε αυτή την τακτική της "βήμα βήμα αποκάλυψης" της Τουρκίας, γιατί έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Οπως για παράδειγμα ότι οι Τούρκοι έχουν περάσει από τις "γκρίζες ζώνες" και μιλάνε πλέον για 131 νησιά και βραχονησίδες, γεγονός που τους εκθέτει στη διεθνή κοινή γνώμη!

Από τους βουλευτές οι Παπαθεμελής, Βαλυράκης, Κηπουρός επέμειναν στις γνωστές "υπερπατριωτικές" θέσεις τους και στη θέση "κανένας διάλογος με την Τουρκία", υποστηρίζοντας ότι "επιβεβαιώνονται οι "32"" στα όσα ανέφεραν στη γνωστή επιστολή, γιατί, όπως ισχυρίστηκαν, "διολισθαίνουμε προς το διάλογο με την Τουρκία". Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος συμφώνησε με την ενέργεια του Κ. Σημίτη να συναντηθεί με τον Ντεμιρέλ - σε αντίθεση με τους Παπαθεμελή κ. ά. - αλλά τάχθηκε κατά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ο Κ. Παπούλιας διαπίστωσε ακινησία στο Κυπριακό για να εισπράξει την άμεση απάντηση του Κ. Σημίτη: "Πού την είδες την ακινησία;"! Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι Γ. Καψής και Π. Οικονόμου δεν πήραν το λόγο, προφανώς γιατί έχουν ικανοποιηθεί από την τακτική της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδης, δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία πάνω στους τακτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ