Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Αγνωστα τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος

Πυκνός καπνός βγαίνει από το άνοιγμα του τούνελ

Associated Press

Πυκνός καπνός βγαίνει από το άνοιγμα του τούνελ
ΚΑΠΡΟΥΝ.-

Τα 110 μέλη των συνεργείων που έχουν επιφορτιστεί με το άχαρο έργο της ανάσυρσης των -τουλάχιστον 159- νεκρών του δυστυχήματος στο συρμό που μετέφερε παραθεριστές σε θέρετρο σκι κατάφεραν να βγάλουν από το τούνελ, που έγινε παγίδα θανάτου, 46 σορούς, οι οποίες όμως είναι απανθρακωμένες, σε βαθμό που δεν μπορούν να αναγνωριστούν, μετέδιδαν χθες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Βαρύ κλίμα

Το τούνελ τελικά άδειασε από τον καπνό το βράδυ της Κυριακής, μία ολόκληρη μέρα μετά το τραγικό, όσο και μυστηριώδες, δυστύχημα. Αυστριακοί στρατιωτικοί και πυροσβέστες εισήλθαν στα συντρίμμια του τρένου από την πάνω είσοδο του τούνελ, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ο συρμός να ολισθήσει στις κατηφορικές ράγες. Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Σάλτσμπουργκ, όπου το δυστύχημα συνέβη, ανέφερε ότι «το ψυχολογικό σοκ» που υπέστησαν τα σωστικά συνεργεία ήταν «βαρύ». «Η επιχείρηση ανάσυρσης είναι ακραία δύσκολη... πρέπει να λεχθεί πως δε θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα θύματα με παραδοσιακά μέσα», είπε.

Οι ανασυρθείσες σοροί μεταφέρθηκαν στο Σάλτσμπουργκ, όπου θα υποβληθούν σε τεστ DNA για να διακριβωθούν οι ταυτότητές τους.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν 92 Αυστριακοί, 37 Γερμανοί, 10 Ιάπωνες, 8 Αμερικανοί -οι περισσότεροι στρατωτικοί που ανήκαν σε ομίλους σκι-, 4 Σλοβένοι, 2 Ολλανδοί, 1 Τσέχος και 1 Βρετανός. Οι αρχές έχουν τα ονόματα άλλων 4 επιβαινόντων στο συρμό, αλλά όχι και τις εθνικότητές τους.

Ο εισαγγελέας του Σάλτσμπουργκ διέταξε προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί ποιες ήταν οι αιτίες της καταστροφής. Ωστόσο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Austria Press», ο εισαγγελέας δήλωσε πως θα περάσουν «πολλές εβδομάδες» πριν αποφασιστεί αν θα απαγγελθούν κατηγορίες και εις βάρος ποίων.

18 άνθρωποι επέζησαν του δυστυχήματος. Ενας από αυτούς δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι αντιλήφθηκε καπνό, καθώς το τρένο άρχιζε μια καθοδική πορεία προς το τούνελ. Οταν ο συρμός μπήκε στο τούνελ, έγινε αισθητή η φωτιά και επικράτησε πανικός.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και η Σάντρα Σμιτ, παγκόσμια πρωταθλήτρια του σκι ελεύθερου στιλ πέρυσι, μαζί με τους γονείς της.

Αγνωστη αιτία

Οι ερευνητές που διεξάγουν ανακρίσεις για το δυστύχημα διερωτώνται πώς ένας συρμός που κινείται με καλώδια έπιασε φωτιά. Επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, ο υπεύθυνος ασφάλειας Ερικ Μπούξμπάουμ δήλωσε πως η φωτιά ήταν ήδη ορατή πριν ο συρμός μπει στο τούνελ. Ωστόσο δεν έγινε σαφές τι προκάλεσε αυτή τη φωτιά και πολλές θεωρίες κυκλοφορούν στα τοπικά ΜΜΕ. Επίσης σύγχυση προκαλεί το ερώτημα γιατί οι πόρτες του τρένου έμειναν κλειστές, παγιδεύοντας τους επιβάτες. Ενας διασωθείς Γερμανός είπε ότι «κόλλησαν» και οι μόνοι επιβάτες που διασώθηκαν ήταν εκείνοι που κατάφεραν να σπάσουν το παράθυρο από πλεξιγκλάς στην πίσω πλευρά του συρμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ