Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Δεν έπιασε η «συνταγή ομογενοποίησης» του ΟΑΣΕ...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Φαίνεται πως απέτυχε η εκστρατεία υποστήριξης του ΟΑΣΕ υπέρ των λεγόμενων «μετριοπαθών» και «ενωτικών» Βοσνία - Ερζεγοβίνη στις γενικές και τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο. Αφ' ενός, η «Κροατική Δημοκρατική Ενωση», που υποστηρίζει τη διάλυση της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας (!), όχι μόνον διεξήγαγε σχετικό -και παράνομο κατά τον ΟΑΣΕ- δημοψήφισμα, αλλά και εμφανίστηκε ενισχυμένη στις εκλογικές περιφέρειες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με αριθμητικά υπολογίσιμη κροατική κοινότητα... Αφ' ετέρου, το «Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα» του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων και επικηρυγμένου από το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ Ράντοβαν Κάρατζιτς, θριάμβευσε παντού! Ο υποψήφιος του κόμματος αυτού για τη θέση του προέδρου της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας, Μίρκο Σάροβιτς, συνέτριψε τον εκλεκτό της Δύσης, Σερβοβόσνιο πρωθυπουργό Μίλοραντ Ντόντικ, με ποσοστό που πλησιάζει το 60%, ενώ σαρωτική εμφανίζεται η νίκη του κόμματος αυτού και στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του σερβοβοσνιακού κοινοβουλίου και στις εκλογές για τους εκπροσώπους της σερβοβοσνιακής κοινότητας στο κεντρικό κοινοβούλιο!

Αν και θα περάσουν ακόμη μερικές βδομάδες μέχρι την ανακοίνωση των επίσημων τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων, εντούτοις, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, επιβεβαίωσε τη νίκη του Μίρκο Σάροβιτς (Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα) στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, από την καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σε 68 από το σύνολο των 146 εκλογικών περιφερειών, ο Μίρκο Σάροβιτς προηγείται με 102.112 ψήφους, με τον (Σερβοβόσνιο απερχόμενο πρωθυπουργό) Μίλοραντ Ντόντις δεύτερο, με 66.733 ψήφους.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του «Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος» Μίλοβαν Μπιέλιτσα, εκτίμησε ότι ο Μίρκο Σάροβιτς θα αναδειχτεί νέος πρόεδρος των Σερβοβόσνιων από τον πρώτο γύρο με ποσοστό που θα πλησιάζει το 60%... Η Μπιέλιτσα είχε υποστηρίξει πως η παράταξη προηγήθηκε και στις ψηφοφορίες για το σερβοβοσνιακό και το κεντρικό κοινοβούλιο της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης.

Από νωρίς το βράδυ της Κυριακής έως χτες τα ξημερώματα, εκατοντάδες υποστηριχτές του «Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος» στο Πάλε και στο Σόκολατς πανηγύριζαν για τη νίκη του Σάροβιτς κρατώντας στα χέρια όχι μόνον τη φωτογραφία, του -όπως φαίνεται- νέου Σερβοβόσνιου προέδρου, αλλά και του πρώην ηγέτη, Ράντοβαν Κάρατζιτς!

Ενισχυμένο από τις εκλογές του Σαββάτου αναδεικνύεται και το εθνικιστικό κόμμα της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» («HDZ»), το οποίο κατέβηκε σ' αυτές τις κάλπες με κεντρικό σύνθημα την αποχώρηση των Κροατών από την κροατομουσουλμανική ομοσπονδία και τη σύσταση μίας κροατικής οντότητας παρόμοιας με εκείνης των Σερβοβόσνιων...

Το «HDZ» όχι μόνον πέτυχε σημαντικό προβάδισμα σε όσες εκλογικές περιφέρειες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης υπάρχει σημαντική κροατική κοινότητα, αλλά και πραγματοποίησε, παρά τις απειλές του ΟΑΣΕ, το παράνομο δημοψήφισμα με μοναδικό ερώτημα «τη διάλυση ή όχι της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας»! Εκπρόσωπος του κόμματος αυτού κάλεσε μάλιστα χτες τη συσταθείσα ειδική επιτροπή του ΟΑΣΕ να μην αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της παράταξης, απειλώντας, πως σε διαφορετική περίπτωση θα αμφισβητήσει την εκλογική διαδικασία!

Τέλος, ο εκπρόσωπος της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν είχε επιτυχία ή όχι το παράνομο δημοψήφισμα για τη διάλυση της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας, υποστήριξε πως στο Μόσταρ, από τους 33.000 κροάτες ψηφοφόρους που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, μόνον οι 29 αντιτάχθηκαν στην πρόταση διάλυσης της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας!

Οι μόνοι που φάνηκαν δεκτικοί στην εκστρατεία του ΟΑΣΕ περί πολιτικής ομογενοποίησης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με στόχο την απομάκρυνση ακραίων πολιτικών κομμάτων ήταν οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι φάνηκε πως γύρισαν την πλάτη στο εθνικιστικό κόμμα του πρώην προέδρου των Μουσουλμάνων, Αλια Ιζετμπέκοβιτς («Μουσουλμανικό Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης»), προτιμώντας αντίθετα τους υποψηφίους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του «Κόμματος Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» του πρώην πρωθυπουργού Χάρις Σίλατζιτς, που στήριξε τον προεκλογικό του αγώνα ζητώντας την κατάργηση της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας και της Κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας προς όφελος ενός «ενιαίου κράτους»... Οπως, όμως, φάνηκε, ο κεντρικός άξονας της εκστρατείας του Χ. Σίλατζιτς -που υποστηρίχτηκε σιωπηλώς πλην εμφανώς από τον ΟΑΣΕ- ήταν ακριβώς που οδήγησε στην ενίσχυση κομμάτων, όπως το «Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα» και η «Κροατική Δημοκρατική Ενωση»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ