Τρίτη 14 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σε δίκη ο πρόεδρος Εστράντα

Ηδη προετοιμάζεται διάδοχη κατάσταση 

ΜΑΝΙΛΑ.-

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Φιλιππίνων, ο Οίκος των Αντιπροσώπων παρέπεμψε χθες τον πρόεδρο σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της αποδοχής δωροδοκίας από την (παράνομη) βιομηχανία των στοιχημάτων, και με το ερώτημα της αποπομπής του.

Δεν υπήρξε ψηφοφορία από τη βουλή, όπως αναμενόταν, αλλά η απόφαση ελήφθη μετά την υπογραφή τουλάχιστον 105 μελών της αίτησης παραπομπής του Τζόζεφ Εστράντα σε δίκη από τη Γερουσία.

Αναλυτές, ωστόσο, λένε ότι ο πρόεδρος έχει «ικανή» υποστήριξη στη Γερουσία προς το παρόν για να αποφύγει μια ταπεινωτική καταδίκη του. Η εφημερίδα « Philippine Daily Inquirer» κάνει λόγο για μια πορεία «ανάμεσα σε οδοφράγματα» για τους πολιτικούς αντιπάλους του Εστράντα.

Αλλες πληροφορίες επιμένουν ότι σύμβουλοί του διαπραγματεύονται μέσω «ανεπίσημων καναλιών» την παραίτησή του με ταυτόχρονη απαλλαγή του από τις κατηγορίες -που κατά τους νόμους των Φιλιππίνων επισύρουν ποινή 5ετούς κάθειρξης-, αν και ο ίδιος ο πρόεδρος αρνείται ότι αυτό πράγματι συμβαίνει, μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία « Associated Press» και «Reuters».

Τα τοπικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως ο πρόεδρος, πέραν των πολιτικών του εχθρών έχει να αντιμετωπίσει και την αποδοκιμασία των «αγορών», των βιομηχάνων και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Διάδοχη κατάσταση

Το περιοδικό « Far Eastern Economic Review», στο τελευταίο του τεύχος (16 Νοε.), καταγράφει τις «πυρετώδεις προετοιμασίες» της αντιπροέδρου, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, να διαδεχτεί στην προεδρία τον Εστράντα, φιλοξενώντας μάλιστα και συνέντευξη με την ίδια. Η Αρόγιο, κόρη πρώην προέδρου των Φιλιππίνων και γνωστή πολιτική φιγούρα, ήδη καταρτίζει το «πλάνο για τις πρώτες 100 ημέρες» της στην εξουσία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ