Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Πιέσεις για το εξόριστο κουρδικό Κοινοβούλιο

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ενώ η "κρίση" στις οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις Τουρκίας - Ιταλίας, που είχαν διαταραχτεί από την παρουσία στη Ρώμη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μοιάζει να αίρεται (χτες Τούρκοι ταξιδιωτικοί πράκτορες σημείωναν "αύξηση των κρατήσεων" για την τουριστική περίοδο από Ιταλούς τουρίστες...), η Αγκυρα στρέφεται εναντίον μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, μέλη του Κοινοβουλίου της οποίας "στηρίζουν την τρομοκρατία": της χώρας των Βάσκων, στην Ισπανία.

Χτες η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης της Ισπανίας, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου στη χώρα των Βάσκων.

"Εφιστούμε την προσοχή στις ισπανικές αρχές για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η πραγματοποίηση της συνεδρίασης αυτής. Ζητούμε από τις ισπανικές αρχές να ασκήσουν πιέσεις στο βασκικό Κοινοβούλιο", ανέφερε εκπρόσωπος της Αγκυρας, ενώ ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε ότι "η πραγματοποίηση της συνεδρίασης αυτής είναι ασυμβίβαστη με τη φιλία και τη συμμαχία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ισπανία".

Η ισπανική κυβέρνηση απάντησε σε ανάλογους τόνους: ο υπουργός Εσωτερικών Χαϊμ Μαγιόρ Ορέχα είπε ότι "θα κάνει ό,τι είναι δυνατό με τη βοήθεια του νόμου" για να εμποδίσει τη σύνοδο του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου, τον Ιούλη, στην έδρα του βασκικού Κοινοβουλίου.

"Η συνεδρίαση αυτή γίνεται ουσιαστικά για λόγους προπαγάνδας. Για το καλό της δημοκρατίας και το γόητρο της χώρας των Βάσκων, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση αυτή", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το περιφερειακό Κοινοβούλιο των Βάσκων, που ελέγχεται από μετριοπαθείς εθνικιστές και ανεξάρτητους, που πρόσκεινται στην ΕΤΑ, ενέκρινε την Τρίτη την πραγματοποίηση συνεδρίασης του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου τον Ιούλη, στο κτίριό του στη Βιτόρια.

"Η απόφαση αυτή αποτελεί πράξη παροχής υποστήριξης σε μία βίαιη οργάνωση και είναι λυπηρή για τη χώρα των Βάσκων", δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο, το περιφερειακό βασκικό Κοινοβούλιο "παρασύρεται από το εθνικιστικό μέτωπο, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ρήξης, που στόχο έχει να βλάψει την Ισπανική Δημοκρατία".

Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αμπελ Ματούτες είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του βασκικού Κοινοβουλίου σοβαρό λάθος, το οποίο θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μαδρίτη και την Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ