ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Διήμερη πανιατρική κινητοποίηση

Σε αποχή από τα ιατρεία τους, στις 15-16 Φλεβάρη, καλεί τους ιδιώτες γιατρούς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Ο Σύλλογος σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν προτάσσει με τις κινητοποιήσεις του μόνο τα εργασιακά προβλήματα των γιατρών, αλλά εκφράζει κυρίως την αγωνία του για μια κατάσταση που έφτασε πλέον στο μη περαιτέρω.

"Η πρωτοφανής αναταραχή στην Υγεία, αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης αποτυχημένης πολιτικής, δεν αντιμετωπίζεται με περιστασιακούς χειρισμούς, ούτε με λογικές απειλών και καταστολής", τονίζει ο ΙΣΑ και συνεχίζει: "Ακραία φαινόμενα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε χώρους που πρέπει να τυγχάνουν καθολικού σεβασμού, είναι ενδεικτικά των αδιεξόδων και δυστυχώς θα αναπαράγονται διαρκώς, εφόσον δε δοθούν οριστικές και βιώσιμες λύσεις στο συνολικό πρόβλημα της υγείας".

Κατά τον ΙΣΑ, βιώσιμες λύσεις δεν είναι οι αναπαλαιώσεις κτιρίων ούτε οι, κάτω από πιέσεις, ρυθμίσεις οφειλομένων, αλλά μόνο η ριζική αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας. Του οποίου η βαθμιαία κατάρρευση αποτελεί γεγονός ομολογημένο ακόμα και από τους ίδιους τους εμπνευστές του.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι αυτή την κρίσιμη ώρα αποτελεί χρέος όχι μόνο των κυβερνώντων, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας να αναλάβει τις ευθύνες της. "Είναι πλέον καιρός, με την εμπειρία που σωρεύτηκε τα χρόνια που πέρασαν, να τεθεί συνολικά το ζήτημα της Υγείας επί τάπητος με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον", συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: "Είναι καιρός μετά από ευρύτατο διάλογο ανάμεσα σε Πολιτεία, Υγειονομικούς και πολίτες, να αναζητηθούν λύσεις στη βάση της αποτελεσματικότητας και του εκσυγχρονισμού. Γιατί η χώρα χρειάζεται ένα αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας. Γιατί οι διατιθέμενοι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται στο έπακρο. Γιατί το υγειονομικό δυναμικό πρέπει επίσης να αξιοποιείται συνολικά στην υπηρεσία του πολίτη. Γιατί οι καιροί δεν αφήνουν πλέον άλλα περιθώρια".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εκδόθηκε η απόφαση για τις εφημερίες

Συνολική αύξηση κατά 9 δισ. σε σχέση με τα κονδύλια του προϋπολογισμού, υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας σε αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ

Με καθυστέρηση μεγαλύτερη από ένα μήνα εκδόθηκε χτες η κοινή υπουργική απόφαση για τα κονδύλια των εφημεριών των νοσοκομείων της Α Ζώνης. Δηλαδή τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και του Ηρακλείου. Εκκρεμεί ακόμα η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για τη Β και Γ Ζώνη, δηλαδή τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της επαρχίας.

Σύμφωνα με όσα είπε χτες βράδυ ο υπουργός Λ. Παπαδήμας σε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), το συνολικό κονδύλι των εφημεριών για το 1999 θα αυξηθεί από 64 δισ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε 73 δισ. Απ' την επικοινωνία που είχε ο "Ρ" με συνδικαλιστές που μετείχαν στη συνάντηση, έμεινε αδιευκρίνιστο από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 9 δισ. δραχμές καθώς άλλοι έλεγαν ότι θα προέλθει απ' το αποθεματικό ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι ο υπουργός δεν απάντησε.

Να σημειωθεί ότι με το ποσό των 73 δισ. θα καλυφθεί και η εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών.

Το ετήσιο ποσό για τα 52 ιδρύματα της Α Ζώνης είναι 42,09 δισ. δραχμές.

Το ποσό αυτό εμφανίζει μια αύξηση κατά 10,6% αν υπολογιστεί με βάση το κονδύλι που θα προέκυπτε αν για όλο το 1998 το συνολικό ποσό υπολογιζόταν με βάση τα μηνιαία κονδύλια που ενέκρινε η κυβέρνηση τον Οχτώβρη του 1998. Δηλαδή το συνολικό ποσό της δεύτερης στήλης του Πίνακα επί 12 μήνες (Δηλαδή 3170,3 εκατ. Χ 12 μήνες = 38,0436 δισ. δραχμές).

Ομως το κονδύλι αυτό είναι περίπου το ίδιο με εκείνο που ζήτησαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων (βλέπε στήλη 1) και το οποίο προκάλεσε τα προβλήματα δυσλειτουργίας στα νοσοκομεία. Δηλαδή οι διοικήσεις είχαν ζητήσει 3.484,1 εκατ. το μήνα Χ 12 μήνες, που αντιστοιχεί σε 42,079 δισ. δραχμές. Παρουσιάζει δηλαδή μια αύξηση 257 εκατ. δραχμών σε ετήσια βάση ή 0,6%. Το κονδύλι αυτό απέχει απ' τις προτάσεις που έκαναν οι διοικήσεις των νοσοκομείων το Μάη του 1998, όπως επίσης απέχει και απ' το κονδύλι που ζήτησαν τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων.

Οι κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των γιατρών του Λαϊκού και του ΚΑΤ με αποχή απ' τις εφημερίες.

Μάλιστα το γεγονός ότι συνεφημέρευαν τα δυο νοσοκομεία, δημιούργησε μια ιδιαίτερη κινητικότητα στο "Σωτηρία", όπου και διοχετεύτηκαν τα περισσότερα περιστατικά. Ομως τα προβλήματα στη "Σωτηρία" δε δημιουργήθηκαν τόσο απ' την αυξημένη ροή των περιστατικών όσο απ' το ότι χάλασε το μηχάνημα για τις αναλύσεις αίματος στα επείγοντα περιστατικά.

Οι γιατροί του "Λαϊκού" έκαναν χτες Γενική συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε η συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Σε αποχή από τα τακτικά ιατρεία, τα χειρουργεία και τα εργαστήρια προχωρούν αύριο οι γιατροί του "Ερυθρού Σταυρού".

Επίσης η Γενική συνέλευση των γιατρών του Κρατικού της Νίκαιας εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγώνες των γιατρών του ΚΑΤ, του "Λαϊκού" και της Θεσσαλονίκης και τονίζει: "Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που ομόφωνα αποφάσισε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας στα γενικότερα αιτήματα και την άμεση ανάκληση των ΕΔΕ, των διώξεων και της αντικατάστασης της διευθύντριας του αναισθησιολογικού τμήματος κας Παγούνη, στις οποίες προχώρησε ο Πρόεδρος και το ΔΣ του Νοσοκομείου σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους συναδέλφους που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις του Φθινοπώρου".

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ"
Συνεχής μείωση του προσωπικού

Την ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, επισήμαναν χτες οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα".

"Τα τελευταία χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί, τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Κ. Καλαρύτης,κατά 40%. Αυτή τη στιγμή, αν και το νοσοκομείο καλύπτει κυρίως γυναικολογικά περιστατικά, έχει 62 κενές θέσεις μαιών. Επίσης 67 κενές θέσεις νοσηλευτριών, 23 θέσεις τραπεζοκόμων, 75 καθαριστριών, 16 παρασκευαστών, 13 πλυντών καθώς και μικρότερες ελλείψεις σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων".

Τα τελευταία 4 χρόνια το προσωπικό του νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά 400 περίπου άτομα συνολικά. Οι ελλείψεις αυτές, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, δεν είναι άσχετες με τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί και στον τομέα της υγείας η κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο κομμάτι της καθαριότητας το έχει δώσει σε ιδιωτικά συνεργεία, με αποτέλεσμα η ποιότητα υπηρεσιών που παρέχεται να είναι χαμηλότερη από εκείνη που παρείχαν πριν 8 χρόνια οι καθαρίστριες του νοσοκομείου. Στους ιδιώτες επίσης έχει περάσει το 70% της συντήρησης των τεχνικών υπηρεσιών, το 30% των πλυντηρίων και το 100% της διατροφής. Στον ιδιωτικό τομέα κατευθύνεται ακόμη και η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου, με πρώτο βήμα την παράδοση των λογιστηρίων των νοσοκομείων σε ιδιωτικά λογιστήρια για τη δήθεν εφαρμογή του νέου σφαιρικού προϋπολογισμού και με αμέσως επόμενο βήμα την αλλαγή του νομικού καθεστώτος.

Πρόσφατα μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου αποφάσισε να καλύψει τις κενές θέσεις των θυρωρών - κλητήρων με την πρόσληψη ιδιωτικών αστυνομικών και παράλληλα εγκατέστησε ηλεκτρομαγνητική κάρτα για τον έλεγχο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μείωση των κονδυλίων για την υγεία, "η οποία οδηγεί από τη μία τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό κάτω από το όριο της φτώχειας και από την άλλη, παρά την άρτια επιστημοτεχνική υποδομή των κρατικών νοσοκομείων, στρέφει έντεχνα τους ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές".

Χαρακτηριστικά επισήμαναν πως μια νοσηλεύτρια παίρνει επιπλέον αμοιβή για τη νυχτερινή εργασία 1.000 δραχμές και όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

"Οι ανάγκες στον τομέα της υγείας, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Παπαγεωργόπουλος,είναι μόνιμες και διαρκείς και γι' αυτό οι θέσεις του νοσηλευτικού και του υπόλοιπου προσωπικού θα πρέπει να είναι μόνιμες. Αντί αυτού προσλαμβάνεται προσωπικό με περιορισμένου χρόνου σύμβαση έργου, με αποτέλεσμα μόλις εξοικειωθεί με τη δουλιά να απολύεται".Εξαιτίας αυτής της κατάστασης στην οποία οδηγεί η κυβερνητική πολιτική και το Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", οι εργαζόμενοι είναι σε ετοιμότητα και τις προσεχείς μέρες θα προσδιορίσουν τη μορφή του αγώνα τους.

Κοινή λεζάντα

Αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού αλλά και χιούμορ απ' τους γιατρούς του Λαϊκού νοσοκομείου

Συνεδριάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Χτες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων θα αποφασίσει η Ομοσπονδία.

Επίσης χτες βράδυ η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά ανακοίνωσε τα εξής: "Το πρώτο σχόλιό μας στην απόφαση αυτή είναι ότι δεν πρόκειται για πρόγραμμα εφημεριών, όπως επιτάσσει το άρθρο 7 παρ. 7 του Ν. 2606/98. Είναι επομένως ανοιχτό το ζήτημα. Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ θα τοποθετηθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, αύριο (σσ σήμερα)".

Πρωτοβουλία αναβάθμισης της δημόσιας υγείας

Τη συγκρότηση κοινής ομάδας δράσης και πρωτοβουλίας, που θα κινείται στο πλαίσιο της "Αναβάθμισης και υπεράσπισης δημόσιου χαρακτήρα υγείας", αποφάσισαν σε χτεσινή τους συνάντηση, στα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι εκπρόσωποι των ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και ΕΚΑ.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω συνδικαλιστικών οργανώσεων αποφάσισαν να παρέμβουν από κοινού να υπερασπίσουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας, διαπιστώνοντας την οξυμένη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουν άμεσα: Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία (κυβέρνηση - πολιτικά κόμματα), διαμόρφωση κοινών πολιτικοσυνδικαλιστικών πρωτοβουλιών και κινήσεων, αλλά και προώθηση παρεμβάσεων για τη συγκρότηση κοινωνικού κινήματος υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών, στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποφασίζουν σήμερα οι γιατροί

Σήμερα με γενική τους συνέλευση αποφασίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης για τη συνέχιση ή την αναστολή των κινητοποιήσεών τους, ενώ μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΕΝΙΘ που άρχισε λίγο μετά το μεσημέρι. Η συνεδρίαση διεκόπη τελικά το βράδυ και θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί, οπότε αναμένεται να γίνει γνωστή η εισήγηση του προεδρείου της ΕΝΙΘ προς τη ΓΣ.

Στο μεταξύ την παρέμβαση του εισαγγελέα Αχ. Ζήση, προκάλεσαν τηλεοπτικά ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για άρνηση γιατρών να εξυπηρετήσουν καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς". Μέλη της διοίκησης της ΕΝΙΘ τονίζουν ότι το περιστατικό διογκώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και ότι πιθανά ήταν κατευθυνόμενο. Το ενδεχόμενο το περιστατικό στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" να ήταν στημένο προκειμένου να δυσφημιστεί ο αγώνας των γιατρών και να γίνει επέμβαση του εισαγγελέα, άφησε ανοιχτό και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Στρ. Πλωμαρίτης.

Με ψήφισμά του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταδικάζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της υγείας που, όπως τονίζει, "καθημερινά συνειδητά, απαξιώνει και περιορίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ενισχύει τον ιδιωτικό τομέα εναρμονιζόμενο πλήρως με τις κατευθύνσεις της ΕΕ". Επίσης δηλώνει ότι στηρίζει το δίκαιο αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και καλεί τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν ένα ισχυρό μέτωπο πάλης για μια άλλη πολιτική στο χώρο της Υγείας και στον ευρύτερο τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ