Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΡΟΠΟΛ - ΠΑΛΛΑΣ
Για τον Πολιτισμό και τον... Αθλητισμό

Ενα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, το "Ακροπόλ - Παλλάς" από χτες βρίσκεται στην κυριότητα του υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την εταιρία "ΕΡΓΑΣ ΑΕ", της οποίας πρόεδρος είναι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης.Το αντίτιμο είναι 4,5 δισ. - έχει ήδη καταβληθεί 1,8 δισ. - και το κτίριο θα παραδοθεί ανακαινισμένο με σχετικές μελέτες που θα εκπονηθούν στο άμεσο μέλλον και την επίβλεψη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Σημειώνεται ότι πριν δύο χρόνια, η "ΕΡΓΑΣ ΑΕ" αγόρασε το κτίριο από τους προηγούμενους Αυστριακούς ιδιοκτήτες και σχεδόν ταυτόχρονα άρχισε τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, για να καταλήξουν στη συμφωνία των 4,5 δισ., ύστερα από τις σχετικές ρυθμίσεις, που έγιναν με τις τράπεζες. Θυμίζουμε όμως ότι η αγορά και ταυτόχρονη έναρξη των διαπραγματεύσεων έγινε σε περίοδο οικονομικών δυσχερειών της "ΕΡΓΑΣ ΑΕ", με αντανακλάσεις και στον ΠΑΟΚ. Ετσι η αγορά για τον Πολιτισμού μάλλον βρήκε αντανάκλαση... στον Αθλητισμό, δεδομένου του ενδιαφέροντος του υπουργού Πολιτισμού για τα όσα λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ είχε σχέδια για το "Ακροπόλ", όταν ακόμα βρισκόταν στην ιδιοκτησία των Αυστριακών και ίσως να είχε επιτύχει την αγορά με ευνοϊκότερες οικονομικές ρυθμίσεις.

Οι εργασίες ανακαίνισης υπολογίζεται πως θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες. Οσο για τις χρήσεις που θα δοθούν ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί ακριβώς. Ωστόσο, βρίσκεται σε κομβικό σημείο της Αθήνας, έχει άμεση σύνδεση με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Ετσι, το βέβαιο είναι ότι θα στεγάσει δραστηριότητες των υπηρεσιών, θα διαμορφωθούν χώροι υποδοχής, θα αξιοποιηθεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, για να προβάλλει τα είδη του.

Θυμίζουμε πως όταν κτίστηκε το "Ακροπόλ - Παλλάς" το 1925 σε σχέδια του Σωτήρη Μαγιάση αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του εκλεκτικιστικού ρυθμού με στοιχεία "Αρ Νουβό". Χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως ξενοδοχείο, αλλά από τότε μέχρι σήμερα υπέστη πολλές αλλαγές και χάθηκαν πολλά στοιχεία της όψης του και του εσωτερικού του ρυθμού.Ακόμα και τα έπιπλα, που είχε σχεδιάσει επίσης ο Σ. Μαγιάσης. Από ένα παράθυρο αυτού του κτιρίου κάποτε κινηματογραφήθηκαν με μια ερασιτεχνική κάμερα συγκλονιστικές στιγμές της νεότερης ιστορίας, η νύχτα της 17ης Νοέμβρη 1973 στο Πολυτεχνείο. Παρ' όλα αυτά κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού μόλις το 1991 κι αφού ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Νίκος Χολέβας καταγράφοντας τα μεσοπολεμικά κτίρια της Αθήνας, επέμεινε ως προς την κήρυξη του "Ακροπόλ - Παλλάς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ