ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δυναμικά συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Κατέκλυσαν, χτες το πρωί, τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις κατά της, υπό διαμόρφωση, μεταρρύθμισης του υπουργού Παιδείας Κλοντ Αλεγκρέ, του οποίου την παραίτηση ζητούν επιτακτικά οι εκπαιδευτικοί.

Δυναμικό και ογκώδες ήταν το χτεσινό συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στο Παρίσι, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για "μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος". Οι καθηγητές, που κατηγορούν τον Κλοντ Αλεγκρέ ότι οδηγεί σε μαρασμό και υποβάθμιση τη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση, κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν "παγώσει" η διαδικασία διαμόρφωσης του νομοσχεδίου και δεν ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι το νέο νομοσχέδιο δεν έλαβε υπόψη του τα αιτήματα των μαθητών, που συγκλόνισαν τη Γαλλία με τις δίμηνες κινητοποιήσεις τους, τον περασμένο Νοέμβρη και Δεκέμβρη, βασικό αίτημα των οποίων ήταν η αύξηση του αριθμού των διδασκόντων, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων και κυρίως ο επαναπροσανατολισμός του σχολικού προγράμματος, με γνώμονα έναν αποτελεσματικότερο επαγγελματικό προσανατολισμό, με παράλληλη εκπόνηση προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να λάβουν αποφάσεις και οι εκπρόσωποι των μαθητών, οι οποίοι είχαν τερματίσει "μέχρι νεοτέρας" τις κινητοποιήσεις τους, το Δεκέμβρη, μετά από τη δέσμευση του υπουργείου ότι θα εξετάσει σοβαρά τα αιτήματά τους και θα προχωρήσει σε εκπόνηση σχετικών προτάσεων.

Από την πλευρά του, ο Κλοντ Αλεγκρέ τηρεί, προς στιγμήν, χαμηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης, αποφεύγοντας επισταμένα να απαντήσει στις κατηγορίες της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι ωθεί τα λύκεια σε ένα πρόγραμμα μαθημάτων "αλά αμερικάνικα", που θα παρέχει επιφανειακές γενικόλογες γνώσεις και θα κατηγοριοποιεί τους μαθητές σε "καλούς και έχοντες ανάγκη βοήθειας" και αναλόγως θα παρέχει και απολυτήρια δύο ταχυτήτων. Ο ίδιος έχει, μέχρι στιγμής, την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος έσπευσε, ήδη από τη Δευτέρα, να εγκωμιάσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις Αλεγκρέ ως "βήμα προς το σχολείο του επόμενου αιώνα".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Εντείνονται οι πιέσεις και οι "προστριβές"

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΩΜΗ.-

"Δεν αφήνει πέτρα που να μην αναποδογυρίσει" η τουρκική κυβέρνηση για να εντοπίσει τον "πιο ανεπιθύμητο καταζητούμενο", τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Ωστόσο, η προσπάθεια ανεύρεσής του έχει αποβεί άκαρπη, ενώ έχει "παρενέργειες", όπως η αναζωπύρωση των διπλωματικών και προσωπικών τριβών με την Ιταλία, σε ανώτατο επίπεδο.

Μια... ντουζίνα πρεσβευτές ευρωπαϊκών χωρών και από άλλες ηπείρους, έχουν κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ερωτηθούν αν ο "Απο" κατέφυγε στο έδαφός τους. Τελευταίος, ο Νικολάι Λεπέσκο, πρεσβευτής της Λευκορωσίας, ο οποίος δήλωσε χτες εξερχόμενος από τις συναντήσεις του με Τούρκους διπλωμάτες: "Μπορώ να πω επίσημα... ότι ο Οτσαλάν δε βρίσκεται στη Λευκορωσία... αν και μπορεί να προσγειώθηκε προσωρινά, κάποια στιγμή, σε έδαφός μας".

Ο πιο συχνός... επισκέπτης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, έκανε μια απρόσμενη δήλωση, επίσης χθες. "Ο Οτσαλάν θα μπορούσε να είναι στο φεγγάρι", είπε. Ο πρεσβευτής της Γιουγκοσλαβίας πρόσθεσε ότι "είναι τύχη μόνο που δεν έχουν καταρρεύσει τα νεύρα μου από αυτό (το ζήτημα). Εχουμε ένα σωρό προβλήματα και τώρα θέλουν να μας φορτώσουν και τούτο", είπε εκνευρισμένα σε δημοσιογράφο του "Ρόιτερς".

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατακλυστεί από ρεπορτάζ που αναφέρονται στον Οτσαλάν, με όρους όπως "φονιάς μωρών" και "αιματοβαμμένο τέρας". Και αναγγέλλουν με θριαμβικούς τόνους τις "δεσμεύσεις" χωρών όπως η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία (!) ότι δε θα τον δεχτούν στο έδαφός τους.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με την αμερικανική διπλωματία να επιδεικνύει "κατανόηση", οι προστριβές σε (όχι και τόσο) διπλωματικό επίπεδο είναι μάλλον στην ημερήσια διάταξη. Χτες, σειρά είχε πάλι ο Μάσιμο ντ' Αλέμα.

Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ σε μάλλον σαρκαστικό τόνο χαρακτήρισε τη θέση του Ιταλού πρωθυπουργού "ασαφή και αντιφατική" και θέλει να αποποιηθεί των ευθυνών του, φορτώνοντάς τες στον πρώτο. "Ο ντ' Αλέμα βρίσκεται σε δύσκολη θέση απέναντι στους Ιταλούς, εξαιτίας της ασαφούς και αντιφατικής του θέσης στο θέμα Οτσαλάν. Τώρα προσπαθεί να με κάνει να πληρώσω εγώ το τίμημα"...

Η αναφορά του επισήμαινε το γεγονός πως ο ντ' Αλέμα δήλωσε (Δευτέρα) ότι ο Ετσεβίτ είχε "ζητήσει συγγνώμη" διότι είχε διαδώσει "εσφαλμένες πληροφορίες", κάτι που ο Τούρκος πρωθυπουργός διέψευσε σχεδόν μανιασμένα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανήλθε χθες, καλώντας τον Τούρκο ομόλογό του "να μην προβαίνει σε ψευδείς δηλώσεις", προσθέτοντας ότι "το παιχνίδι με τα μέσα ενημέρωσης" σχετικά με το πού βρίσκεται ο Οτσαλάν, κρύβει το ότι "στη Νοτιανατολική Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση 40.000 στρατιωτών με την κάλυψη της αεροπορίας εναντίον του κουρδικού πληθυσμού". Και, λογικά, εισέπραξε την πάγια τουρκική θέση: "τα μέλη του ΡΚΚ είναι αυτά που σκοτώνουν τον κόσμο στις νοτιοανατολικές περιοχές"...

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Παράδοση στο ΔΝΤ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ .-

Η εικόνα της χώρας είναι τραγική, καθώς η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των εργαζόμενων να οδηγείται, με μαθηματική ακρίβεια, στην εξαθλίωση, ενώ η κοινωνική αναταραχή είναι προ των πυλών. Τι έχει να απαντήσει σε όλα αυτά η κυβέρνηση; Μόνο μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ μπορεί να σώσει τη χώρα από τη βέβαιη καταστροφή! Αυτή την απάντηση στα οξύτατα προβλήματα της ρουμανικής κοινωνίας έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Ράντου Βασίλε,μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο η αντιπολίτευση κατά της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και αναφέρει ότι η πορεία των εξαγριωμένων ανθρακωρύχων, τον περασμένο μήνα, καθώς και τα αιτήματα των συνδικάτων, αποδεικνύουν τη βαθιά λαϊκή δυσαρέσκεια και την απουσία κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα κοινωνικά θέματα στα μεταρρυθμιστικά προγράμματα. Μία πρόταση όμως, που τελικά απορρίφθηκε από την Κάτω Βουλή με 116 ψήφους έναντι 74.

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο Ράντου έσπευσε να διευκρινίσει: "Η παρούσα οικονομική κατάσταση σημαίνει ότι έχουμε μόνον ένα δρόμο, αυτόν που περνάει από τη διασφάλιση μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ, την οποία θα ακολουθήσει μια διαρθρωτική συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα... χωρίς ανανέωση των σχέσεων με τους διεθνείς οργανισμούς, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η οικονομία το 1999", ξεχνώντας εντέχνως ότι οι "μεταρρυθμίσεις" είναι αυτές που έχουν οδηγήσει τη χώρα στο "βασίλειο της κοινωνικής αναλγησίας". Η τελευταία συμφωνία του ΔΝΤ με τη Ρουμανία εξέπνευσε τον περασμένο χρόνο και έχουν δοθεί μόνον οι δύο από τις πέντε δόσεις της βοήθειας, ενώ το ΔΝΤ ζητάει ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 1999 πριν από την έναρξη νέων συνομιλιών.

ΡΩΣΙΑ
"Παιχνίδια" εξουσίας και εντυπώσεων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις 2 Φλεβάρη, εντελώς ξαφνικά, υπέβαλε στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν την παραίτησή του ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας, Γιούρι Σκουράτοφ. Ο Γιέλτσιν, που αναρρώνει στο σανατόριο Μπάρβιχα (κοντά στη Μόσχα), εμφανίστηκε για λίγο στο Κρεμλίνο, έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποχώρηση του Σκουράτοφ. Την ίδια μέρα, ο αναπληρωτής εισαγγελέας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Σκουράτοφ εισήχθη στην Κεντρική Κλινική της Μόσχας με πόνο στην καρδιά. Ποια είναι όμως τα πραγματικά "παρασκήνια" της υπόθεσης;

Πολλοί λίγοι πιστεύουν ότι η παραίτησή του οφείλεται για λόγους υγείας. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, διατύπωσε την άποψη ότι "πρόκειται για μέρος του προγράμματος εκδίωξης όλων των αξιωματούχων που άρχισε να εφαρμόζει το προεδρικό περιβάλλον". Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια και πρόεδρος του Κινήματος για τη Στήριξη του Στρατού, της Αμυντικής Βιομηχανίας και της Πολεμικής Επιστήμης, Βίκτορ Ιλιούχιν, είπε στους δημοσιογράφους: "Τελευταία ασκούνταν πολλή ισχυρή πίεση στον Σκουράτοφ".

Διατυπώνονται πολλές εκδοχές για τους λόγους της παραίτησης του γενικού εισαγγελέα. Τον κατηγορούν γιατί: "δεν έχει εξιχνιαστεί κανένα παταγώδες έγκλημα", "μέχρι τώρα ο στρατηγός Μακασόφ δεν τιμωρήθηκε για τις αντισημιτικές δηλώσεις του", "οι φασίστες ατιμώρητα παρελαύνουν στους δρόμους της Μόσχας", "ο Πρόεδρος είναι πάρα πολύ δυσαρεστημένος από το γενικό εισαγγελέα" σε σχέση με τους παραπάνω λόγους. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος "Γιάμπλοκο" στην Κρατική Δούμα, Σεργκέι Ιβανένκο, διατύπωσε στις 3 Φλεβάρη, στην εφημερίδα "Σεβόντνια", τη γνώμη ότι "η παραίτηση του Γιούρι Σκουράτοφ αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των τελευταίων γεγονότων", στα οποία κατατάσσει την επιστολή του πρωθυπουργού Γεβγκένι Πριμακόφ στην Κρατική Δούμα, τις πρόσφατες εκδηλώσεις των πολιτικών εξτρεμιστών και την έρευνα στα γραφεία της εταιρίας "Σιμπνέφτ". Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, "η αποχώρηση του Σκουράτοφ δείχνει ότι πλησιάζει νέα πολιτική κρίσης στη χώρα".

Απ' όλες τις εκδοχές είναι, μάλλον, αληθοφανής η εξής: η όλη υπόθεση έχει σχέση με τον Πρόεδρο και με εκείνους που τον επηρεάζουν. Και όμως, αν και ο Μπορίς Γιέλτσιν δέχτηκε αστραπιαία την απόφαση παραίτησης του Γιούρι Σκουράτοφ, τον τελευταίο λόγο έχει το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), το οποίο μπορεί ακριβώς όχι μόνο να ζητήσει να παρουσιαστούν οι πραγματικοί λόγοι της "απόλυσης" του γενικού εισαγγελέα, αλλά να ακούσει και τον ίδιο. Σε ό,τι αφορά τώρα "το πλησίασμα νέας πολιτικής κρίσης στη χώρα", η Ρωσία πρακτικά βρίσκεται σε συνεχή κρίση τα τελευταία 9 χρόνια. Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, στο Κρεμλίνο ανακατεύουν συνεχώς την... τράπουλα, ορισμένοι δουλοπρεπείς αξιωματούχοι αντικαθιστώνται με άλλους, ακόμα πιο πιστούς και αφοσιωμένους. Ωστόσο, η εναλλαγή των αξιωματούχων στο Κρεμλίνο δεν έκανε και ούτε θα κάνει τη Ρωσία σταθερή, ανθηρή και ανεξάρτητη.

Από το χτεσινό συλλαλητήριο στους δρόμους του Παρισιού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ