ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΡΟΠΟΛ - ΠΑΛΛΑΣ
Για τον Πολιτισμό και τον... Αθλητισμό

Ενα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, το "Ακροπόλ - Παλλάς" από χτες βρίσκεται στην κυριότητα του υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την εταιρία "ΕΡΓΑΣ ΑΕ", της οποίας πρόεδρος είναι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης.Το αντίτιμο είναι 4,5 δισ. - έχει ήδη καταβληθεί 1,8 δισ. - και το κτίριο θα παραδοθεί ανακαινισμένο με σχετικές μελέτες που θα εκπονηθούν στο άμεσο μέλλον και την επίβλεψη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Σημειώνεται ότι πριν δύο χρόνια, η "ΕΡΓΑΣ ΑΕ" αγόρασε το κτίριο από τους προηγούμενους Αυστριακούς ιδιοκτήτες και σχεδόν ταυτόχρονα άρχισε τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, για να καταλήξουν στη συμφωνία των 4,5 δισ., ύστερα από τις σχετικές ρυθμίσεις, που έγιναν με τις τράπεζες. Θυμίζουμε όμως ότι η αγορά και ταυτόχρονη έναρξη των διαπραγματεύσεων έγινε σε περίοδο οικονομικών δυσχερειών της "ΕΡΓΑΣ ΑΕ", με αντανακλάσεις και στον ΠΑΟΚ. Ετσι η αγορά για τον Πολιτισμού μάλλον βρήκε αντανάκλαση... στον Αθλητισμό, δεδομένου του ενδιαφέροντος του υπουργού Πολιτισμού για τα όσα λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ είχε σχέδια για το "Ακροπόλ", όταν ακόμα βρισκόταν στην ιδιοκτησία των Αυστριακών και ίσως να είχε επιτύχει την αγορά με ευνοϊκότερες οικονομικές ρυθμίσεις.

Οι εργασίες ανακαίνισης υπολογίζεται πως θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες. Οσο για τις χρήσεις που θα δοθούν ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί ακριβώς. Ωστόσο, βρίσκεται σε κομβικό σημείο της Αθήνας, έχει άμεση σύνδεση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Ετσι, το βέβαιο είναι ότι θα στεγάσει δραστηριότητες των υπηρεσιών, θα διαμορφωθούν χώροι υποδοχής, θα αξιοποιηθεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, για να προβάλλει τα είδη του.

Θυμίζουμε πως όταν κτίστηκε το "Ακροπόλ - Παλλάς" το 1925 σε σχέδια του Σωτήρη Μαγιάση αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του εκλεκτικιστικού ρυθμού με στοιχεία "Αρ Νουβό". Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως ξενοδοχείο, αλλά από τότε μέχρι σήμερα υπέστη πολλές αλλαγές και χάθηκαν πολλά στοιχεία της όψης του και του εσωτερικού του ρυθμού.Ακόμα και τα έπιπλα, που είχε σχεδιάσει επίσης ο Σ. Μαγιάσης. Από ένα παράθυρο αυτού του κτιρίου κάποτε κινηματογραφήθηκαν με μια ερασιτεχνική κάμερα συγκλονιστικές στιγμές της νεότερης ιστορίας, η νύχτα της 17ης Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο. Παρ' όλα αυτά κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού μόλις το 1991 κι αφού ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Νίκος Χολέβας καταγράφοντας τα μεσοπολεμικά κτίρια της Αθήνας, επέμεινε ως προς την κήρυξη του "Ακροπόλ - Παλλάς".

ΒΙΒΛΙΟ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ '98 - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ '99
Στη σκιά του αναλφαβητισμού

H Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού απορρόφησε 555 εκατ. δρχ. για το βιβλίο, ενώ το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου απορρόφησε 629 εκατ. για μια σειρά δραστηριότητες, των οποίων ο απολογισμός παρουσιάστηκε προχτές. Παρών ήταν και ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος,που τόνισε ιδιαίτερα τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη το 2001,όπου τιμώμενη χώρα είναι η Ελλάδα, αλλά δεν προέβη σε εξαγγελίες και δεν αναφέρθηκε σε καινοτομίες αφού πιθανόν δεν υπήρξαν. Οσο για τη Φρανκφούρτη, είπε ότι εκεί θα είναι το πεδίο όπου θα δοκιμαστεί το σύνολο της μεταφραστικής πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού.

Πάντως, όπως είπε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Μυρσίνη Ζορμπά,οι άξονες για το 1999 θα είναι τρεις: Ο πρώτος αφορά στην προβολή βιβλίων ορισμένων κατηγοριών με το γενικό σύνθημα "Βιβλίο δεν είναι μόνο η λογοτεχνία". Ο δεύτερος θα είναι η προσπάθεια προσέγγισης του νεανικού κοινού με νεοτεριστικές προτάσεις. Ο τρίτος άξονας αφορά στον αναλφαβητισμό και τις βιβλιοθήκες,όπου η κατάσταση χαρακτηρίστηκε δραματική. "Εχουμε την επίγνωση ότι πολιτική για το βιβλίο και την ανάγνωση δεν μπορεί να ασκηθεί με την πλάτη γυρισμένη στον αναλφαβητισμό και τις βιβλιοθήκες", τόνισε η Μ. Ζορμπά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Σπύρος Πλασκοβίτης,επισήμανε την ίδρυση "δύο συγγενών με το ΕΚΕΒΙ κέντρων βιβλίου, στη Θεσσαλονίκη και τη Λευκωσία".

Οσο για τη Διεύθυνση Γραμμάτων, ο προϊστάμενός της, Κ. Κορούλης,παρουσίασε αναλυτικό οικονομικό απολογισμό αναφερόμενος κατ' αρχήν στα 11 Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία που απονεμήθηκαν και τις ελληνικές συμμετοχές για το Αριστείον 1998. Επεκτάθηκε ο θεσμός των συντάξεων καλλιτεχνών και λογοτεχνών και σε άλλες κατηγορίες και προβλέφθηκε το πλαφόν των 100 συντάξεων ετησίως. Ωστόσο τα 555 εκατ. μάλλον δεν αρκούν, όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα στο χώρο του βιβλίου όπως οι βιβλιοθήκες και η προώθηση της ανάγνωσης στην επαρχία.

Πανούργοι οι "Εμποροι"

Δ εν χάνει ευκαιρία ο Κώστας Γεωργουσόπουλος προκειμένου να εκδηλώσει με τον πιο αισχρό τρόπο το αντικομμουνιστικό του μένος. Δεν είναι η πρώτη φορά. Και θα έλεγε κανείς πως δεν αξίζει να σχολιάζεται πλέον ο άνθρωπος - αντικομμουνιστής δηλωμένος είναι. Και δικαίωμά του. Ομως, με ποιο δικαίωμα και ποιο άλλοθι διαστρεβλώνει την αλήθεια; Μήπως με το άλλοθι του "πνευματοπατέρα"; Με τον τίτλο αυτό που ο ίδιος δηλώνει και νομίζει ότι είναι; Κανείς, ούτε και ο πλέον αντικομμουνιστής, δε θα μπορούσε να τσουβαλιάσει Ιησουίτες, φασίστες, αποικιοκράτες, δικτάτορες, μαζί με τους κομμουνιστές.

**********************

Σ ε δημοσίευμά του χθες στα "ΝΕΑ", για το θέατρο που κάποιες φορές λειτουργεί ως "νταβατζής", διαβάσαμε με οργή το εξής: "Γνωρίζουν οι έμποροι του τεχνητού σεξ πως το θέατρο το χρησιμοποίησαν οι Ιησουίτες για να προπαγανδίσουν τον καθολικισμό, οι φασίστες για να εξυμνήσουν τις ιδέες τους, οι κομμουνιστές για να περάσουν τις γραμμές του κόμματός τους, οι δικτάτορες για να νουθετήσουν τους σκλάβους, οι αποικιοκράτες για να γυαλίσουν τις αλυσίδες των ιθαγενών".

***********************

Η εμπάθεια και το μένος του είναι τέτοια που δε συνειδητοποιεί κι ο ίδιος πόσο ανακόλουθος και προκλητικός, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα είναι ο"λόγος" του. Μιλάει για τον "ιερό χώρο του Σαίξπηρ, του Αισχύλου, του Τσέχωφ", αλλά και του Μπρεχτ. Μήπως δε γνωρίζει ότι ολόκληρο το μπρεχτικό έργο είναι μια μαχητική συμβολή στην υπόθεση ανάδειξης της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης; Μήπως δεν ξέρει ότι η κομματικότητα του Μπρεχτ ταυτίζεται με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του κόμματός της; Ας αποφασίσει ο Κ. Γεωργουσόπουλος αν το έργο του Μπρεχτ είναι "ιερός χώρος" ή ταυτίζεται με το έργο των Ιησουιτών, των φασιστών ή των αποικιοκρατών. Και μια ερώτηση: Το έργο του Γιάννη Ρίτσου που πέθανε μέλος του ΚΚΕ, κατά την άποψη των πνευματοπατέρων με ποιων το έργο ταυτίζεται;

***********************

Θ α συμφωνήσουμε όμως σε κάτι με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. "Οι έμποροι είναι πανούργοι". Ολοι γινόμαστε μάρτυρες της πανουργίας των "Εμπόρων", ό,τι αυτοί κι αν "εμπορεύονται".

Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ

"Μορφές" από τον Βιζυηνό

Στο Θέατρο "Σφενδόνη" επαναλαμβάνεται από την Παρασκευή 5 Φλεβάρη, για όλο το μήνα και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, η μεγάλη επιτυχία της Αννας Κοκκίνου "Μορφές από το έργο του Βιζυηνού".

Στα μέσα Μάρτη θα ανέβει η νέα παράσταση, που περιλαμβάνει τη "Φωνή του Ανθρώπου" του Ζαν Κοκτώ (σε μετάφραση Νάσου Δετζώρτζη), "Τρία γράμματα" της Εμιλυ Ντίκινσον (σε μετάφραση Ερρίκου Σοφρά) και το "Νανούρισμα" του Σάμιουελ Μπέκετ (μετάφραση Νάσου Δετζώρτζη). Η σκηνοθεσία είναι του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και τα σκηνικά - κοστούμια του Σωκράτη Σωκράτους.Ερμηνεύει η Αννα Κοκκίνου.

Ελληνικό βιβλίο στο Κάιρο

Η Ελλάδα συμμετέχει στην 31η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου του Καϊρου, η οποία εγκαινιάστηκε προχτές και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 του Φλεβάρη. Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οποίο συμμετέχει στην έκθεση για έκτη συνεχή χρονιά, μουσεία, τράπεζες, ιδρύματα, δήμοι κλπ., παρουσιάζουν εκδόσεις τους των δύο τελευταίων χρόνων στο ελληνικό περίπτερο. Οι ελληνικές εκδόσεις αριθμούν 450 περίπου τίτλους (πέρσι παρουσιάστηκαν 270 τίτλοι). Το ελληνικό περίπτερο διαθέτει και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού των εκδοτικών οίκων και φορέων που συμμετέχουν στη φετινή έκθεση του Καϊρου. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών του ελληνικού περιπτέρου στρέφεται κυρίως στα πολυτελή λευκώματα τέχνης και πολιτισμού (τα μεταφρασμένα στα αγγλικά και γαλλικά), στις μεθόδους εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, στους αρχαίους συγγραφείς και στα βιβλία ελληνικής μαγειρικής και διατροφής.

"Χρυσά μήλα" στους κινηματογράφους

Στις 5 του Φλεβάρη θα βγει στους κινηματογράφους η ταινία "Τα χρυσά μήλα των εσπερίδων",η οποία απέσπασε 5 βραβεία στο 38ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Παπαχρήστου.Η ταινία διακρίθηκε με τα βραβεία: πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, Α' ανδρικού ρόλου, μοντάζ, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας. Επίσης, διακρίθηκε στα Κρατικά Βραβεία 1997, με το βραβείο Κρατικής Ταινίας.

Πρόκειται για μία κωμωδία με φόντο του Ψυρρή, την Πλάκα και το Μοναστηράκι και ήρωες που αναζητούν τη ζωή τους και τη βρίσκουν στη συντροφικότητα. Παίζουν οι: Λάζαρος Ανδρέου, Ζαχαρίας Ρόχας, Αφροδίτη Αλ - Σαλέχ, Γιώργος Βελέντζας, Τάσος Αντωνιάδης, Βασίλης Γιαβρής κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ