ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ημερίδα για τα Σώματα Ασφαλείας

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει, τη Δευτέρα 8.2.99 και ώρα 5 μμ στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ,ημερίδα με θέμα: "Η κατάσταση που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας και οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων. Θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ".

Στόχος της ημερίδας είναι η διατύπωση των θέσεων του ΚΚΕ για τα προβλήματα και την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ). Η μη επαρκής αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η επέκταση της διαφθοράς στα ΣΑ αποτελούν σε ένα μεγάλο βαθμό τις εκδηλώσεις της αντιδημοκρατικής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό των ΣΑ.

Θα εκτεθούν, επίσης, οι απόψεις του ΚΚΕ για ορισμένα τελευταία κυβερνητικά μέτρα, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, αλλά θα εντείνουν τον αυταρχισμό και μέσα στα ΣΑ.

Επιδίωξη της ημερίδας είναι η συμβολή στην ουσιαστική ενημέρωση του λαού για τις βαθύτερες αιτίες των παραπάνω προβλημάτων, αλλά και στην πάλη για εκδημοκρατισμό των ΣΑ και λύση των προβλημάτων του προσωπικού τους.

Στην ημερίδα θα γίνει πολιτική παρέμβαση από τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ την εισήγηση του θέματος θα παρουσιάσει ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ.

"Γεια σου Γιάννη, κουκιά σπέρνω"!
  • Για τις διώξεις των κατοίκων της Κασσάνδρας Χαλκιδικής ρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις απάντησε
  • Στ. Παναγιώτου: Αντιλαϊκή πολιτική και χτύπημα των δικαιωμάτων πάνε μαζί

Για την ποινικοποίηση του αγώνα των κατοίκων της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου, που αγωνίζονται κατά της πολυεθνικής εταιρίας χρυσού, ρωτήθηκε χτες στη Βουλή ο Ε. Γιαννόπουλος, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις απάντησε αυτός, δείχνοντας τον φόβο και την αγωνία της κυβέρνησης γι' αυτές.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,με Επίκαιρη Ερώτηση, ζητούσε να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά των κατοίκων της περιοχής και ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τις διώξεις των αγροτών που συμμετείχαν στις περσινές κινητοποιήσεις, καθώς αυτές ασκήθηκαν από τους εισαγγελείς. Μάλιστα, επανέλαβε ότι φέρνει διάταξη με νομοσχέδιο που είναι κατατεθειμένο ήδη, με την οποία θα συζητηθεί το θέμα της παραγραφής των "αδικημάτων" των αγροτών. Εσπευσε όμως να διευκρινίσει απειλητικά ότι "ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τιμωρίες για τα αδικήματα της κατάληψης οδών, οδοστρωμάτων και γεφυρών".

Στο σημείο αυτό θυμήθηκε το "Ριζοσπάστη", αναγγέλλοντας μάλιστα ότι θα εκδώσει βιβλίο "πάνω στις συγκεκριμένες κατηγορίες, που, εναντίον του σημερινού υπουργού της Δικαιοσύνης, από την πλευρά του "Ριζοσπάστη", προβάλλονται"!

Ο Στ. Παναγιώτου, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι όσο πιο αντιλαϊκή είναι μία πολιτική που εφαρμόζει μία κυβέρνηση, τόσο περισσότερο στρέφεται ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Υπενθύμισε δε στον υπουργό ότι η Ερώτηση αφορούσε τους κατοίκους της περιοχής του Στρυμόνα και όχι γενικά και αόριστα τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιστράτευσε ακόμα και χουντικές διατάξεις για τα κάμψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πολυεθνικής, που εκμεταλλεύεται έναντι ευτελούς τιμήματος τα κοιτάσματα της περιοχής.

Στη δευτερολογία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι δεν έχει καμία ευθύνη το κράτος, εάν η πολυεθνική δεν πηγαίνει καλά και, απευθυνόμενος στον Στ. Παναγιώτου, αναμάσησε πάλι τα περί υποκίνησης κινητοποιήσεων, λέγοντας: "Υπάρχει η δική σας πολιτική που νομίζετε ότι θα τα κάνετε "ισιώματα". Η χώρα δε γίνεται "ισιώματα"".

Συνεχίζεται το μπαράζ δικαστικών διώξεων

Συνεχίζεται το μπαράζ δικαστικών διώξεων σε βάρος των κατοίκων της Κοινότητας Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική, που σταθερά χρόνια τώρα αντιδρούν στην εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού της TVX στην περιοχή τους. Χτες, αναβλήθηκε η δίκη που είχε οριστεί σε βάρος του προέδρου της Κοινότητας Ν. Μήτσιου,όμως τη Δευτέρα θα καθίσει εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο δικαστήριο της Αρναίας, μαζί με δεκάδες άλλους κατοίκους της περιοχής.

Και όλα αυτά, την ώρα που η πολυεθνική ψάχνει σχοινί σωτηρίας, για να επιπλεύσει στο διεθνές στίβο του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Σταθερός συμπαραστάτης της, από την πρώτη στιγμή, βρέθηκε η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της. Πρόσφατα όμως, την πλαισίωσαν και οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμη τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να προστατεύσει την περιοχή από την καταστροφική επένδυση, ψάχνει να βρει τους λόγους που οδήγησαν το νομάρχη Χαλκιδικής να αλλάξει στάση μετεκλογικά. Μέχρι πριν τον Οκτώβρη, δήλωνε πως "η εταιρία είναι αναξιόπιστη". Σήμερα λέει "συγνώμη έκανα λάθος. Η εταιρία είναι αξιόπιστη".Στο μεταξύ, άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της εταιρίας και τη λογική που τη θέλει να συμπεριφέρεται στον τόπο σαν να είναι τσιφλίκι της, αποτελεί η δράση της στη θέση Σκουριές. Σύμφωνα με καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα, η εταιρία ζήτησε και πήρε έγκριση να ανοίξει ερευνητική στοά στις Σκουριές, προκειμένου να διαπιστώσει, αν τη συνέφερε να επενδύσει και για νέα μεταλλουργία, με στόχο την εξόρυξη χαλκού. Αντί αυτού όμως, άνοιξε στοά εκμεταλλεύσεων διαστάσεων 4,5 χ 4,5 και βάθους 850 μέτρων. Τώρα, κάθε ώρα τρέχουν από τη στοά 350 κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη πληγωμένη περιοχή. Τελικά, εγκατέλειψε την επένδυση, αφού προηγουμένως την εγκατέλειψε ο Ισπανός εργολάβους, τον οποίο αδυνατούσε να πληρώσει.

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ενάντια σ

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής ενάντια στην εγκατάσταση της μεταλλουργίας χρυσού της TVX στην περιοχή τους

ΒΟΥΛΗ
Υποβαθμισμένη συζήτηση για τα τροχαία

Σε μία υποβαθμισμένη συνεδρίαση με τη συμμετοχή λίγων βουλευτών και την απουσία του αρμόδιου υπουργού συνεχίστηκε χθες στη Βουλή η συζήτηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για τα τροχαία ατυχήματα, το οποίο χρονολογείται από το 1996.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν, ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της το πόρισμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου τόνισε ότι όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τα συμπεράσματα και δεν πήρε μέτρα για την υλοποίησή τους. Το πρώτο, είπε, που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση ήταν να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των κύριων αιτιών, όπως είναι, για παράδειγμα, το θέμα των δρόμων οι οποίοι με βάση το ίδιο το ΠΕΧΩΔΕ κατά 85% είναι ακατάλληλοι. Επίσης υπογράμμισε ότι η βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα συνέβαλλε στη μείωση της κυκλοφορίας των ΙΧ και τόνισε ότι πρέπει να θεσπιστεί η κυκλοφοριακή αγωγή, να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση των οδηγών και να παρθούν μέτρα για τον έλεγχο των οχημάτων.

Παρέθεσε δε συγκεκριμένα στοιχεία από έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα οποία από το 1987 μέχρι το 1997 η αύξηση των θανάτων από τροχαία ήταν 45%, ενώ την ίδια δεκαετία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε μείωση κατά 15%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ