Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ.-

Συγκρούσεις και ένταση επικρατούν στη Δυτική Οχθη από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι Παλαιστίνιοι τιμούν, με βάση το μουσουλμανικό ημερολόγιο, τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη σφαγή της Χεβρώνας.

Τα πρώτα επεισόδια έγιναν τη Δευτέρα, όταν δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Χεβρώνας, καλώντας όλους τους συμπατριώτες τους να συμμετάσχουν σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στη γενική απεργία, που είχε προγραμματιστεί για χτες, προς τιμήν των 29 νεκρών και των 130 τραυματιών, που άφησε πίσω του ο Εβραίος έποικος Μπαρούχ Γκολντστάιν, μετά από την εισβολή του στο τζαμί της Χεβρώνας και τον αδιάκριτο πυροβολισμό των προσκυνητών, που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, πέρσι στις 25 Φεβρουαρίου. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, στη διάρκεια της πρώτης αυτής διαμαρτυρίας, πυροβόλησαν με ελαστικές σφαίρες το συγκεντρωμένο πλήθος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά 2 νεαροί Παλαιστίνιοι.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν και χτες με μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη Δυτική Οχθη. Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρώνα, όπου και σημειώθηκαν τα σοβαρότερα επεισόδια. Οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές άρχισαν να λιθοβολούν τους παρατεταγμένους Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ έκαιγαν λάστιχα και διάφορα άλλα αντικείμενα. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ανοίγοντας πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας 16χρονος Παλαιστίνιος διαδηλωτής και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι 5.

Ενταση και τραυματισμοί υπήρχαν, όμως, και στη βόρεια Δυτική Οχθη, όπου παραστρατιωτικές δυνάμεις της συνοριακής αστυνομίας άνοιξαν πυρ εναντίον νεαρών Αράβων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια μιας ανάλογης διαδήλωσης διαμαρτυρίας, λιθοβολούσαν το κτίριο της στρατιωτικής διοίκησης στην πόλη Τουλκάρμ. Από τις συγκρούσεις, τραυματίστηκε σοβαρά άλλος ένας 18χρονος Παλαιστίνιος.

Και ενώ ένα από τα κορυφαία ηγετικά στελέχη της φανατικής μουσουλμανικής οργάνωσης της "Χαμάς" απηύθυνε έκκληση στους, περίπου, 300 συγκεντρωμένους Παλαιστινίους προσκυνητές στο τζαμί της Χεβρώνας να υπερασπίσουν τους ιερούς τόπους του Ισλάμ και να τιμήσουν τους νεκρούς της 25ης Φεβρουαρίου 1994, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για να αποφευχθεί γενίκευση των επεισοδίων. Συλλήψεις έχουν γίνει, ήδη, τόσο στη Χεβρώνα όσο και στη Ραμάλα, σύμφωνα, όμως, με πηγές του ισραηλινού στρατού τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας θα διατηρηθούν μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η λήξη των εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων του Γκολντστάιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ