ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Χοντραίνει το παιχνίδι για το ξεπούλημα

"Σιγήν ιχθύος" τήρησαν και χτες - δεύτερη μέρα μετά την υποβολή προσφορών από τους επίδοξους αγοραστές - κυβέρνηση και διοίκηση της Εμπορικής, με συνέπεια τη μείωση της τιμής μετοχής, που διευκολύνει το ξεπούλημα της τράπεζας - "φιλέτο"

"Σιγήν ιχθύος" για την επιχείρηση "εκποίηση της Ιονικής Τράπεζας" - η οποία θεωρείται και τράπεζα - "φιλέτο" - τήρησαν και χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, σχετικά με το περιεχόμενο των προσφορών για την εξαγορά του 51% της Ιονικής, που υποβλήθηκαν στην "J. P. Morgan" από τους 3 ή 4 υποψήφιους αγοραστές. Με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση αλλά και η διορισμένη απ' αυτήν διοίκηση της Εμπορικής κάνουν ό,τι μπορούν για να "πέσει" σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα η τιμή της μετοχής της Ιονικής στο Χρηματιστήριο (χτες η τιμή της μειώθηκε κατά 5,2%) και να δικαιολογηθεί έτσι η εκποίηση της τράπεζας στους ενδιαφερόμενους ιδιώτες "αντί πινακίου φακής".

Η σιωπή που τηρεί η κυβέρνηση είναι αδικαιολόγητη, καθώς οι ιθύνοντες της "J. P. Morgan" (ξένη εταιρία που προσλήφθηκε από την κυβέρνηση ως σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής):

  • Προχτές το βράδυ ενημέρωσαν συνοπτικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΕΘνικής Οικονομίας και τον διοικητή της Εμπορικής, τόσο για τον αριθμό των υποψηφίων που υπέβαλαν "ενδεικτική" και "μη δεσμευτική" προσφορά για να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ιονικής, όσο και για το ποσό (μη δεσμευτικό τίμημα) που προσφέρει ο καθένας απ' αυτούς, χωριστά.
  • Χτες ενημέρωσαν αναλυτικά τη διοίκηση της Εμπορικής, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφείο της τράπεζας σε "στενό κύκλο", για το περιεχόμενο των προσφορών που υπέβαλαν προχτές οι υποψήφιοι αγοραστές της Ιονικής.

Παρ' όλ' αυτά, οι καθ' ύλην αρμόδιοι, που έχουν αναλάβει εργολαβικά το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας - δηλαδή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, και ο διοικητής της Εμπορικής, Κ. Γεωργουτσάκος - προτίμησαν να καλύψουν για δεύτερη μέρα με "πέπλο σιωπής" το όλο θέμα. Απέφυγαν επιμελώς να εκδώσουν μια επίσημη ανακοίνωση, με την οποία να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους - και μέσω αυτών την κοινή γνώμη - για το πόσοι και ποιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να γίνουν τα νέα "αφεντικά" της Ιονικής, καθώς επίσης και το ποσό που ο καθένας τους φέρεται πρόθυμος να προσφέρει για να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας - "φιλέτο".

Συνέπεια της κυβερνητικής αδιαφάνειας είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων, που, επικαλούμενα "πληροφορίες" (είτε εγκεφαλικά κατασκευασμένες, είτε επιλεγμένες με συγκεκριμένες σκοπιμότητες, που κάποιοι διέρρευσαν), μιλούν για 3 ή 4 υποψηφίους αγοραστές (Αλφα Πίστεως, Εργασίας - Eurobank, Πειραιώς και ίσως η ABN AMRO), που πρόσφεραν από 130 μέχρι 150 δισ. δραχμές για την απόκτηση του 51% των μετοχών της Ιονικής. Ολες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να διαψευστούν ανά πάσα στιγμή, καθώς κανείς δεν ανακοίνωσε επίσημα ούτε για το ποιοι και πόσοι ήταν οι υποψήφιοι που υπέβαλαν προσφορές, ούτε για το ποσό που πρόσφερε κάθε υποψήφιος για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής.

Και ενώ η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να πουλήσει "πάση θυσία" - δηλαδή και να ξεπουλήσει - την Ιονική Τράπεζα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, τόσο στην Ιονική όσο και στην Εμπορική Τράπεζα, όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία (που κατέχουν μεγάλα πακέτα μετοχών της Ιονικής), προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι:

  • Η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, που είναι και ο πωλών, κράτησε για τον εαυτό της ρόλο κομπάρσου, αφήνοντας τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας (που θα έχει μόνο την πολιτική ευθύνη) να κινεί τα νήματα και να θέτει τους όρους εκποίησης της τράπεζας.
  • Οι διοικήσεις των συλλόγων υπαλλήλων της Ιονικής (που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι) αλλά και της Εμπορικής (που είναι έμμεσα θιγόμενοι καθώς με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής υπονομεύεται το μέλλον της Εμπορικής), κατάπιαν τη γλώσσα τους. Μην αντιδρώντας - έστω και με μια ανακοίνωση - στον τρόπο που εξελίσσεται αυτή η φάση ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει και πολύ αν η Ιονική παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου ή αν περάσει κάτω από τον έλεγχο των ιδιωτών.

Στο μεταξύ, και μέσα στα πλαίσια των μεθοδεύσεων που κάνουν οι διάφοροι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του ξεπουλήματος, "πιέστηκε" για τρίτη συνεχή μέρα η τιμή της μετοχής. Ετσι η μετοχή της Ιονικής έκλεισε χτες στις 16.300 δραχμές, ενώ μόλις την προηγούμενη Πέμπτη είχε φτάσει τις 18.000 δραχμές, σημειώνοντας έτσι, μέσα σε τρεις συνεδριάσεις της οδού Σοφοκλέους, απώλειες της τάξης του 9,44%. Πτώση πάντως χτες είχαν και οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές, με πρωταγωνίστριες, στην πτώση, τις μετοχές των τραπεζών που εμπλέκονται στην αγορά της Ιονικής. Ετσι η προνομιούχος μετοχή της Τράπεζας Αθηνών "έχασε" 7,82%, της Πίστεως 4,7% και της Πειραιώς 4,3%.

ΣΟΦΤΕΞ
Σε ξένο αχυρώνα...

Για σκανδαλώδη ξεπούλημα της χαρτοβιομηχανίας, καταγγέλλει την κυβέρνηση ακόμα και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ζερίτης, ο οποίος ζητάει να παραχωρηθεί σ' αυτόν η "Σόφτεξ", αναπροσαρμόζοντας μάλιστα προηγούμενη προσφορά του κατά 4 δισεκατομμύρια... λιγότερο

Στις πλάτες της πολύπαθης ΣΟΦΤΕΞ, επιχειρεί να λύσει τώρα τις διαφορές του με την κυβέρνηση και την κοινοπραξία "Λόκριτς",ο χαρτοβιομήχανος Ζερίτης,κάνοντας το δικό του "παιχνίδι" γύρω από την υπόθεση του ξεπουλήματος της επιχείρησης. Ορμώμενος από το προσωπικό του, φυσικά, συμφέρον, παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου, όχι για να καταδείξει κάτι καινούριο στο πανθομολογουμένως μέγα σκάνδαλο της ΣΟΦΤΕΞ, αλλά για να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις και θόρυβο, προκειμένου να δείξει πόσο... αδικήθηκε από το χάρισμα της ΣΟΦΤΕΞ, σε άλλον και όχι στον ίδιο. Πάντως, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο μεγαλοβιομήχανος καταγγέλλει την κυβέρνηση για σκάνδαλο ολκής. Ομως, από ό,τι φάνηκε, τόσο από την αίτησή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης, να τον καλέσει αμέσως να υπογράψει συμφωνία για την αγορά της ΣΟΦΤΕΞ, όσο και από τη νέα προσφορά, δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό καθ' εαυτό το σκάνδαλο της υπόθεσης, αλλά απλά εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν έγινε αυτός, με οποιοδήποτε τρόπο, ο κάτοχος της ΣΟΦΤΕΞ.Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο κ. Ζερίτης, ανέφερε ότι το ποσό που θα καταβληθεί από την Κοινοπραξία "Λόκριτς" για την αγορά της ΣΟΦΤΕΞ είναι της τάξης των 4,7 δισεκατομμυρίων δραχμών. Μ' αυτό προφανώς ως δεδομένο, βρήκε την ευκαιρία να κάνει νέα... προσφορά για την επιχείρηση, της τάξης των 12,3 δισεκατομμυρίων δραχμών, η οποία είναι μειωμένη κατά 4 δισ. από την αντίστοιχη περσινή προσφορά του ίδιου! Βέβαια, για το μέλλον της εταιρίας, αλλά και των εργαζομένων, ο κ. Ζερίτης δεν είχε να πει κουβέντα, αφού είναι γνωστές οι αιτιάσεις του να πουληθεί τμηματικά η ΣΟΦΤΕΞ και να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι όποια επιχειρήματα και να χρησιμοποιήσει ο κ. Ζερίτης εναντίον της "Λόκριτς" ή και το αντίθετο, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ ξέρουν πολύ καλά ότι, είτε με τη"Λόκριτς", είτε με τον Ζερίτη, το μέλλον τους είναι εξαιρετικά αβέβαιο, όπως επίσης ξέρουν ότι η πώληση της "Σόφτεξ" αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο.Ωστόσο, το στοιχείο που επικαλέστηκε ο Ζερίτης (για τους δικούς τους λόγους), δηλαδή το γεγονός ότι τα προϊόντα της "Σόφτεξ" αυτή τη στιγμή πωλούνται στην αγορά με 25 και 30% έκπτωση, αποδεικνύει τις δυνατότητες της"Σόφτεξ" και αναιρεί τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης - που τη χαρακτηρίζει ως ζημιογόνα - και της προσάπτει ένα ακόμα εγκληματικό στοιχείο στην όλη επιχείρηση κατασυκοφάντησής της.

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, που παρουσίασε ο κ. Ζερίτης και αποδεικνύει τις σκανδαλώδεις συναλλαγές της κυβέρνησης με υποψήφιους αγοραστές, όχι μόνο στην περίπτωση της "Σόφτεξ", αλλά πιθανά σε όλους τους τομείς των αποκρατικοποιήσεων είναι το εξής. Σε προχτεσινή συνάντηση του κ. Ζερίτη με τον Θ. Καρατζά, πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει παραιτηθεί, τόσο από το 37% των μετοχών που κατείχε στη "Σόφτεξ", όσο και από τις άλλες απαιτήσεις, σύμφωνα με τον κ. Ζερίτη, ο Θ. Καρατζάς, φέρεται να είπε σχετικά με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της πώλησης: "Αισθάνομαι ευτυχής, που δεν έχω εμπλακεί σ' αυτήν την υπόθεση"!

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ - ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ
Πλαφόν που "μπάζει", για την ανώτατη τιμή πώλησης

Την επέκταση της αγορανομικής διάταξης, με την οποία ορίζονται τα σημεία πώλησης, όπου η ενδεικτική τιμή που αναγράφεται επάνω στα εμφιαλωμένα αναψυκτικά και νερά είναι υποχρεωτικά ανώτατη, προβλέπει νέα σχετική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, από την 1η Μάρτη η τιμή που αναγράφεται επάνω στις συσκευασίες αναψυκτικών με περιεχόμενο λιγότερο από μισό λίτρο (δηλαδή στα κουτάκια των 330 ml) και στα γυάλινα μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό με περιεχόμενο λιγότερο από μισό λίτρο και στις υπόλοιπες φιάλες από ενάμισι λίτρο και πάνω θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ανώτατη στα εξής σημεία πώλησης:

  • Μέσα στη ζώνη δικαιοδοσίας των αεροδρομίων της χώρας.
  • Μέσα στη ζώνη δικαιοδοσίας αθλητικών χώρων (στάδια, γήπεδα).
  • Μέσα στη ζώνη δικαιοδοσίας αρχαιολογικών χώρων.
  • Μέσα στα επιβατικά πλοία των εσωτερικών γραμμών.
  • Μέσα στις επιβατικές αμαξοστοιχίες και τους σταθμούς του ΟΣΕ.
  • Μέσα στους χώρους κινηματογράφων και θεάτρων καθώς και μέσα στους χώρους των νοσοκομείων και κλινικών.

Από την ίδια διάταξη, όμως, προκύπτει ότι δεν απαγορεύεται η αντικατάσταση στους παραπάνω χώρους των εμφιαλωμένων αναψυκτικών με "χύμα", δηλαδή αντί για πορτοκαλάδα σε μεταλλικό κουτάκι που θα είναι υποχρεωτική η διάθεσή της στην αναγραφόμενη ενδεικτική τιμή, να σερβίρεται από μηχάνημα σε ποτήρι, οπότε και η τιμή δεν εμπίπτει στις παραπάνω διατάξεις.

Τέλος, εξαιρούνται από την υποχρέωση που ορίζεται στην αγορανομική διάταξη τα ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης που λειτουργούν εκτός των χώρων που προβλέπονται από την αγορανομική διάταξη.

Περί "διαφάνειας"

Την ώρα που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" δίνουν όρκους πίστης και αφοσίωσης στη "διαφάνεια". Την ώρα δηλαδή που ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, κρατικών τραπεζών και άλλων ελεγχόμενων από δημόσιο επιχειρήσεων, με "διαφάνεια". Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και η διοίκηση της Εμπορικής, με τις ευλογίες του πρωθυπουργού πάντα, προωθούν τις διαδικασίες εκποίησης της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας, με πλήρη αδιαφάνεια, κρατώντας σαν... "εθνικό απόρρητο" τις ενδεικτικές προσφορές για την εξαγορά του 51% της Ιονικής, που υποβλήθηκαν προχτές στην "J. P. Morgan".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ