Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ο ελληνικός λαός σε επιφυλακή για ειρήνη στα Βαλκάνια

Η ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, όπως είναι γνωστό, είχε δυσμενείς και επικίνδυνες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ξεθάρρεψαν και βάλθηκαν να κινήσουν τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω. Καθημερινά βλέπουμε το φαινόμενο να επιζητούν, στο όνομα της "νέας τάξης", να πάρουν πίσω με κάθε τρόπο και μέσο ό,τι χάσανε και κάνουν ανοιχτή επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ακόμα και το οχτάωρο, που κερδήθηκε με το αίμα των απεργών εργατών στο Σικάγο, επιχειρούν να το καταργήσουν.

Αλλά δεν είναι μόνο ότι πασχίζουν να αρπάξουν όλα εκείνα που οι λαοί κέρδισαν με μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες. Το χειρότερο είναι ότι επιδιώκουν ν' αναβιώσουν τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σοβινισμό, με σκοπό να ρίξουν την ανθρωπότητα σε ένα νέο ματοκύλισμα για το ξαναμοίρασμα του κόσμου.

Χειροπιαστό παράδειγμα είναι αυτά που διαδραματίζονται σήμερα στα Βαλκάνια. Οπως είναι γνωστό, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της "νέας τάξης" ξεκίνησαν με τη διάλυση των καθεστώτων της ΛΔ της Γιουγκοσλαβίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για να συνεχίσουν με τον κατακερματισμό των κατοίκων τους, που χρόνια τώρα ζούσανε αρμονικά και αδελφωμένα. Επίσης, βάλθηκαν να επαναφέρουν, με τις γνωστές οικονομικές και κοινωνικές καταστροφικές συνέπειες, τον καπιταλισμό στις χώρες αυτές. Και να πετύχουν επεμβάσεις στα εσωτερικά τους σε όφελος των ΗΠΑ και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Ετσι φτάσαμε στο σημείο να μετατραπούν τα Βαλκάνια σε επικίνδυνη μπαρουταποθήκη, που κάθε τόσο κινδυνεύει να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες. Ακόμα, τα ιδιαίτερα συμφέροντα των δυνάμεων της ΕΕ και κυρίως των Γερμανίας, Αγγλίας και Γαλλίας από τη μια και των ΗΠΑ από την άλλη, που συγκρούονται σ' αυτή την περιοχή, δεν αφήνουν να σταματήσει ο κίνδυνος του μακελειού, που αυτές προκαλούν και συντηρούν. Και το κακό είναι πως μεθοδικά προσπαθούν να μπλέξουν και την Ελλάδα, που πάνω από 45 χρόνια ένιωθε ασφάλεια και ηρεμία και διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους λαούς των άλλων χωρών της Βαλκανικής. Για όλα αυτά, ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αποκτήσει συνείδηση όλων αυτών των γεγονότων και να βρίσκεται σε αδιάκοπη επαγρύπνηση.

Είναι ανάγκη να μην ξεχνάμε τις ΝΑΤΟικές βόμβες, που σκορπούσαν πριν από λίγο τον τρόμο σ' αυτή την περιοχή και την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αποτραπεί η εμπλοκή μας στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Πρέπει να κατανοήσουμε πως κάθε αποσταθεροποίηση στη Βαλκανική είναι κι ένα μήνυμα πως η απειλή σύρραξης βρίσκεται και "προ των πυλών μας". Γι' αυτό είναι ανάγκη να κινητοποιηθούμε να φράξουμε το δρόμο της επέκτασής της, να αγωνιστούμε για το σταμάτημα κάθε διαμάχης που προσπαθούν να επιβάλουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει ν' αφήσει ελεύθερη την προπαγάνδα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, που έχει στόχο να ανακόψει την επαγρύπνησή του και να τον αποτρέψει να βρίσκεται σε αδιάκοπη επιφυλακή. Μόνη σκέψη μας κι επιδίωξή μας πρέπει να είναι η ειρήνη στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο. Γιατί μόνο η ειρήνη είναι η δύναμη που μπορεί να φράξει το δρόμο κάθε ξένης επέμβασης και να εξασφαλίσει στην περιοχή και στη χώρα μας την ηρεμία και την ασφάλεια.

Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ