Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΟΧΙ άλλη κοροϊδία!

Μαχητική πολύωρη κινητοποίηση χτες. Ξανά σήμερα στις 6 μμ μπροστά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τη σύγκληση του διυπουργικού οργάνου σήμερα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάτω από το βάρος των νέων αγώνων των ανέργων και των εργατών της Ζώνης

"Φτάνει πια η κοροϊδία"!Μ' αυτό το σύνθημα άνεργοι και εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, καθώς και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων, διαδήλωσαν χτες στους δρόμους του Πειραιά ενάντια στην πολιτική διάλυσης της Ζώνης και της ανεργίας. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου και παρέμειναν μέχρι αργά το απόγευμα. Η χτεσινή κινητοποίηση αποτελεί την έναρξη ενός πενθήμερου αγώνα διαμαρτυρίας έξω από το ΥΕΝ και θα ολοκληρωθεί με συναυλία διαμαρτυρίας. Ανεργοι και εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στις 6 το απόγευμα έξω από το ΥΕΝ. Νωρίτερα ο υπουργός ΥΕΝ Στ. Σουμάκης,σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 3.30 θα συνεδριάσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ το διυπουργικό όργανο.

Εργαζόμενοι και άνεργοι συγκεντρώθηκαν χτες στις 1.30 το μεσημέρι στον ηλεκτρικό σταθμό Πειραιά, αφού στις 12 το μεσημέρι σταμάτησαν όλες οι εργασίες στη Ζώνη. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης,απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, τόνισε ότι η Ζώνη δε θα ανεχτεί άλλο την κοροϊδία και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. "Θα πιέσουμε - τόνισε - την κυβέρνηση να δώσει λύσεις και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της". Με τα πανό τους ξεδιπλωμένα, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μια δυναμική πορεία με προορισμό το ΥΕΝ. "Η Ζώνη δε θα γίνει λιμάνι εμπορικό, λύση εμείς θα δώσουμε με αγώνα ταξικό","θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη μαζική και όλο παλμό πορεία. Φτάνοντας στο υπουργείο οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν: "Στέλνετε καράβια στη Γερμανία και μας καταδικάζετε στην ανεργία".

Την πορεία ακολουθούσε ο γερανός με το κοντέινερ, το οποίο τοποθετήθηκε έξω από το ΥΕΝ και θα λειτουργεί όλες τις μέρες των κινητοποιήσεων σαν παράρτημα ανέργων.Τα γραφεία των σωματείων της Ζώνης και τις πέντε μέρες θα παραμένουν κλειστά και όλες οι δραστηριότητες θα εκτελούνται στο παράρτημα. Οπως είπε ο Ι. Πουντίδης, ο Δήμος Πειραιά δεσμεύτηκε πως θα δώσει ρεύμα.

Αντιπροσωπεία των διοικήσεων των σωματείων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΥΕΝ Θ. Τσουρουπλή και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Π. Ουσατζόπουλο.Μετά το τέλος της συνάντησης ο Ι. Πουντίδης ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους τη σημερινή συνεδρίαση του διυπουργικού οργάνου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να ανασταλούν με την εξαγγελία της σύγκλησης του διυπουργικού οργάνου. "Εμείς - συνέχισε - θα πραγματοποιήσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πιστεύει ότι με ανακοινώσεις και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις θα σταματήσουν οι αγώνες. Δεν έχουν την πολιτική βούληση να θέσουν τη Ζώνη σε μια άλλη λειτουργία. Εμείς θα συνεχίσουμε".

Ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος τόνισε ότι οι υποσχέσεις δίνονται κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. "Ετσι θα κάνουμε - συνέχισε - γιατί μόνο με τον αγώνα μπορούμε να πιέσουμε, ώστε να δοθούν λύσεις. Και το κουράγιο έχουμε και την υπομονή".

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης,η νομαρχιακή σύμβουλος Ε. Παντελάκη και ο αντιδήμαρχος Περάματος, κ. Δημόπουλος.

Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", καθώς και το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου,με το οποίο καλεί τον κερατσινιώτικο λαό να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι σήμερα, αύριο και την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα βρίσκονται από τις 6 έως τις 9 έξω από το ΥΕΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ