Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Αναζητείται φόρμουλα ευρωπαϊκής "βοήθειας"...

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Την πιθανότητα παροχής οικονομικής, ιατροφαρμακευτικής, και ακόμη και στρατιωτικής ή "αστυνομικής" βοήθειας στην κυβέρνηση Φίνο διαπραγματεύτηκε χτες η 11μελής αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία βρίσκεται στην Αλβανία. Είναι πλέον σαφές ότι η πρωτοβουλία ανήκει στις Βρυξέλλες, αφού και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκδήλωσε την "υποστήριξή του" στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Νέες συνομιλίες με αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης είχε χθες η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία, με στόχο να προσδιοριστούν "οι ανάγκες της χώρας σε βοήθεια". Η 11μελής αποστολή είχε τη Δευτέρα συνομιλίες και με τον Πρόεδρο Μπερίσα,ο οποίος επανέλαβε την έκκλησή του για αποστολή πολυεθνικής "αστυνομικής" δύναμης: "Οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αστυνομίας χρειάζονται για τη διανομή της βοήθειας, την αποκατάσταση της τάξης και την αναδιοργάνωση της δικής μας αστυνομίας. Η βοήθεια πρέπει να περιλάβει και την αναδιοργάνωση των κατεστραμμένων δημοσίων και οικονομικών θεσμών", είπε ο Αλβανός πρόεδρος.

Είναι σαφές ότι πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών και με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Φίνο αποτελεί η "ασφάλεια", όπως το έθεσε κομψά ο επικεφαλής της, Γιαν Ντ' Ανσενμπουργκ - δηλαδή, ο αφοπλισμός των εξεγερμένων.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αλβανία μετέβη αργότερα χθες στο Δυρράχιο, το μεγαλύτερο αλβανικό λιμάνι, που παρέμενε κλειστό τις τελευταίες δέκα ημέρες. Η επαναλειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων του Δυρραχίου θεωρείται από τους Ευρωπαίους ειδικούς ως πρώτιστη προτεραιότητα, αφού η λειτουργία του αποτελεί προϋπόθεση για την αποστολή της ευρωπαϊκής βοήθειας στην Αλβανία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης. Επίσκεψη στο λιμάνι του Δυρραχίου πραγματοποίησε χτες και επιτροπή συμβούλων του ΟΑΣΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ηδη από προχτές, δηλώνοντας ουσιαστικά την απροθυμία του να εμπλακεί στην κρίση και επιχειρώντας μετακύληση της πολιτικής ευθύνης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τους Αλβανούς να "συνεργαστούν πλήρως" με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει μεταβεί στη χώρα.

Κατά πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε "κάθε διπλωματική προσπάθεια" ειρηνικής λύσης της κρίσης. Ο προεδρεύων του Σώματος, Ζμπίγκνιου Βλόσοβιτς, είπε στο AFP ότι τα μέλη του Συμβουλίου εξέτασαν - κεκλεισμένων των θυρών - "τις προοπτικές αποκατάστασης της τάξης και της ειρήνης στην Αλβανία".

Αντιφάσεις αλά γαλλικά...

"Η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων είναι αδιανόητη", αλλά και "ίσως να χρειαστεί η αποστολή μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης", προς βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού της Αλβανίας: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Εβρέ ντε Σαρέτ,έκανε τις δύο αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις την ίδια μέρα. Ποια θα πρέπει να πάρει κάποιος στα σοβαρά; μάλλον τη δεύτερη. Ο ντε Σαρέτ έδειξε χθες να μεταστρέφει την πρότερη ρητορική του. "Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και σθεναρά, ώστε να μην εκτυλιχτεί μπροστά μας το σενάριο ενός εμφύλιου πολέμου, που αποτελεί αληθινό δράμα με επιπτώσεις στην περιφέρεια και τις οποίες δεν πρέπει να υποτιμήσουμε", είπε ο ντε Σαρέτ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

... και αλά αλβανικά

Ο αποφυλακισθείς σοσιαλιστής ηγέτης, Φάτος Νάνο,μετά από την προχτεσινή του έκκληση στον Μπερίσα να παραιτηθεί, δήλωσεότι δε θεωρεί την παραίτησή του ως έχουσα προτεραιότητα. Ο Νάνο τόνισε και πάλι ότι"ο πρόεδρος πρέπει να συνεργάζεται και όχι να επεμβαίνει".

Πολλές χούφτες δολάρια...

Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Αλβανίας δήλωσε χθες ότι η Αλβανία χρειάζεται οικονομική βοήθεια τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια των έξι επομένων μηνών, για να μη βουλιάξει η οικονομία της έπειτα από τις ταραχές των τελευταίων εβδομάδων.Κατά τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι οικονομικοί δείκτες της χώρας καρκινοβατούν, αν και η Αλβανία θεωρούνταν πριν δυο χρόνια ένας από τους..."καλύτερους μαθητές" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πορεία της προς την οικονομία της αγοράς. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού που επρόκειτο να φτάσει τα 350 εκατομμύρια δολάρια (10% του ΑΕΠ) αναθεωρήθηκε στα 500 εκατομμύρια (15% του ΑΕΠ), είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Οικονομίας, Αρμπεν Μάλαϊ.

Για να εξισορροπήσει το ισοζύγιο πληρωμών, η Αλβανία έχει επίσης ανάγκη μιας βοήθειας 150 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να ελέγξει τον πληθωρισμό. Μέσα σε ένα χρόνο, από το Φεβρουάριο του 1996 ως το Φεβρουάριο του 1997, ο πληθωρισμός έφτασε στο 21,5%, αλλά η κρίση προκάλεσε την εκτόξευση των τιμών. Αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων 30% ως 40% παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα Τίρανα. "Ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει φέτος στο 100% αν δε βοηθηθούμε", είπε ο υπουργός.

Από τις αρχές Ιανουαρίου το εθνικό νόμισμα (λεκ) υποτιμήθηκε κατά 30% - 40%, σε σχέση με το δολάριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ