ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Και πάλι πλήγματα στο Νότιο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΛΩΡΙΔΑ.-

Δύο θέσεις αντιαεροπορικών ιρακινών συστοιχιών έπληξαν, χτες, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ, στο πρώτο ανάλογο επεισόδιο των τελευταίων ημερών.

Τα πλήγματα σημειώθηκαν κοντά στην πόλη Ταλίλ, 270 χλμ Νοτιοανατολικά της Βαγδάτης και κοντά στην περιοχή Αλ Ναζάφ, 100 μίλια Νότια της Βαγδάτης, νωρίς χθες το πρωί. Οπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Φλώριδα των ΗΠΑ, αμερικανικά μαχητικά "F-15E" και βρετανικά βομβαρδιστικά "GR1 Τορντέιντος" εξαπέλυσαν βόμβες και πυραύλους ακριβείας εναντίον ιρακινών αντιαεροπορικών και ραντάρ όταν, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης περιπολίας ρουτίνας, ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν 3 φορές τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ. Κάνοντας λακωνικές δηλώσεις ο Αμερικανός ταγματάρχης Τζο Λα Μαρκ, αφού διαβεβαίωσε ότι όλα τα συμμαχικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους, δήλωσε ότι τα ιρακινά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε αερομαχίες και τράπηκαν άμεσα σε φυγή ακολουθώντας "τη γνωστή ιρακινή τακτική της απλής πρόκλησης".

Σχολιάζοντας το χθεσινό επεισόδιο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον υπογράμμισε ότι στόχος των στρατιωτικών αυτών πληγμάτων δεν είναι η ανατροπή του Ιρακινού ηγέτη, αλλά η μείωση της στρατιωτικής απειλής που αυτός παρουσιάζει, για όλη την περιοχή και για τα "συμμαχικά αεροσκάφη που περιπολούν στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων".

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
"Δύσκολη" η συμφωνία στο Ραμπουγέ και λόγω... ΝΑΤΟ
  • Αργή και "αφανής" η πρόοδος στις συνομιλίες του Ραμπουγέ για την επίτευξη "πολιτικής" συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο
  • Μεγαλύτερες οι πιέσεις που ασκούνται προκειμένου να "δεχτεί" το Βελιγράδι την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή

ΡΑΜΠΟΥΓΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Παρά τις πιέσεις των μεσολαβητών να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των αντιπροσωπειών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, που συναντώνται στο Ραμπουγέ της Γαλλίας, τα προβλήματα μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών παραμένουν αγεφύρωτα. Ετσι, εξακολουθεί προς το παρόν να προβάλλει δύσκολη υπόθεση η επίτευξη κάποιας "πολιτικής συμφωνίας", καθώς οι πιέσεις εστιάζονται ολοένα και περισσότερο σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο: να αποδεχτούν, μεταξύ άλλων, οι Σέρβοι την παρουσία ΝΑΤΟικών πολυεθνικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Αλλωστε, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν αρκετά "σαφής" όταν δήλωνε χτες πως, σε περίπτωση που οι Κοσσοβάροι Αλβανοί αποδεχτούν (όπως βέβαια διεκδικούν...) την παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο έδαφός τους, τότε οι Σέρβοι θα γίνουν στόχος αεροπορικών επιδρομών!

Αφορμή για την παραπάνω δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,Τζέιμς Ρούμπιν, ήταν η προηγούμενη δήλωση του Γιουγκοσλάβου υπουργού Εξωτερικών, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς,ότι "υπό κανέναν όρο και σε καμία περίπτωση δε θα επιτραπεί η παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο". Ποια ήταν η ανταπάντηση του Τζέιμς Ρούμπιν;Μα, ότι εάν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε μία συμφωνία, που μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνει και την αποστολή "ειρηνευτικών δυνάμεων", και οι Σέρβοι αρνηθούν, τότε "οι Σέρβοι θα υπόκεινται σε αεροπορικές επιδρομές. Γι' αυτό και θα κάνουν μεγάλο λάθος εάν καθυστερούν την επίτευξη συμφωνίας (στο Ραμπουγέ) εξαιτίας της άρνησης να επιτρέψουν την είσοδο δυνάμεων εκεί (στο Κόσσοβο)!".

Την ίδια ώρα, μάλιστα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδιδε ότι το ΝΑΤΟικό σχέδιο αποστολής στρατευμάτων στο Κόσσοβο είναι σχεδόν έτοιμο και ότι βρίσκεται ήδη στη Στρατιωτική Επιτροπή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προκειμένου να εγκριθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα. Τυπικά και μόνον φαίνεται ότι το "πράσινο φως" θα δοθεί με την ανακοίνωση της επίτευξης κάποιας "ειρηνευτικής" συμφωνίας στο Ραμπουγέ της Γαλλίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη, θα φτάσουν στο Κόσσοβο - το πολύ μέσα σε μία - δύο μέρες - οι περίπου 1.500 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες που στρατοπεδεύουν σε βάση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και τελούν υπό γαλλική διοίκηση. Παράλληλα, δυτική στρατιωτική πηγή (που επικαλούνταν πάλι το "Ασοσιέιτεντ Πρες") επέμενε πως προς το παρόν αποφεύγεται στο Ραμπουγέ η συζήτηση της αποστολής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, για να μην οξυνθούν οι σχέσεις Αμερικανών και Δυτικοευρωπαίων με τους Ρώσους.

Πάντως, το ίδιο το ΝΑΤΟ διέψευσε χτες δημοσιεύματα Τύπου που αναφέρονται στα σχέδιά του για την αποστολή πολυεθνικών δυνάμεων στο Κόσσοβο με σκοπότην επιβολή μιας επικείμενης "ειρηνευτικής" συμφωνίας. Εκπρόσωπος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες δήλωσε χτες ότι "μόνον στην περίπτωση που επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία θα σταλούν στο Κόσσοβο ΝΑΤΟικά στρατεύματα"...

  • Την απαγωγή Σέρβου συνοριακού φρουρού το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωσε χτες το "Σερβικό Κέντρο Πληροφόρησης", προσθέτοντας ότι δράστες της απαγωγής ήταν "ένοπλοι, μασκοφόροι τρομοκράτες".
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Πιέσεις για το εξόριστο κουρδικό Κοινοβούλιο

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ενώ η "κρίση" στις οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις Τουρκίας - Ιταλίας, που είχαν διαταραχτεί από την παρουσία στη Ρώμη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μοιάζει να αίρεται (χτες Τούρκοι ταξιδιωτικοί πράκτορες σημείωναν "αύξηση των κρατήσεων" για την τουριστική περίοδο από Ιταλούς τουρίστες...), η Αγκυρα στρέφεται εναντίον μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, μέλη του Κοινοβουλίου της οποίας "στηρίζουν την τρομοκρατία": της χώρας των Βάσκων, στην Ισπανία.

Χτες η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης της Ισπανίας, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου στη χώρα των Βάσκων.

"Εφιστούμε την προσοχή στις ισπανικές αρχές για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η πραγματοποίηση της συνεδρίασης αυτής. Ζητούμε από τις ισπανικές αρχές να ασκήσουν πιέσεις στο βασκικό Κοινοβούλιο", ανέφερε εκπρόσωπος της Αγκυρας, ενώ ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε ότι "η πραγματοποίηση της συνεδρίασης αυτής είναι ασυμβίβαστη με τη φιλία και τη συμμαχία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ισπανία".

Η ισπανική κυβέρνηση απάντησε σε ανάλογους τόνους: ο υπουργός Εσωτερικών Χαϊμ Μαγιόρ Ορέχα είπε ότι "θα κάνει ό,τι είναι δυνατό με τη βοήθεια του νόμου" για να εμποδίσει τη σύνοδο του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου, τον Ιούλη, στην έδρα του βασκικού Κοινοβουλίου.

"Η συνεδρίαση αυτή γίνεται ουσιαστικά για λόγους προπαγάνδας. Για το καλό της δημοκρατίας και το γόητρο της χώρας των Βάσκων, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση αυτή", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το περιφερειακό Κοινοβούλιο των Βάσκων, που ελέγχεται από μετριοπαθείς εθνικιστές και ανεξάρτητους, που πρόσκεινται στην ΕΤΑ, ενέκρινε την Τρίτη την πραγματοποίηση συνεδρίασης του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου τον Ιούλη, στο κτίριό του στη Βιτόρια.

"Η απόφαση αυτή αποτελεί πράξη παροχής υποστήριξης σε μία βίαιη οργάνωση και είναι λυπηρή για τη χώρα των Βάσκων", δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο, το περιφερειακό βασκικό Κοινοβούλιο "παρασύρεται από το εθνικιστικό μέτωπο, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ρήξης, που στόχο έχει να βλάψει την Ισπανική Δημοκρατία".

Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αμπελ Ματούτες είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του βασκικού Κοινοβουλίου σοβαρό λάθος, το οποίο θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μαδρίτη και την Αγκυρα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Πολικές συνθήκες

ΣΑΜΟΝΙ. -

Ενα ακόμα ξαφνικό κύμα ψύχους, συνοδευμένο με ισχυρούς ανέμους, σκέπασε στην κυριολεξία πολλές περιοχές της αλπικής Ευρώπης, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς θαμμένους στο χιόνι.

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκαεφτά τραυματίστηκαν ενώ ακόμα τρεις αγνοούνται, εξαιτίας της τεράστιας χιονοστιβάδας που κυλούσε με ταχύτητα μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων την ώρα και καταπλάκωσε δύο χωριά στην περιοχή του Σαμονί στο Λευκό Ορος, στη Γαλλία και προκάλεσε την καταστροφή περισσοτέρων των 17 σαλέ, ενώ τα συντρίμμια τους παρασύρθηκαν εκατοντάδες μέτρα μακριά. Τα σωστικά συνεργεία που έχουν καταφτάσει στην περιοχή προσπαθούν, κάτω από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά καιτεράστιες μάζες χιονιού να βρουν τους αγνοούμενους, αλλά, όπως τόνισαν αργά χτες το απόγευμα, οι ελπίδες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων μειώνονται ώρα με την ώρα. Χαρακτηριστικό του φαινομένου είναι ότι "η χιονοστιβάδα ήταν η μεγαλύτερη που έπληξε την περιοχή από το 1908", δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης, για να συμπληρώσει την εικόνα ένας κάτοικος της περιοχής λίγο πιο μακάβρια, πως "δεν γνωρίζουμε εάν περπατάμε πάνω από θαμμένους ανθρώπους"!

Δεν είναι μόνο η Γαλλία που γνωρίζει την ένταση του χιονιού και των ανέμων αυτές τις μέρες. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν στην Αυστρία, στην Ιταλία και στις ελβετικές Αλπεις, όπου τις τελευταίες τρεις ημέρες έπεσε χιόνι που έφτασε σε ύψος τα 150 εκατοστά, ενώ το κρύο χαρακτηρίζεται πολικό. Στη Βιέννη έγινε γνωστό ότι ο στρατός άρχισε χτες αερογέφυρα για τη μεταφορά περίπου 25.000 τουριστών, στην πλειοψηφία τους Αυστριακών και Γερμανών, που έχουν αποκλειστεί εδώ και αρκετές μέρες, εξαιτίας του χιονιού, σε χιονοδρομικά κέντρα στο Τιρόλο και το Βόραλπεργκ. Ο κίνδυνος για χιονοστιβάδες υπολογίζεται σε 4 με 5 βαθμούς της πεντάβαθμης σχετικής κλίμακας, εκτιμούν ειδικοί στο Τιρόλο, οι οποίοι συνεδριάζουν, για να εξετάσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην ανατίναξη των περισσότερο επικίνδυνων χιονοστιβάδων. Μεγάλα προβλήματα, που εντείνουν τις ανησυχίες, έχουν προκύψει και σε πολλές περιοχές της Βορειοδυτικής Ιταλίας,εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, της βροχής και του χιονιού. Εξαιρετικά δύσκολα διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους προς τη Σλοβενία, εξαιτίας του χιονιού, ενώ η θερμοκρασία είναι στους μείον 11 βαθμούς Κελσίου. Βροχές, κατολισθήσεις και μικρές πλημμύρες σημειώνονται σε περιοχές της κεντρικής Ούμβριας,στην οποία αρκετοί κάτοικοι εξακολουθούν να ζουν σε προκατασκευασμένα σπίτια, αφού τα δικά τους καταστράφηκαν από το σεισμό του Σεπτέμβρη του 1997.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γαλλίας σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ