ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ

Επιστροφή στη φιλανθρωπία...

Οταν το κράτος καταργεί την κοινωνική πολιτική...

"Αυξήθηκαν οι γυναικείοι σύλλογοι τώρα τελευταία στην επαρχία". Δεν προλάβαμε... να χαρούμε, γιατί ακούσαμε και τη συνέχεια: "Κάθε μέρα φυτρώνουν σαν μανιτάρια καινούριοι φιλανθρωπικοί σύλλογοι κυριών και δεσποινίδων".Συγκεντρώνουν χρήματα, ρούχα, ένα πιάτο φαγητό για τους φτωχούς και αναξιοπαθούντες και έτσι μαζεύουν κόσμο που συγκινείται. Ακόμα και προοδευτικές γυναίκες, που πριν συμμετείχαν σε άλλους γυναικείους συλλόγους. "Προσφέρουν έργο, λένε, πιστεύοντας ότι βοηθάνε. Από την άλλη πλευρά, κρατικοί φορείς χρηματοδοτούν και βραβεύουν αυτές τις εθελοντικές πρωτοβουλίες, δήμοι και κοινότητες τις ενισχύουν. Αντίθετα, οι αρμόδιοι μένουν συνήθως αδιάφοροι για τις προσπάθειες πολιτιστικών και γυναικείων συλλόγων που παλεύουν χρόνια, για τη λύση και τέτοιων προβλημάτων, χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση, για τη συνειδητοποίηση, την πραγματική χειραφέτηση, τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά ή για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας".

Μας μιλά η Μαίρη Χρυσικοπούλου,πρόεδρος του Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών και ιδρύτρια του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας, που πρόσφατα βραβεύτηκε από την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία για την κοινωνική και πνευματική προσφορά της, αλλά και την προσφορά στη γενέτειρά της.

"Τελευταία, μας λέει, πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είχαν επισκεφθεί το Μεσολόγγι όλοι οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους και να τους μιλήσω για τα προβλήματα του τόπου μας, ζητώντας την ενίσχυση των συλλόγων μας, που καταβάλλουν μακρόχρονες προσπάθειες. Ποια ήταν η απάντηση; Χαρακτηριστική ήταν αυτή του πρωθυπουργού: "Να δραστηριοποιηθείτε κι εσείς...". Μα, τι κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια από το να δραστηριοποιούμαστε και ποιος ενδιαφέρθηκε για ό,τι κάναμε, όλοι οι γυναικείοι και πολιτιστικοί σύλλογοι στην περιοχή μας; Και δεν είμαστε μόνο εμείς... Τις ίδιες ανησυχίες ακούμε και από άλλες περιοχές της Ελλάδας: Με τον επιδοτούμενο εθελοντισμό ξαναγυρίζουμε στις αρχές του αιώνα. Οι γυναικείοι σύλλογοι που είχαν δραστηριοποιηθεί μέχρι σήμερα με χίλιες μύριες δυσκολίες, βλέπουν τα μέλη τους να φεύγουν, πηγαίνοντας σε φιλανθρωπικούς συλλόγους, συνεστιάσεις και τσάγια. Χρησιμοποιούν ακόμα και τα δικά μας μέσα για να προσελκύσουν κόσμο, οργανώνουν εκδρομές, εκδηλώσεις κ. ά. Μα έτσι θα λυθούν τα προβλήματα, μέσα σ' αυτά τα παραδοσιακά πλαίσια της ελεημοσύνης προς τους απόρους; Παραπέμποντας στη φιλανθρωπία;".

Αγανακτισμένη η Μαίρη Χρυσικοπούλου ξεσπάθωσε και στη διάρκεια της απονομής του βραβείου από την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία:

"Αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού μιλούν συχνά περιφρονητικά για τους πολιτιστικούς συλλόγους και αυτό με πονάει. Ο λαός δημιούργησε τον πολιτισμό και ο λαός θα τον διατηρήσει. Δεν πάμε για ισοπέδωση του πολιτισμού μας, θέλουμε να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Εάν το υπουργείο έκανε όσα κάναμε εμείς ανιδιοτελώς, για να διατηρήσουμε τη λαϊκή παράδοση, θα είχε δώσει πάρα πολλά χρήματα...".

Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση που έγινε πριν λίγες μέρες στο "Παλλάς" χορευτικά συγκροτήματα της Αιτωλοακαρνανίας χόρεψαν χορούς απ' όλη την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του ακροατηρίου. "Αντιστεκόμαστε",τόνισαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης της αφιερωμένης στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που κινδυνεύει και ιδιαίτερα στην προστασία της λίμνης Τριχωνίδας.

Η τιμώμενη γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο. Σπούδασε ξένες γλώσσες, εργάστηκε σαν καθηγήτρια και διευθύντρια φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Υπήρξε εθελόντρια αδελφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών (1976), του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας (1977) και της "Συντονιστικής Επιτροπής Λαϊκής Βάσης, Πολιτισμού - Τουρισμού Νομού Αιτωλοακαρνανίας" (1988), συντέλεσε ενεργητικά στη συσπείρωση όλων των τοπικών φορέων και δυνάμεων για την πολιτιστική ανάπτυξη της γενέτειράς της, πήρε μέρος σε πάρα πολλά τοπικά περιφερειακά, πανελλήνια και διεθνή συνέδρια με εισηγήσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το 1982 παρουσίασε σε Διεθνές Συνέδριο για το Παιδί στο Παρίσι (Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου) την εισήγησή της: "Ανήλικα εργαζόμενα στα καπνοχώραφα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας". Το 1996 ίδρυσε το "Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας". Εχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και λογοτεχνικές εργασίες.

Να σημειώσουμε ότι στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε για την πνευματική της προσφορά η συγγραφέας Ακακία Χορδόση,που το 1991 είχε πάρει το μέγα βραβείο των Γαλλικών Γραμμάτων από την Ακαδημία της Γαλλίας για τη συλλογή της "Δεκατρείς φωνές της σιωπής".

H γέννα, η μαμή και οι Ηπειρώτισσες

"Η γιορτή της μαμής καθιερώθηκε από τις μητέρες που την επισκέπτονταν μια φορά το χρόνο και την ευχαριστούσαν για τη βοήθεια που τις πρόσφερε στις δύσκολες εκείνες ώρες της γέννησης των παιδιών τους. Την ημέρα της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου) μόλις σκολούσε η εκκλησία, άφηναν τα παιδιά τους στους άντρες τους κι αυτές με τα γλυκά, τα φαγητά και τα κρασιά τους πήγαιναν στο σπίτι της για να της ευχηθούν τα χρόνια πολλά. Φτάνοντας στο κατώφλι έσκυβαν και της φιλούσαν το χέρι με σεβασμό κι εκείνη τις φιλούσε στο μέτωπο. Στην κορυφή του τραπεζιού, στην πιο τιμητική θέση, καθόταν η μαμή, στολισμένη κι επιβλητική για να μπορεί να τις βλέπει όλες. Για κάθε μία είχε έναν καλό λόγο και ρωτούσε για το παιδί της και την υγεία της. Ανάμεσα στα φαγητά και στα γλυκά είχαν τοποθετημένο μέσα σε πράσινα κλαδιά κι έναν φαλλό καμωμένο από ψημένο ζυμάρι. Καθώς έτρωγαν και έπιναν, έρχονταν στο κέφι, λυνόταν η γλώσσα, έλεγαν αστεία, χόρευαν, τραγουδούσαν. Οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες έκαναν άσεμνες χειρονομίες και όλες τραντάζονταν από τα γέλια και τις χαρούμενες φωνές.

Μετά το ηλιοβασίλεμα όλες μαζί ανέβαιναν στο λόφο με τη μαμή στη μέση και έστηναν ένα μεγάλο χορό ώσπου βράδιαζε. Εάν κάποιος άνδρας δοκίμαζε ν' ανέβει εκεί πιο πάνω, όλες μαζί άρχιζαν να τον πετροβολούν κι έτσι κανένας δεν το τολμούσε. Πολύ αργά το βράδυ επέστρεφαν στο σπίτι τους και η μαμή τους χάριζε από ένα μικρό δωράκι".

  • ... Ηταν ένα απόσπασμα από το υπέροχο λεύκωμα το αφιερωμένο στη γέννα από την Αδελφότητα Πύργου Κόνιτσας. Ενα λεύκωμα - ημερολόγιο που επιμελήθηκε η φιλόλογος Λένα Γαλάνη, η οποία ασχολείται χρόνια με τη μελέτη της λαϊκής παράδοσης των χωριών της περιοχής αυτής της Ηπείρου, που είναι μαστοροχώρια. Εκείνο που κάνει το λεύκωμα ιδιαίτερα πρωτότυπο είναι ανάμεσα σε άλλα οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες μητέρων με τα παιδιά τους από τις αρχές του αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του, οι μαρτυρίες για τη γέννα, όπως γινόταν παλιά στα χωριά της Ηπείρου (με παραδοσιακές πρακτικές, κοντά στη φύση) κι ακόμα τα νανουρίσματα που διάλεξε η φιλόλογος - αριστουργήματα που εμπνεύστηκαν οι ανώνυμες γυναίκες του λαού μας. Μπορείτε να βρείτε το λεύκωμα στο βιβλιοπωλείο "Εστία" ή στο τηλέφωνο 6742.006.
  • Ενα άλλο πολύ ενδιαφέρον ημερολόγιο είναι αυτό της "Στροφής" με αντίγραφα - ανασυνθέσεις - έργων μεγάλων ζωγράφων, που έκαναν τα μέλη των ομάδων ζωγραφικής. Πληροφορίες: τηλ. 8822.122 και 8814.525.
Σύντομα και ενδιαφέροντα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ με νόμο η πορνεία στη Σουηδία από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το νέο νόμο, το ανθρώπινο σώμα "είναι εκτός συναλλαγής" δηλ. δεν πουλιέται και οι πελάτες πόρνης τιμωρούνται.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, οι ποσοστώσεις σε βάρος των γυναικών που ίσχυαν μέχρι σήμερα για την πρόσληψή τους στην αστυνομία, την πυροσβεστική υπηρεσία και άλλα σώματα, δεν ισχύουν παρά με ορισμένες εξαιρέσεις. Από εδώ κι εμπρός δηλαδή δε θα προσλαμβάνεται μόνο ένα μικρό και συγκεκριμένο ποσοστό γυναικών όπως προβλεπόταν στο παρελθόν - κατά παράβαση της αρχής της ισότητας!

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των γυναικείων οργανώσεων με ορισμένα ποσοστά στα όργανα άσκησης ελέγχου και νομοθετικές επιτροπές, ζητά το Ιδρυμα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μια από αυτές τις επιτροπές θα πρέπει να δημιουργηθεί για την παρακολούθηση της ελληνικής νομοθεσίας σ' ό,τι αφορά στην παιδική εργασία καθώς και την προώθηση υπογραφής της Διεθνούς σύμβασης κατά της παιδικής εργασίας που ματαιώθηκε τον περασμένο Ιούνη ύστερα από πιέσεις των πολυεθνικών.

ΝΑ σημειώσουμε ότι στις 13 Φλεβάρη, το Σάββατο, από 10.00 π.μ. - 5.00 μ.μ. θα λειτουργήσει έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα τον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας. Οργανώνεται από το σώμα Ελληνίδων Οδηγών - κλάδος πουλιών - στον χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων που βρίσκεται στο Γκάζι, στην οδό Πειραιώς. Εχουν προηγηθεί τοπικές έρευνες των κοριτσιών για το πώς εμφανίζεται το πρόβλημα στο χώρο όπου ζουν, και πώς καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των παιδιών που εργάζονται αντί να πηγαίνουν σχολείο και να απασχολούνται δημιουργικά.

ΤΑ βραβεία του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στους δημοσιογράφους που προώθησαν τα θέματα της ισότητας των δύο φύλων στη διάρκεια του 1998, απονεμήθηκαν πρόσφατα στις δημοσιογράφους Αρετή Αθανασίου (Επαινος Παύλου Παλαιολόγου) για τα άρθρα της στην εφημερίδα "Τα Νέα" και Ειρήνη Νικολοπούλου για τις εκπομπές της στο "Μέγκα". Να σημειωθεί ότι το βραβείο "Αύρα Θεοδωροπούλου" για τηλεοπτικές εκπομπές, απονέμεται για πρώτη φορά.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - μαθήματα αλφαβητισμού για τις μειονότητες, ξεκινάει ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας αρχίζοντας από τις Πόντιες και τις Βορειοηπειρώτισσες. Θα διδάσκεται επίσης ελληνική ιστορία.

ΤΟ πρώτο κέντρο επαγγελματικής συμβουλευτικής τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για γυναίκες δημοσιογράφους δημιουργήθηκε πρόσφατα και λειτουργεί στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων. Οι υπηρεσίες του κέντρου δεν αφορούν μόνο τις νέες στο επάγγελμα δημοσιογράφους ή τις άνεργες αλλά και τις ήδη εργαζόμενες. Η πληροφόρηση θα αφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με το επάγγελμα και θα δίνεται από ειδικές συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, νομικούς, δημοσιογράφους κ. ά.

Στο κέντρο θα λειτουργεί επίσης τράπεζα πληροφοριών για θέματα που αφορούν την ισότητα και τα προβλήματα των γυναικών καθώς και ενημέρωσης μέσω INTERNET για θέματα ΜΜΕ. Η Τράπεζα αυτή δημιουργείται σε συνεργασία με το κέντρο "Διότιμα" και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ."Ερμειάς" θα είναι το όνομα του κέντρου και θα είναι ανοιχτό κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. τηλ. 6456.680, Αμαλιάδος 13, Αμπελόκηποι.

ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗ εκπομπή στην ΕΤ - 1 για θέματα Ισότητας, προανήγγειλε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας. Ιδωμεν...

Επιμέλεια: Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ