Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Εκκληση του Γιασάρ Κεμάλ

Αμέσως μετά τη δεύτερη ανάκριση, ο Γιασάρ Κεμάλ απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα - έκκληση προς όλο τον τουρκικό λαό, το οποίο δημοσίευσαν όλες οι τουρκικές εφημερίδες:

"Ενας Ελληνας φιλόσοφος από τη Μίλητο, που έζησε 700 χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός, είχε πει: Αυτοί που φτιάχνουν τα τραγούδια του λαού είναι ισχυρότεροι από αυτούς που φτιάχνουν τους νόμους.

Καθένας μας οφείλει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, είτε είναι στην εξουσία, είτε όχι, για να σταματήσουμε αυτόν τον φρικτό, βρόμικο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα μας, ντροπιάζοντας κάθε έννοια ανθρωπιάς και λεκιάζοντας την ανθρωπότητα. Αν μπορέσουμε να τον σταματήσουμε, θα σώσουμε την τιμή της χώρας για σήμερα και για πάντα. Διαφορετικά, η ανθρωπότητα θα μας περιφρονεί ως το τέλος του κόσμου.

Ενας πόλεμος σαν κι αυτόν, που καίει ανθρώπους ζωντανούς, υποχρεώνει εκατομμύρια άλλων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πυρπολεί κι ερημώνει εκατοντάδες στρέμματα δασών και χρησιμοποιεί ως βασικά του όπλα τα πιο απερίγραπτα βασανιστήρια, αποτελεί ένα αίσχος για τη χώρα μας.

Θα σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Τα τραγούδια για τις μανάδες που χάνουν τα παιδιά τους και τους εραστές που χωρίζουν αντηχούν ήδη σε όλα τα χωριά της Ανατολίας. Ποιήματα, τραγούδια και μπαλάντες θα αποτελέσουν την κληρονομιά του αγώνα για να ζήσουν στους αιώνες των αιώνων. Αλλά τα ονόματα όσων κάνουν τους νόμους και δίνουν τις διαταγές για τον φριχτό αυτό πόλεμο δε θα τα θυμούνται σε λίγο ούτε τα παιδιά τους.

Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πατριώτες, δημοκράτες, εργάτες και αγρότες της Τουρκίας. Απευθύνω έκκληση ακόμη και σε αυτούς που με λένε προδότη. Ο,τι κι αν είστε, βοηθήστε να σταματήσουμε τον αδελφοκτόνο πόλεμο. Τα χώματα της Ανατολίας υπήρξαν κάποτε κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού. Είμαστε ένας λαός με σπουδαία κληρονομιά. Τα παιδιά του Γιουνούς Εμρέ, του Πιρ Σουλτάν Αμπτνάλ, του Νταντάλογλου. Αυτός ο φρικτός πόλεμος δεν άξιζε και δεν αξίζει στον τόπο μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ