ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Κ. Κουτσομύτης στο "Εναλλάξ"

Ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης φιλοξενείται στο τηλεπεριοδικό του "902" "Εναλλάξ", που και σήμερα η "ύλη" του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Κώστας Κουτσομύτης μάς μιλάει για το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό του έργο. Για τη μεταφορά στη μικρή και μεγάλη οθόνη λογοτεχνικών έργων, που γνώρισαν και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Μεταξύ αυτών τα "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά" του Κώστα Μουρσελά, η "Πρόβα νυφικού" και ο "Μεγάλος θυμός" της Ντόρας Γιαννακοπούλου, που ο σκηνοθέτης τα μετέφερε στη μικρή οθόνη. Ο Κώστας Κουτσομύτης αναφέρεται, επίσης, στα μελλοντικά του σχέδια.

Στις επόμενες "σελίδες" η Κατερίνα Καρούσου μάς μιλάει και μας παρουσιάζει τα καπέλα της. Μουσική συντροφιά με τραγούδια του "νέου κύματος" θα μας κρατήσουν τρεις από τους αντιπροσωπευτικότερους ερμηνευτές του, η Καίτη Χωματά,η Πόπη Αστεριάδη και ο Μιχάλης Βιολάρης.Η κάμερα της εκπομπής στη συνέχεια θα βρεθεί στο θέατρο "Τεχνοχώρος". Θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Ευγένιου Λαμπίς "Καπέλο από ψάθα Ιταλίας",σε σκηνοθεσία του Γ. Κακλέα.

Αυτή τη βδομάδα, όμως, το "Εναλλάξ" έχει ετοιμάσει και ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μας Βασίλη Τσιτσάνη. Σήμερα θα παρακολουθήσουμε το τρίτο μέρος του αφιερώματος στον λαϊκό μας συνθέτη. Για τον Β. Τσιτσάνη, τη μουσική και τα τραγούδια του, μιλάει ο ερευνητής του ρεμπέτικου τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης.Τραγούδια του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη ερμηνεύει ο Γιάννης Λεμπέσης ("902" στις 19.00).

Α-νομοι έρωτες

Υπάρχουν κάποιες καλές ταινίες απόψε. Απόψε, που κρύο κάνει, τόσο κρύο, που μάλλον όλοι θα θέλουμε σπίτι να μείνουμε, να πιούμε κάτι ζεστό και να παρακολουθήσουμε μια ταινία που θα μας πάρει μακριά, χωρίς να αναγκαστούμε να φορέσουμε παλτό και γάντια...

Από την ΕΤ-1 στις 23.30 "Νόμος 627" του Μπερτράν Ταβερνιέ.

Ο νόμος "627" του γαλλικού ποινικού κώδικα αφορά στη χρήση ναρκωτικών και αποτελεί τον "μπούσουλα", τη Βίβλο, με την οποία κινείται ο αστυνόμος της Δίωξης Ναρκωτικών. Μια ομάδα αστυνομικών παλεύει με κάθε τρόπο να κάνει αποτελεσματικά το καθήκον της σε μια λαϊκή συνοικία του Παρισιού. Ο Ταβερνιέ γύρισε την ταινία έπειτα από την περιπέτεια που είχε ο γιος του με τα ναρκωτικά. Και με λιτό, ρεαλιστικό τρόπο "ζωγραφίζει" μια σκληρή αυθεντική, νατουραλιστική εικόνα της τεράστιας δυσχέρειας που χαρακτηρίζει τη δίωξη ναρκωτικών σε καθημερινή βάση στις λαϊκές συνοικίες. Ο Ταβερνιέ δεν υπερασπίζεται φυσικά την ύπαρξη μιας καταπιεστικής αστυνομίας, αλλά προτείνει να γίνει η αστυνομία πιο αποτελεσματική. Με τον Ντιντιέ Μπεζά.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.00 "Κίκα" του Πέντρο Αλμοδοβάρ.

Πρόκειται για κωμωδία ηθών, που σατιρίζει με αλμοδοβαρικό τρόπο τα τηλεοπτικά reality shows, για να εξελιχθεί σε θρίλερ μυστηρίου με τους serial kilers, που μετατρέπουν τους δρόμους της Μαδρίτης σε κόκκινους ποταμούς από αίμα. Είναι μια ταινία που ξαφνιάζει όχι τόσο με την πρωτοτυπία της και τα κιτς χρώματά της, όσο για τις μπερδεμένες ερωτικές σχέσεις της, που όλοι τα έχουν με όλους, αλλά κανείς δεν το υποψιάζεται. Με την Βερόνικα Φορκέ.

Σκηνή από την ταινία "Κίκα" του Πέντρο Αλμοδοβάρ

Σκηνή από την ταινία "Κίκα", του Πέντρο Αλμοδοβάρ

"Μισθώσεις" έργου στην ΕΡΤ

Χίλιες επτακόσιες ενενήντα δύο συμβάσεις μίσθωσης έργου, εγκρίθηκαν για την ΕΡΤ, από τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Τύπου. Οι συμβάσεις θα είναι επτάμηνης διάρκειας, ενώ το συνολικό ύψος δαπάνης τους, ανέρχεται στα 2 δισ. 172 εκατομμύρια.Με την απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, μετατρέπεται το καθεστώς των μέχρι τώρα "τριμηνιτών" σε συμβάσεις έργου που θα λήγουν ένα επτάμηνο από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο καθορισμός του αριθμού των συμβάσεων έγινε ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε γενικής διεύθυνσης της ΕΡΤ. Θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, θέσεις δημοσιογράφων, τεχνικών, παραγωγών, σκηνοθετών, κειμενογράφων, μουσικών και μεταφραστών. Οι περισσότερες συμβάσεις θα υπογραφούν για λογαριασμό της ΕΡΑ (600), όμως, το μεγαλύτερο ύψος δαπάνης "ανήκει" στη ΝΕΤ.

Αναλυτικά ο καθορισμός αριθμού προσώπων που θα απασχοληθούν με σύμβαση μίσθωσης έργου στις υπηρεσίες της ΕΡΤ είναι:

Στην ΕΤ 3 309,ενώ η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 525 εκατ.

Στη ΝΕΤ 325,με συνολική δαπάνη 566.172.770 δρχ.

Στην ΕΤ 1 321 με συνολική δαπάνη 286.313.000 δρχ.

Στην ΕΡΑ 600,με συνολική δαπάνη 409 εκατ.

Στη Γενική διεύθυνση διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών 5,με ύψος δαπάνης 6.069.000 δρχ.

Τέλος, στις υπηρεσίες που υπάγονται απευθείας στον πρόεδρο της ΕΡΤ εγκρίθηκαν 232 συμβάσεις έργου, με συνολική δαπάνη 379.370.000 δρχ. Στις υπηρεσίες του προέδρου περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις μουσικών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, μουσικών της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και χορωδών της Χορωδίας της ΕΡΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ