Τετάρτη 19 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Το 3ο Συνέδριο των Λαών της ΕΣΣΔ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Εγκάρδια, φιλικά υποδέχτηκε η Λευκορωσία τους απεσταλμένους όλων των 15 πρώην Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης. Πάνω από 1.500 αντιπρόσωποι και προσκεκλημένοι συμμετείχαν στο 3ο Συνέδριο των Λαών της ΕΣΣΔ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 16 Μάρτη στο Μινσκ. Κύριο θέμα του φόρουμ των εκπροσώπων του πολυεθνικού σοβιετικού λαού ήταν "η παραπέρα ανάπτυξη του ενωτικού κινήματος των λαών για την ανασύσταση της ανανεωμένης Σοβιετικής Ενωσης". Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν τόνισε χαρακτηριστικά: "Οι λαοί οφείλουν να γνωρίζουν καλά ότι οι πολιτικές δυνάμεις, που εκπροσωπούνται στο Συνέδριό μας, τάσσονται υπέρ της εθελοντικής ένωσης των ισότιμων λαών, υπέρ της ελεύθερης ανάπτυξης κάθε αδελφής Δημοκρατίας με βάση την ιστορική και εθνική ιδιομορφία της, υπέρ της διεθνούς ενοποίησης, της σταθερής άνθησης και προσέγγισης όλων των εθνών και εθνοτήτων της χώρας μας".

Οι ιδέες της φιλίας και της αδελφοσύνης, της ενοποίησης των λαών και της σωτηρίας της πατρίδας αντήχησαν σε όλες τις ομιλίες. Οι σύνεδροι μετέφεραν τη θερμή επιθυμία των λαών τους να επαναχτιστεί το καταστραμμένο σπίτι, να επιστραφούν αυτά που με τη δολιότητα και την απάτη τούς αφαιρέθηκαν και να αναβιώσει η ανανεωμένη Σοβιετική Ενωση.

Με μεγάλο ενθουσιασμό έγινε δεκτός στην έναρξη του Συνεδρίου ο χαιρετισμός του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο χαιρετισμός αυτός και κατόπιν η συμμετοχή και η ομιλία του τη δεύτερη μέρα των εργασιών επιβεβαίωσαν την επιθυμία του λευκορωσικού λαού και του ηγέτη του για το βάθεμα της ολοκλήρωσης και την ενίσχυση της Ενωσης Λευκορωσίας και Ρωσίας. "Θέλω να πιστεύω", τόνισε ο Λουκασένκο, "ότι το καλό παράδειγμα της ενοποίησης της Λευκορωσίας και της Ρωσίας θα αποτελέσει καλό δίδαγμα για το μέλλον άλλων ανεξάρτητων κρατών, τα οποία υπάρχουν σήμερα στις αχανείς εκτάσεις της άλλοτε μεγάλης και ωραίας χώρας - της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών".

Το Συνέδριο υιοθέτησε Εκκληση προς τους αδελφούς λαούς και εξέλεξε το καθοδηγητικό όργανο, την Επιτροπή των Λαών της ΕΣΣΔ. Πρόεδρος της Επιτροπής εκλέχτηκε ομόφωνα ο πρόεδρος της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν. Οι μετέχοντες στο Συνέδριο κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο του Β. Ι. Λένιν και επισκέφτηκαν τα ιερά χώματα του χωριού Χατίν, το οποίο οι χιτλερικοί φασίστες είχαν κάψει μαζί με τους κατοίκους του στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Οι καμπάνες του χωριού λες και έστελναν ευχές στους αντιπροσώπους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανασύσταση της ενιαίας σοβιετικής πατρίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ