ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απερρίφθησαν οι προτάσεις μομφής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση απέρριψε χτες το απόγευμα την εξέταση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης των κομμάτων Ευημερίας και Ορθού Δρόμου, με 281 ψήφους υπέρ και 246 κατά. Οι δύο προτάσεις της αντιπολίτευσης περί ψηφοφορίας για την ανατροπή της κυβέρνησης, επειδή "αποτελεί απειλή για το κοσμικό κράτος" πήγαν χαμένες.

Την περασμένη βδομάδα η αντιπολίτευση δεν κατόρθωσε να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη την υπουργό Εξωτερικών Τ. Τσιλέρ, με την κατηγορία της διαφθοράς. Η αντιπολίτευση ηττήθηκε και στις τρεις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν.

Το στρατιωτικό πλέγμα...

Οι Τούρκοι ιθύνοντες των Ενόπλων Δυνάμεων φροντίζουν κάθε τόσο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους: Χτες, τρεις μέρες πριν την επερχόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο ναύαρχος Γκουβέν Ερκάγια, επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού, δήλωσε ότι η δράση των ισλαμιστών αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα από εκείνες των αυτονομιστών Κούρδων του ΡΚΚ...

Μιλώντας στην εφημερίδα "Μιλιέτ" ο Ερκάγια χαρακτήρισε τις θρησκευτικές μειονότητες ως το "κατ' εξοχήν πρόβλημα στην Τουρκία", προσθέτοντας ότι "η απειλή του ΡΚΚ έχει βρεθεί σε δεύτερο πλάνο". Και κατέληξε: "Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να ζητήσει από την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή ενός εν δυνάμει κινδύνου κατά του κράτους".

Φοιτητές αντιμαχόμενοι

Τα Πανεπιστήμια της Τουρκίας μπορεί να είναι επί χρόνια παραμελημένα και να υπολειτουργούν, τα δίδακτρα μπορεί να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, ενώ οι μισθοί χάνουν την αξία τους, αλλά οι Τούρκοι φοιτητές δεν μπορούν να έχουν παράπονο: Η αστυνομία λειτουργεί μια χαρά. Ενα σωρό φοιτητές συνέλαβε χτες, για να το εμπεδώσουν κι εκείνοι που δεν το είχαν καταλάβει...

Εννιά φοιτητές τραυματίες και δεκάδες υπό κράτηση, το αποτέλεσμα των βίαιων συγκρούσεων φοιτητών που ανήκουν σε αριστερές και σε ακροδεξιές πολιτικές οργανώσεις, χτες. Κατά πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, δύο αριστεροί φοιτητές δέχτηκαν επίθεση από μέλη της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", στη Σχολή Φιλολογίας της Κωνσταντινούπολης. Και στη συνέχεια, τουλάχιστον 100 φοιτητές συνεπλάκησαν στη Νομική Σχολή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εφτά από αυτούς.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αδιευκρίνιστη ένταση
  • Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν και τραυματίζουν τρεις Παλαιστινίους υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες
  • Αντιδράσεις και οργή για την ανοικοδόμηση του οικισμού Χαρ Χόμα στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, χτες το απόγευμα, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στο χωριό Χιτζμέ της Δυτικής Οχθης. Το επεισόδιο σημειώθηκε ανήμερα της επετείου της σφαγής 29 Παλαιστινίων από τον Ισραηλινό στρατιώτη Μπαρούχ Γκολνστάιν στο Τάφο των Πατριαρχών στη Χεβρώνα. Την ίδια στιγμή, τις έντονες παλαιστινιακές διαμαρτυρίες, αλλά και την αντίδραση της ισραηλινής αντιπολίτευσης έχει ξεσηκώσει η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του οικισμού Χαρ Χόμα στην αραβική Ιερουσαλήμ. Μεγάλος αριθμός Ισραηλινών στρατιωτών και αστυνομικών κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το χωριό Χιτζμέ, βόρεια της Ιερουσαλήμ, μετά τον τραυματισμό δύο Παλαιστινίων και το θάνατο ενός τρίτου από Ισραηλινούς στρατιώτες. Μέχρι χτες το βράδυ, δεν υπήρχαν περαιτέρω πληροφορίες για το επεισόδιο, το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές του ισραηλινού στρατιωτικού ραδιοφώνου, προκλήθηκε μετά από, μικρής έκτασης, συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοίκους του χωριού και σε Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το συμβάν συνέπεσε με την τρίτη θλιβερή επέτειο από την εισβολή του Ισραηλινού στρατιώτη Μπαρούχ Γκολνστάιν στο τζαμί της Χεβρώνα που κατέληξε στο θάνατο 29 Παλαιστινίων, αλλά και του ιδίου μετά τον αφοπλισμό του από συναδέλφους του. Χτες, στη Χεβρώνα τη μνήμη των νεκρών τίμησαν, εκτός από τους Παλαιστινίους, και μέλη της ισραηλινής ειρηνιστικής οργάνωσης "Ειρήνη Τώρα", οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η στάση του ισραηλινού στρατού παραμένει απαράδεκτη απέναντι στους Παλαιστινίους και ότι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να απομακρυνθεί το Ισραήλ από τα Κατεχόμενα.

Εντονες διαμαρτυρίες

Την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και των Παλαιστινίων κατοίκων της Ιερουσαλήμ, έχει προκαλέσει η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση του εβραϊκού οικισμού Χαρ Χόμα στον αραβικό τομέα της πόλης. Χτες το πρωί, Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου εξέφρασε και ο Γιόσι Μπεϊλίν, ηγέτης του αριστερού κόμματος "Μερέτζ", ο οποίος υπογράμμισε τον κίνδυνο η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε νέο κύκλο βίας και αιματοχυσίας ανάλογο των επεισοδίων του Σεπτέμβρη.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Μέτρα ενάντια στους μετανάστες

ΒΙΕΝΝΗ.-

Η κυβέρνηση της Αυστρίας σχεδιάζει να προσφέρει σε χιλιάδες Βόσνιους πρόσφυγες οικονομικές διευκολύνσεις, ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους και παράλληλα να σκληρύνουν τους νόμους που αναφέρονται στους πρόσφυγες, προσπαθώντας έτσι να σταθεροποιήσουν την αύξηση της ανεργίας. Μέχρι το τέλος του 1996, ο αριθμός των ανέργων στην Αυστρία ξεπέρασε τις 300.000.

Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη βδομάδα από τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Σλόεγκλ. Προφανώς, μεταξύ άλλων, πρόκειται για ένα σχέδιο ώστε να εξομαλύνει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τον ακροδεξιό Γιεργκ Χάιντερ, που έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την κυβέρνηση για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας. Εχει ζητήσει επίσης και τον επαναπατρισμό των αλλοδαπών που ζουν στην Αυστρία, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Αυστριακούς.

"Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι νέοι μετανάστες θα πάρουν θέσεις εργασίας από τους Αυστριακούς, όπως και οι αλλοδαποί που ήδη ζουν εδώ. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε μεγαλύτερη ανεργία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας.

Ο Χάιντερ υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση υπερέβη κατά 40.000 το επιτρεπόμενο όριο για τους αλλοδαπούς που μπορούν να εργάζονται στην Αυστρία και ζήτησε την άμεση ανάκληση της προγραμματισμένης για φέτος εισόδου στη χώρα 17.000 αλλοδαπών.

Πάντως, ο νέος καγκελάριος Βίκτορ Κλίμα δήλωσε χτες ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ετοιμάζει ένα "πακέτο βοήθειας", ώστε να διευκολύνει τον επαναπατρισμό των Βόσνιων προσφύγων. Πρόσθεσε, όμως, ότι η επιστροφή τους πρέπει να είναι εθελοντική.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι πρόσφυγες που σχεδιάζουν να γυρίσουν στη χώρα τους πιθανόν να λάβουν περίπου 2.080 δολάρια, ποσό που εξαρτάται από τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα συγκέντρωση ενάντια στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μέχρι αργά χτες το βράδυ παρέμειναν έξω από το γαλλικό Κοινοβούλιο οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του μεταναστευτικού νομοσχεδίου, το οποίο ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης εντός της Βουλής. Οι συγκεντρωμένοι, ανάμεσα στους οποίους πολλοί επώνυμοι καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, συγγραφείς, επιμένουν στην απόσυρση του νόμου "Ντεμπρέ", όπως ονομάστηκε, καθώς δηλώνουν ότι διαφωνούν κυρίως με το "πνεύμα του", το οποίο υποστηρίζουν ότι είναι κακέκτυπο του σκεπτικού που διαπότισε το νόμο της κατοχικής κυβέρνησης Βισί, σχετικά με την εκδίωξη των Εβραίων. Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος διαμαρτυρίας, καθώς έχει αποσυρθεί η διάταξη που υποχρέωνε τους Γάλλους πολίτες και κυρίως τους εργοδότες να δηλώνουν στο δήμο τους την άφιξη και την αναχώρηση (ή την πρόσληψη και τη διακοπή της συνεργασίας αντίστοιχα) ενός μετανάστη. Βέβαια, το σημείο αυτό αντικαταστάθηκε από μια άλλη διάταξη που προβλέπει ότι οι ίδιοι οι μετανάστες οφείλουν να δηλώνουν την άφιξη και την αναχώρησή τους στην εκάστοτε νομαρχία. Πάντως, παρά το κύμα διαμαρτυρίας, το μεταναστευτικό νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί χωρίς μεγάλα προβλήματα από τη γαλλική Βουλή, όπου η κεντροδεξιά κυβέρνηση κατέχει άνετη πλειοψηφία.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνομιλίες για διμερείς συμφωνίες

ΚΙΕΒΟ.-

Η Ουκρανία θα υπογράψει τη συμφωνία φιλίας με τη γειτονική Ρουμανία μόνο αν το Βουκουρέστι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ουκρανίας, δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Μπουτέικο.

Ο ένατος γύρος των ρουμανο - ουκρανικών συνομιλιών για το κείμενο της διμερούς συμφωνίας αρχίζει σήμερα στο Κίεβο. Η συμφωνία "πρέπει να προβλέπει με τρόπο σαφή το απαραβίαστο των ρουμανο - ουκρανικών συνόρων και να υπάρχει δέσμευση για τις δύο χώρες να μην εγείρουν εδαφικές διεκδικήσεις η μία σε βάρος της άλλης, στο μέλλον", υποστήριξε ο Μπουτέικο, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Η Ρουμανία είχε νωρίτερα εγείρει διεκδικήσεις για το μικρό νησί του Φιδιού στη Μαύρη Θάλασσα, που βρίσκεται κοντά στις ακτές της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, αλλά ανήκει στην Ουκρανία. Γεωλόγοι εκτιμούν πως στον περιβάλλοντα υποθαλάσσιο χώρο υπάρχουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.

ΡΩΣΙΑ
"Παζαρεύεται" η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΟΣΛΟ.-

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού ασφαλείας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Τη σχετική δήλωση έκανε κατά την επίσκεψή του στο Οσλο, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον Νορβηγό ομόλογό του Μπιορν Τορ Γκόνταλ. Ο Ρώσος υπουργός επισήμανε ότι οι συνομιλίες του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, την Κυριακή στις Βρυξέλλες, δεν αφορούσαν τα σχέδια του ΝΑΤΟ για διεύρυνση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία συναντούν την έντονη αντίδραση της Μόσχας. "Συζητήσαμε μόνο ένα μέρος της επίσημης συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας", τόνισε ο Πριμακόφ και πρόσθεσε: "Διαπραγματευόμαστε μία συμφωνία, που θα είναι αμοιβαία και θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές". Δε διευκρίνισε, όμως, τι είδους συμφωνία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Από τη μεριά του, ο Γκόνταλ σημείωσε ότι ο συνεταιρισμός ασφαλείας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αμοιβαία αποδεκτός. Ο Πριμακόφ ευχαρίστησε τον Νορβηγό υπουργό, όταν, αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, είπε: "Δε ζητούμε από τη Ρωσία να υποστηρίξει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για διεύρυνση, διότι γνωρίζουμε ότι ζητούμε πάρα πολλά". Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, πηγές του ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού για τη διαχείριση των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζ. Λ. Ντεμπρέ, ενώ υπερασπίζεται το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ