Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων

  Ακαρπη η συνάντηση Κλίντον - Μπάρακ. Σκληρά λόγια, «ήπια» μέτρα στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης

Σύννεφο δακρυγόνων μπροστά στο μικρό Παλαιστίνιο

Associated Press

Σύννεφο δακρυγόνων μπροστά στο μικρό Παλαιστίνιο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ - ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Αιματοκυλίσματος συνέχεια και χτες, τόσο στα αυτόνομα εδάφη όσο και στα εδάφη που βρίσκονται υπό ισραηλινή κυριαρχία. Με αφορμή την 12η επέτειο από την πρώτη παλαιστινιακή διακήρυξη ανεξαρτησίας, η «Φατάχ» καλεί τον παλαιστινιακό λαό να μεταφέρει τις συγκρούσεις στο έδαφος του κατακτητή, ο οποίος, διά μέσω του στρατού του, απειλεί με κλιμάκωση της βίας. Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση του Μπιλ Κλίντον και με τον Εχούντ Μπάρακ. Παράλληλα, «σκληραίνουν» το ύφος και τη γλώσσα κατά του Ισραήλ οι αραβικές χώρες μέσα από την 9η Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, αποφεύγοντας, όμως για άλλη μια φορά, τη λήψη ιδιαίτερα δραστικών μέτρων.

Νεκροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Γάζας, ένας 16χρονος Παλαιστίνιος και άλλος ένας 17χρονος ομοεθνής του που δέχτηκαν σφαίρα στο στήθος κατά τη διάρκεια των νέων συγκρούσεων που ξέσπασαν, χτες, στην περιοχή του Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, άγνωστοι άνοιγαν πυρ, με διαφορά λίγης ώρας, σε 2 αυτοκίνητα που μετέφεραν Εβραίους εποίκους στην περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Οφρα και Ιλο, στα βόρεια της Ραμάλα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, συνολικά, 3 έποικοι, μία γυναίκα και δύο άνδρες. Συμπεριλαμβανομένων και των 3 νεκρών Παλαιστινίων (ένας 15χρονος, την Κυριακή, στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ και άλλοι 2 Παλαιστίνιοι, το Σάββατο, στην περιοχή Αλ Μπίρεχ κοντά στη Ραμάλα), ο κατάλογος των θυμάτων, από τις 28 Σεπτέμβρη, έχει, πλέον, ξεπεράσει τους 213, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 7.000.

Η μάνα θρηνεί την απώλεια του 16χρονου γιου της

Associated Press

Η μάνα θρηνεί την απώλεια του 16χρονου γιου της
Με αφορμή τις δύο χτεσινές επιθέσεις κατά εποίκων, ο στρατηγός Γκαλ Χιρς, διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στη Ραμάλα, εκτίμησε, χτες, ότι «με την ανοχή, αν όχι με την καθοδήγηση της Παλαιστινιακής Αρχής, που απελευθέρωσε όλους τους εξτρεμιστές ισλαμιστές που είναι ειδικοί στα τρομοκρατικά χτυπήματα, οι Παλαιστίνιοι, πλέον, χρησιμοποιούν τρομοκρατικές μεθόδους και ο ισραηλινός στρατός θα λάβει ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να διαλύσει κάθε τρομοκρατικό πυρήνα». Ανάλογες απειλές εκτόξευσε και ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μοσέ Φογκέλ.

Ο Μαρουάν Μπαργκουτί, ηγέτης της «Φατάχ», ανταπάντησε ότι τα μέλη της, αλλά και η παλαιστινιακή αστυνομία, που πολλάκις έχει κατηγορηθεί από το Ισραήλ για τη χρήση αληθινών πυρών, δεν μπορούν παρά να υπερασπίσουν το λαό τους που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πάνοπλο ισραηλινό στρατό. Πάντως, ο Μπαργκουτί απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει τη δολοφονία, στη Ραμάλα, Παλαιστινίου, που ήταν συνεργάτης του ισραηλινού στρατού και θεωρείται ότι παρείχε τις αναγκαίες πληροφορίες για τη δολοφονία του Χουσεΐν Αμπαγιάτ, ηγέτη της «Φατάχ» στη Βηθλεέμ.

Ως συνήθως χωρίς αποτέλεσμα

Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ. Οι δύο άνδρες ήταν ιδιαίτερα λακωνικοί στις δηλώσεις τους, αρκούμενοι να διευκρινίσουν ότι «αντάλλαξαν απόψεις για τον τρόπο τερματισμού της βίας». Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, που επικαλέστηκε ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, ο Μπιλ Κλίντον δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για σύγκληση νέας συνόδου κορυφής. Ο Μπάρακ εξέφρασε τη θλίψη του και για το θάνατο της Λέα Ράμπιν, χήρας του δολοφονημένου, πριν από 5 χρόνια, πρωθυπουργού του Ισραήλ, και αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα επιτρέψει στον Γιάσερ Αραφάτ, αν το επιθυμεί, να παρευρεθεί στην κηδεία της.

Σκληρή γλώσσα, περιορισμένα μέτρα

Ο πολύ μικρός Παλαιστίνιος τρέχει μακριά από τα ισραηλινά πυρά

Associated Press

Ο πολύ μικρός Παλαιστίνιος τρέχει μακριά από τα ισραηλινά πυρά
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν, όπως αναμενόταν, και στην 9η Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που άρχισε τις εργασίες της, την Κυριακή, στην Ντόχα του Κατάρ. Οι 24 αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και διπλωματικοί εκπρόσωποι του αραβικού κόσμου δεν επέδειξαν καμία φειδώ στη χρήση χαρακτηρισμών κατά του Ισραήλ, αλλά και των ΗΠΑ, όπως οι «ναζιστικές μέθοδοι» που απέδωσε στο ισραηλινό στρατό ο Σύρος Πρόεδρος και «οι ωμότητες» στις οποίες αναφέρθηκε ο ΓΓ του Οργανισμού Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ. Ενδιαφέρον προκάλεσε η τοποθέτηση του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Κχαταμί, ο οποίος κάλεσε σε «ανελέητο οικονομικό πόλεμο» ως μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του υπερσύγχρονου ισραηλινού στρατού, αποφεύγοντας τις συνήθεις κορόνες περί ιερού πολέμου.

Εντούτοις, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου θα αποφευχθεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Στο τελικό κείμενο αναμένεται να καλούνται όλες οι αραβικές χώρες να «παγώσουν» κάθε είδους σχέση με το Ισραήλ, να καλείται η διεθνής κοινότητα να προχωρήσει σε σύσταση ειδικών δικαστηρίων για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων και σε σύσταση διεθνούς διερευνητικής επιτροπής, ενώ αναμένεται να απειλείται με διακοπή διπλωματικών σχέσεων κάθε χώρα που θα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ. Παρά την επιμονή της Σαουδικής Αραβίας, της Συρίας και του Ιράν να υπάρξει ρητή έκφραση προκειμένου «να υποχρεώνονται» σε διακοπή σχέσεων οι αραβικές χώρες, οι αντιρρήσεις της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Τουρκίας οδήγησαν σε μια μέση λύση.

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις στη Ραμάλα

Associated Press

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις στη Ραμάλα
Στο περιθώριο της συνόδου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στον οποίο, μαζί με τον Ιορδανό βασιλιά, επανέθεσε το θέμα της ανάπτυξης, έστω και άοπλων, παρατηρητών στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Επίσης, δεν έλειψαν οι αντιθέσεις και οι αντιδράσεις, με εξέχουσα αυτήν τη Συρίας, που επέμενε να μην αναφέρεται συγκεκριμένα το όνομα του Γιάσερ Αραφάτ στο άρθρο που μιλά για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και να αναφέρεται μόνο η έκφραση «υπό την ηγεσία της ΟΑΠ».


Ανυπεράσπιστος ο νεαρός Παλαιστίνιος στη διάθεση του Ισραηλινού στρατιώτη
Ανυπεράσπιστος ο νεαρός Παλαιστίνιος στη διάθεση του Ισραηλινού στρατιώτη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ