ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Ξανά στο δρόμο της διεκδίκησης

Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας, στις 12

Επανέρχονται στις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους τα παιδιά του "18 Ανω" με συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των 14 θεραπευτών.

Αντίθετα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ουσιαστικά αθέτησε τις υποσχέσεις της για λύση του προβλήματος καθώς με την προκήρυξη που έκανε ουσιαστικά απομακρύνει τους 14 θεραπευτές και διακόπτει τη θεραπευτική συνέχεια του προγράμματος. Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα στο υπουργείο Υγείας, ώρα 12.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή τους οι θεραπευόμενοι της Κοινωνικής Επανένταξης και οι απεξαρτημένοι του "18 Ανω" τονίζουν: "Ξανά στο δρόμο της διεκδίκησης και του δικαίου, δηλώνοντας την αντίθεσή μας στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να θέσει φραγμούς στη θεραπεία μας διακόπτοντας τη θεραπευτική μας σχέση με τους θεραπευτές μας, τους μόνους ανθρώπους που μας έχουν εμπνεύσει την πίστη στο πρόγραμμα και στη ζωή".

Και η ανακοίνωση των παιδιών καταλήγει: "Είναι χρέος μας απέναντι στη ζωή και την κοινωνία να περάσει το αληθινό μήνυμα: "Η ηρωίνη μπορεί να νικηθεί". Το "18 Ανω" χρειάζεται τους θεραπευτές του".

Επίσης σε ανακοίνωσή τους ο Διευθυντής της θεραπευτικής Ομάδας Αχ. Κρυστάλλης και η επιστημονική υπεύθυνη Κ. Μάτσα, τονίζουν ότι το "18 Ανω" βρίσκεται αντιμέτωπο με την αδιαλλαξία της κυβέρνησης καθώς αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις των 14 θεραπευτών και απορρίπτοντας ως εκπρόθεσμη την τροπολογία της Διακομματικής Επιτροπής που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα.

ΛΑΪΚΟ
Χωρίς πρόγραμμα εφημεριών

Ομόθυμη αγωνιστική στάση των γιατρών

Ούτε σήμερα το "Λαϊκό" θα δέχεται επείγοντα περιστατικά, μολονότι το Νοσοκομείο έχει γενική εφημερία. Οι διευθυντές Κλινικών, Τμημάτων και Εργαστηρίων (εξαιρείται η Κλινική της Παθολογικής Φυσιολογίας) αποφάσισαν χτες να μην καταρτίσουν πρόγραμμα εφημερευόντων γιατρών. Την απόφασή τους αυτή, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τη χτεσινή γενική συνέλευση των γιατρών, κοινοποίησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του "Λαϊκού", στο ΕΚΑΒ, στον Εισαγγελέα, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Α. Κωστάκης και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μ. Βλαχάκης.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Κατόπιν της διαταραχής της σχέσεως εμπιστοσύνης μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και του ιατρικού προσωπικού, οι διευθυντές των Κλινικών και Τμημάτων, αδυνατούν να καταρτίσουν πρόγραμμα εφημερευόντων γιατρών και σας καθιστούν (σ.σ. αναφέρεται στο ΔΣ) υπεύθυνους για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου".

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση που ελήφθη κατά τη γενική συνέλευση των γιατρών στις 27 Γενάρη, είναι αναστολή όλων των λειτουργιών του "Λαϊκού", επ' αόριστον. Οι γιατροί διαμαρτύρονται για την άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να εξασφαλίσει κονδύλι για την καταβολή των δεδουλευμένων από τις εφημερίες του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη 1998, καθώς και για την επιστροφή σημαντικών χρηματικών ποσών από πολλούς γιατρούς για εφημερίες που έκαναν το 1998.

Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), αναφέρεται γενικώς στο Σύστημα Υγείας, το οποίο κλονίζεται και βρίσκεται περίπου σε συνθήκες χρεοκοπίας. "Στο χώρο της υγείας - αναφέρει - επικρατεί διαρκής αναταραχή, παρότι η ομαλότητα και ιδίως η εργασιακή ειρήνη αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία του, ενώ η Πολιτεία με ασύντακτες και περιστασιακές κινήσεις προσπαθεί μάταια να ανακόψει ένα άνευ προηγουμένου κατήφορο".

Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι έφθασε η ώρα για ριζική αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας με τη στράτευση και τη χρησιμοποίηση όλων των δυνατοτήτων που διαθέτει η χώρα. "Φρονεί, επίσης - καταλήγει η ανακοίνωση - ότι είναι καιρός να ανοίξει ένας ευρύτατος διάλογος ανάμεσα στην Πολιτεία, στους Υγειονομικούς και στους πολίτες διότι: Η Υγεία είναι υπόθεση όλων μας. Η Υγεία είναι υπόθεση εθνική".

ΠΡΟΝΟΙΑ
Κυβερνητική επιμονή στη διάλυση

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην προωθηθούν τα Προεδρικά Διάταγμα που προβλέπει ο τελευταίος νόμος και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για την αναβάθμιση

Δωρεάν πρόνοια για όλο το λαό και άμεση αναβάθμιση των υπηρεσιών της απαίτησαν μαχητικά χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ και στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας (ΙΒΣΑ), στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις 10 πμ, έξω από το υπουργείο Υγείας. Χτες οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, ενώ οι εργαζόμενοι στο ΙΒΣΑ έκαναν τετράωρη στάση εργασίας.

"Παρών" στη συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,ο οποίος συνόδευσε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων που συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου.Η αντιπροσωπεία επισήμανε στην Ιω. Πανοπούλου τις διαλυτικές επιπτώσεις που έχει στις υπηρεσίες της Πρόνοιας ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η γενική γραμματέας επέμενε στη μεταφορά των Ιατρικών Κέντρων στα νοσοκομεία, ενώ αναφερόμενη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είπε ότι με μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία θα ρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες - κατά την Ιω. Πανοπούλου - δε θα θιγούν. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι τα προβλήματα παραμένουν αφού πάρα πολλοί εργαζόμενοι με αρκετά χρόνια εργασίας θα χάσουν την προϋπηρεσία τους και το εφάπαξ αν μεταταγούν στις νέες υπηρεσίες.

Σε κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ και στο ΙΒΣΑ τονίζεται:

"Αγωνιζόμαστε για την παροχή, αλλά και αναβάθμιση δωρεάν πρόνοιας για όλο το λαό. Λέμε όχι στην υποβάθμιση και το κλείσιμο των Ιατροκοινωνικών Κέντρων και Παιδικών Πολυκλινικών του ΠΙΚΠΑ και τη μεταφορά του προσωπικού τους στα νοσοκομεία. Λέμε όχι στη μεταφορά των παιδικών σταθμών - νηπιαγωγείων του ΠΙΚΠΑ και του ΙΒΣΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συνέπεια την επιβολή τροφείων ή την αύξηση των ήδη υπαρχόντων (στους παιδικούς σταθμούς ΙΒΣΑ). Οχι στη μεταφορά των παιδικών εξοχών του ΠΙΚΠΑ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με συνέπεια την αύξηση της συμμετοχής των οικογενειών στο κόστος λειτουργίας τους. Οχι στην πρόχειρη, ατελή και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των εργαζομένων, σύνταξη θεσμικού πλαισίου για το εθνικό σύστημα κοινωνικής φροντίδας με συνέπεια σοβαρά προβλήματα για τη μελλοντική λειτουργία του και τη θέση των εργαζομένων σ' αυτό (όπως υποχρεωτικές μετατάξεις κ. ά.)".

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην προωθηθούν για υπογραφή τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει ο νόμος για την Πρόνοια. Επίσης ζητούν να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος με τους εργαζόμενους για την αναβάθμιση κι όχι την υποβάθμιση της πρόνοιας και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για να μην κλείσουν ή υποβαθμιστούν οι υπηρεσίας και να μη μεταφερθεί το κόστος τους στο λαό.

Την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στο ΙΒΣΑ πραγματοποιούν έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να ορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Λέττα Μεθωνιού,το μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Χάρης Χουρδάκης,το μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Μάριος Καμακάρης,το μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Τέλης Γόντικας και η γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Ντέπυ Τσακίρογλου.

Ιδού το συμπέρασμα

"Κάνουμε ήδη διάλογο με όλους τους φορείς Υγείας για όλα τα προβλήματα", δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας στην ΕΡΑ - 1.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πρόβλημα των εφημεριών, ο Λ. Παπαδήμας είπε: "Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα καλύπτονται πλήρως τα κονδύλια που απαιτούνται για τις εφημερίες. Καθιερώνουμε επίσης νέο τύπο εφημερίας, ενώ θα υπάρξει και μια κάλυψη κάποιων νοσοκομείων που πέρυσι είχαν πάρει μικρότερο ποσό και δεν μπορούσαν να βγάλουν κανονικές εφημερίες. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα πρόβλημα".

Είχε προηγηθεί ο διάλογος του πρώην υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα μετά τις κινητοποιήσεις των γιατρών για τις περικοπές των εφημεριών, που κατέληξε στο πόρισμα Ορισμού Προτύπων για τις εφημερίες.

***

Απ' αυτό το πόρισμα ο Λ. Παπαδήμας κράτησε μόνο το νέο τύπο της ενδιάμεσης εφημερίας, ενώ το υπόλοιπο πόρισμα το απέρριψε με την εξής - όπως δήλωσε στις 27.1.1999 - δικαιολογία: "Το πόρισμα της Επιτροπής βάζει κάποιες βασικές αρχές - και καλά κάνει - και στις βασικές του αρχές συμφωνούμε, βάζει μια λογική εφημέρευσης αλλά και η ίδια η επιτροπή δέχεται ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί διότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να εφαρμοστεί".

Ηδη λοιπόν, ο υπουργός Υγείας - αφού αναγνωρίζει τις βασικές αρχές του πορίσματος - γνωρίζει και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών. Επομένως ο διάλογος - αν γίνεται - από εδώ και πέρα πρέπει να αποσκοπεί στη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων.

Κάτι τέτοιο βέβαια δε γίνεται. Απλώς ο διάλογος προβάλλεται ως δικαιολογία για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει "να βολέψει" την κατάσταση στα κουτσουρεμένα κονδύλια που ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών για τις εφημερίες.

***

Μια βασική αρχή του πορίσματος ήταν και εκείνη της διασφάλισης των συνολικών αποδοχών των γιατρών - βασικού μισθού και εφημεριών - στα επίπεδα της 31.12.1997.

Στις 27.1.1999 ο Λ. Παπαδήμας δήλωσε: "Με ρωτάτε αν θα καλυφθούν οι αποδοχές που έπαιρναν οι γιατροί το Δεκέμβριο του '97. Εγώ πιστεύω ότι οι αποδοχές που έπαιρναν το Δεκέμβριο του '97 υπερκαλύπτονται. Αν υπάρχει μία εξαίρεση, δύο, πέντε στην Ελλάδα γιατρών, αυτές απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα".

Ηδη οι γιατροί του "Λαϊκού" σε ποσοστό 40% δηλώνουν ότι έχουν αρνητικά εκκαθαριστικά για το 1998 σε σχέση με το 1997. Επ' αυτού ο υπουργός Υγείας και τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης "τι διάλογο" έχουν να προτείνουν;

Ιδού το πόρισμα ιδού και τα εκκαθαριστικά!

Γ. Μ.

Διάκριση Ελληνα γιατρού

Μια διάκριση για τον ιατρικό κόσμο της χώρας μας αποτελεί η εκλογή του αγγειοχειρουργού καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Σέχα ως μέλους της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ