ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΟΧΙ άλλη κοροϊδία!

Μαχητική πολύωρη κινητοποίηση χτες. Ξανά σήμερα στις 6 μμ μπροστά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τη σύγκληση του διυπουργικού οργάνου σήμερα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάτω από το βάρος των νέων αγώνων των ανέργων και των εργατών της Ζώνης

"Φτάνει πια η κοροϊδία"!Μ' αυτό το σύνθημα άνεργοι και εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, καθώς και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων, διαδήλωσαν χτες στους δρόμους του Πειραιά ενάντια στην πολιτική διάλυσης της Ζώνης και της ανεργίας. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου και παρέμειναν μέχρι αργά το απόγευμα. Η χτεσινή κινητοποίηση αποτελεί την έναρξη ενός πενθήμερου αγώνα διαμαρτυρίας έξω από το ΥΕΝ και θα ολοκληρωθεί με συναυλία διαμαρτυρίας. Ανεργοι και εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στις 6 το απόγευμα έξω από το ΥΕΝ. Νωρίτερα ο υπουργός ΥΕΝ Στ. Σουμάκης,σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 3.30 θα συνεδριάσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ το διυπουργικό όργανο.

Εργαζόμενοι και άνεργοι συγκεντρώθηκαν χτες στις 1.30 το μεσημέρι στον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά, αφού στις 12 το μεσημέρι σταμάτησαν όλες οι εργασίες στη Ζώνη. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης,απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, τόνισε ότι η Ζώνη δε θα ανεχτεί άλλο την κοροϊδία και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. "Θα πιέσουμε - τόνισε - την κυβέρνηση να δώσει λύσεις και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της". Με τα πανό τους ξεδιπλωμένα, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μια δυναμική πορεία με προορισμό το ΥΕΝ. "Η Ζώνη δε θα γίνει λιμάνι εμπορικό, λύση εμείς θα δώσουμε με αγώνα ταξικό","θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη μαζική και όλο παλμό πορεία. Φτάνοντας στο υπουργείο οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν: "Στέλνετε καράβια στη Γερμανία και μας καταδικάζετε στην ανεργία".

Την πορεία ακολουθούσε ο γερανός με το κοντέινερ, το οποίο τοποθετήθηκε έξω από το ΥΕΝ και θα λειτουργεί όλες τις μέρες των κινητοποιήσεων σαν παράρτημα ανέργων.Τα γραφεία των σωματείων της Ζώνης και τις πέντε μέρες θα παραμένουν κλειστά και όλες οι δραστηριότητες θα εκτελούνται στο παράρτημα. Οπως είπε ο Ι. Πουντίδης, ο Δήμος Πειραιά δεσμεύτηκε πως θα δώσει ρεύμα.

Αντιπροσωπεία των διοικήσεων των σωματείων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΥΕΝ Θ. Τσουρουπλή και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Π. Ουσατζόπουλο.Μετά το τέλος της συνάντησης ο Ι. Πουντίδης ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους τη σημερινή συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να ανασταλούν με την εξαγγελία της σύγκλησης του διυπουργικού οργάνου. "Εμείς - συνέχισε - θα πραγματοποιήσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πιστεύει ότι με ανακοινώσεις και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις θα σταματήσουν οι αγώνες. Δεν έχουν την πολιτική βούληση να θέσουν τη Ζώνη σε μια άλλη λειτουργία. Εμείς θα συνεχίσουμε".

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι οι υποσχέσεις δίνονται κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. "Ετσι θα κάνουμε - συνέχισε - γιατί μόνο με τον αγώνα μπορούμε να πιέσουμε, ώστε να δοθούν λύσεις. Και το κουράγιο έχουμε και την υπομονή".

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης,η νομαρχιακή σύμβουλος Ε. Παντελάκη και ο αντιδήμαρχος Περάματος, κ. Δημόπουλος.

Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", καθώς και το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου,με το οποίο καλεί τον κερατσινιώτικο λαό να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι σήμερα, αύριο και την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα βρίσκονται από τις 6 έως τις 9 έξω από το ΥΕΝ.

Καταγγέλλουν τα "τοπικά σύμφωνα"

Να αντιδράσουν αποφασιστικά στη νέα επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας καλούν τους εργαζόμενους η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και το ΕΚ Ζακύνθου

Την κατηγορηματική τους αντίθεση με την εφαρμογή των περιβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης εκφράζουν σε ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Η ΟΕΦΣΕΕ σημειώνει, στην ανακοίνωσή της, ότι "η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν πρέπει να περάσει και δε θα περάσει", καλεί όλους τους εργαζομένους να αντιδράσουν αποφασιστικά, ενώ αναφερόμενη ειδικότερα στο νέο αντεργατικό "πείραμα" τονίζει: "Η κυβέρνηση ποντάροντας στην εξαθλίωση που έχει φέρει η πολιτική της σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους των συγκεκριμένων περιοχών, με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και όχι μόνο, επιχειρεί να καταργήσει ό,τι με μακροχρόνιους αγώνες και αίμα κατακτήθηκε". Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το οποίο καταγγέλλει ότι - στην προσπάθειά της να εφαρμόσει τμηματικά τη "Λευκή Βίβλο" και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - επιδιώκει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσω των "τοπικών συμφώνων απασχόλησης",στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι στόχος των "τοπικών συμφώνων" είναι η "κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ανατροπή του 8ωρου, το γκρέμισμα της κοινωνικής ασφάλισης".

Τέλος υπογραμμίζει: "Η πολιτική των τοπικών συμφώνων της απάτης με τριμερή συμμετοχή - εργοδοτών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζομένων - δεν πρέπει να εφαρμοστεί, δεν πρέπει να βρει εργαζόμενους συνομιλητές,ώστε με τη συμμετοχή τους να γίνουν οι ίδιοι συνένοχοι σε μια πολιτική που θα ενισχύσει παραπέρα την εκμετάλλευση, θα ανατρέψει τις κατακτήσεις μας".

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Στα πρόθυρα της διάλυσης

"Κόλλησαν", σκόπιμα, ακόμα και οι μετατάξεις. Διαμαρτυρία του σωματείου

Στα πρόθυρα της διάλυσης έχουν οδηγηθεί σκόπιμα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας,εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται να μην υλοποιεί ούτε καν τις δικές της επιλογές και "λύσεις". Στον τρίτο μήνα μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο αγοραστή, Ν. Ταβουλάρη,ο οποίος ωστόσο έχει ήδη εγκαταστήσει δικό του γραφείο μέσα στο ναυπηγείο. Παράλληλα δεν προχωρούν ούτε οι εξαγγελθείσες μετατάξεις 700 εργαζομένων.

Ο επίδοξος μνηστήρας του Ναυπηγείου, απαιτεί να απολυθεί πρώτα όλο το προσωπικό και εκ των υστέρων να προσλάβει περίπου 600 εργαζόμενους, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι από τους απολυμένους και φυσικά χωρίς τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στον χώρο. Αυτό, απ' ό,τι φαίνεται, είναι το "λεπτό" σημείο της υπόθεσης και η αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στην υλοποίηση των μετατάξεων. Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, ενώ είναι έτοιμοι οι κατάλογοι με αυτούς που θα μεταταχθούν και τους χώρους που θα πάνε, οι μετατασσόμενοι κρατούνται σε αναμονή προκειμένου να αμβλυνθούν τυχόν αντιδράσεις και να διαμορφωθεί εκείνο το κλίμα που θα διευκολύνει το πέρασμα της όποιας κυβερνητικής απόφασης.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το επιχειρησιακό σωματείο, καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μετατάξεων, αποδίδοντάς τη σε "ασυνεννοησία και έλλειψη συντονισμού, που την πληρώνει πολύ ακριβά το Ναυπηγείο".

Σημαντική επιτυχία σημείωσε στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ. Σ στ
  • Επιτυχία σημείωσε στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο σωματείο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Αι - Γιάννη ο συνδυασμός της ΕΣΑΚ,που πήρε δυο έδρες, ενώ πριν δεν είχε καμία. Τέσσερις έδρες πήρε η ΠΑΣΚΕ από πέντε και μία η ΔΑΚΕ από δύο.

Ανεργοι της Ζώνης συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Στις κάλπες οι οικοδόμοι της Χαλκίδας

Ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου μιλά για τα προβλήματα του κλάδου στην περιοχή και τους στόχους πάλης της Οργάνωσης

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Αρχίζουν σήμερα Πέμπτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή 2 του Μάρτη οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας.Προχτές πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση και τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αποτελεσματικότερη λειτουργία του σωματείου, η συσπείρωση των οικοδόμων για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου και τέλος οι στόχοι της επόμενης διετίας.

Προσδιορίζοντας τους στόχους πάλης του Συνδικάτου, ο γενικός γραμματέας του, Δ. Πηλιχός,δήλωσε στο "Ρ": "Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, που στο νομό μας έχει ιδιαίτερη σχέση με τηγενικότερη παραγωγική συρρίκνωση. Εκτός ελαχίστων οικοδόμων που εργάζονται στο έργο της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, όλοι οι υπόλοιποι είναι περιοδικά απασχολούμενοι (2 - 3 μήνες το χρόνο) και υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 30% που παραμένει χωρίς δουλιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ούτε οι προϋποθέσεις επιδόματος ανεργίας.

Πρόβλημα, πέρα από το θέμα της μαύρης εργασίας, δημιουργούν οι εργοδότες και με τον αντικειμενικό προσδιορισμό του τρόπου ασφάλισης. Εκμεταλλευόμενοι την ανεργία, δεν κολλάνε τα απαιτούμενα ένσημα και το περίσσευμα το διαθέτουν στην "αγορά"".

Αναφερόμενος ο συνδικαλιστής στη συμβολή του Συνδικάτου στην ευρύτερη ανάπτυξη της πάλης στην περιοχή, σημείωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια, που πρωτοβουλιακά ανέλαβε τελευταία, για τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής από σωματεία και συνδικαλιστές.

Αγωνιστικό εφταήμερο για τη ΣΟΦΤΕΞ

Σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις διάρκειας μιας βδομάδας προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ,με χτεσινή απόφαση της διοίκησης του σωματείου τους. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν αύριο Παρασκευή, με το κλείσιμο της Ιεράς οδού και της οδού Αγ. Πολυκαρπίου, στο ύψος του εργοστασίου, από τις 1μμ έως τις 3μμ. Τη Δευτέρα 3 Μάρτη προχωρούν σε κλείσιμο τις ίδιες ώρες της παλιάς Εθνικής οδού, στο ύψος του εργοστασίου του Μ. Πεύκου. Την Τρίτη 4 Μάρτη κλείσιμο τις ίδιες ώρες της Ιεράς οδού στο ύψος της οδού Αγ. Αννης. Την Πέμπτη 6 Μάρτη κλείσιμο εκ νέου της Ιεράς οδού, αυτή τη φορά στο ύψος της οδού Κωνσταντινουπόλεως. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Παρασκευή 7 Μάρτη με κλείσιμο της παλιάς Εθνικής οδού από τις 1μμ έως 2μμ και στη συνέχεια θα πάνε στα διόδια, προκειμένου να μοιράσουν ανακοινώσεις στα διερχόμενα αυτοκίνητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ