Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Αίσιο τέλος της αεροπειρατείας

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικώς και ευχαρίστησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ για την απελευθέρωση των 58 επιβατών του ρωσικού αεροσκάφους «Του-154», στο οποίο εκδηλώθηκε Σάββατο, 11 Νοέμβρη, αεροπειρατεία και οδηγήθηκε στο Ισραήλ. Με την ευκαιρία αυτή ο Πούτιν επισήμανε «τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι Ισραηλινοί για την απελευθέρωση των ομήρων και τη σύλληψη του τρομοκράτη» και την ανάγκη της συνεργασίας των δύο χωρών στον αγώνα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Το «Του-154» με τους 58 επιβάτες και το πλήρωμα απογειώθηκε από την αεροπορική στρατιωτική βάση της Ούβντα, στο Νότιο Ισραήλ, και επέστρεψε στη Μόσχα.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε το Σάββατο το πρωί σε αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Μαχατσκάλα - Μόσχα και πετούσε μεταξύ Αστραχάν και Βόλγκογκραντ, όταν ένας άντρας από το Νταγκεστάν ζήτησε να κατευθυνθεί το αεροπλάνο στο Τελ - Αβίβ. Απείλησε ότι, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του, θα ανατινάξει το αεροπλάνο. Σε κατάσταση συναγερμού είχαν τεθεί οι αρχές ασφαλείας της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν. Μεταξύ των 48 επιβατών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών του Νταγκεστάν. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μπακού για ανεφοδιασμό. Οι αρχές του Ισραήλ είχαν αρνηθεί αρχικά να δώσουν άδεια προσγείωσης στο ρωσικό αεροσκάφος. Τελικά, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Ισραήλ και ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις αρχές. Ο τελευταίος ονομάζεται Αχμέντ Αμιρχάνοφ. 27 χρόνων, από τη Μαχατσκαλά του Νταγκεστάν.

Ο αεροπειρατής είναι «μια ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα» που είχε στην κατοχή του «ψεύτικη βόμβα», δήλωσε ο αρχηγός της νότιας διοίκησης του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Γιομ Τοβ Σαμία, σε συνέντευξη Τύπου στη στρατιωτική βάση Ούβντα, όπου έχει προσγειωθεί το αεροσκάφος. Ο αεροπειρατής είπε ότι είναι «απεσταλμένος του πατέρα του, ο οποίος τον έστειλε στο Ισραήλ για να δώσει ένα μήνυμα στον κόσμο και στον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας...», τόνισε ο στρατηγός.

.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ