Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΙ
Απορρίπτουν το σχέδιο των "μεγάλων"

Το Κοινοβούλιο των Σερβοβόσνιων, με επιστολή του, κάνει έκκληση στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να απορρίψει το ειρηνευτικό σχέδιο και να προχωρήσει σε άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον τους

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Απορρίφθηκε, εκ νέου, από το Κοινοβούλιο των Σέρβων της Βοσνίας το, προτεινόμενο από τη διεθνή κοινότητα, ειρηνευτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από μια εξαντλητική συνεδρίαση 11 ωρών, οι Σερβοβόσνιοι επιμένουν στην αρχική αρνητική τους θέση, υποστηρίζοντας ότι, αν γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο σχέδιο, η αυτοανακηρυχθείσα Σερβική Δημοκρατία δε θα έχει καμία οικονομική δυνατότητα επιβίωσης. Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς τόνισε ότι ο σερβοβοσνιακός λαός δεν επιθυμεί να ζήσει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αλλά στη Σερβική Δημοκρατία και, για να αλλάξει αυτή η απόφαση, θα πρέπει να διεξαχθεί ένα άλλο δημοψήφισμα. Εφ' όσον, όμως, κάτι τέτοιο δεν προβάλλεται από την κοινή γνώμη ως ανάγκη, όποιος προτείνει ένα τέτοιο ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο καλεί τους Σερβοβοσνίους να παραδώσουν το 20% των εδαφών, που κατέχουν, στους Βοσνίους μουσουλμάνους, θα πρέπει να "λερώσει τα χέρια του με το αίμα του λαού μας", υπογράμμισε ο Κάρατζιτς.

Το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Σερβίας, με επιστολή του, απηύθυνε και έκκληση στον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να απορρίψει το ειρηνευτικό σχέδιο των "μεγάλων δυνάμεων" και να προχωρήσει σε άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον των Σερβοβοσνίων. Η σύνταξη της επιστολής αυτής θεωρείται θρίαμβος των σκληρών εθνικιστών, οι οποίοι θεωρούν τον Μιλόσεβιτς προδότη. Πάντως, το σερβοβοσνιακό Κοινοβούλιο άφησε κάποια περιθώρια διαλόγου με τη διεθνή κοινότητα, δηλώνοντας πρόθυμο να συνεχίσει το διάλογο με την προϋπόθεση ότι θα είναι ισότιμος και δε θα υπάρχουν τελεσίγραφα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Χάρις Σιλάιτζιτς κάλεσε, χτες, τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για να μη γενικευτούν οι συγκρούσεις, οι οποίες γίνονται, ήδη, γύρω από το μουσουλμανικό θύλακα του Μπίχατς. Ο Σιλάιτζιτς, επικαλούμενος και πληροφορίες που μετέδωσε ο, ελεγχόμενος από τους μουσουλμάνους, ραδιοσταθμός του Σεράγεβο, κατηγόρησε τους Σέρβους της Βοσνίας ότι εκμεταλλεύονται την εκεχειρία, για να συντονίσουν καλύτερα τις επιθέσεις των δυνάμεών τους εναντίον του Μπίχατς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραδόθηκε στη Χάγη και ο στρατηγός Γκβέρο... (2005-02-25 00:00:00.0)
Δεν έπιασε η «συνταγή ομογενοποίησης» του ΟΑΣΕ... (2000-11-14 00:00:00.0)
Ελιγμοί για την εκτόνωση της σερβοβοσνιακής κρίσης; (1997-09-04 00:00:00.0)
Απειλή νέων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών (1995-03-28 00:00:00.0)
Ανταλλαγή αιχμαλώτων εν μέσω αμερικανικών πιέσεων (1995-01-22 00:00:00.0)
Σχετική ησυχία και νέες επαφές (1995-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ