ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Ευχές από την Τσεχία

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΙΜΙΧΑΝΙΔΗΣ,Κρνοβ Τσεχίας: "Με την ευκαιρία του Νέου χρόνου 1999, αλλά και της επετείου της συμπλήρωσης 80 χρόνων του ηρωικού μας ΚΚΕ, εμείς οι εναπομείναντες Ελληνες της προσφυγιάς, κομμουνιστές, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, καθώς και αναγνώστες του "Ριζοσπάστη", στέλνουμε το σημείωμα αυτό και σας ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας "χρόνια πολλά", καλή υγεία και πολλές επιτυχίες στον παραπέρα δύσκολο αγώνα σας.

Ευχαριστούμε τη σύνταξη του αχώριστου μας "Ριζοσπάστη", που δε μας ξεχνάει και μας τροφοδοτεί ιδεολογικά με τα πλούσια υλικά του, που καλύπτουν όλη την πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση της πατρίδας μας, αλλά και τη διεθνή. Ο "Ριζοσπάστης" μας βοηθά ακόμη, στο να μη λησμονούμε και τη μητρική μας γλώσσα, αλλά να την έχουμε πάντα ζωντανή. Ετσι νοητά βρισκόμαστε καθημερινά στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού μας. Δεν ξεχνάμε και ούτε θα ξεχάσουμε ποτέ την πατρίδα μας. Και σ' αυτό συμβάλλει πολύ το ΚΚΕ και ο "Ριζοσπάστης", που είναι όργανο της ΚΕ του κόμματος".

"Εκσυγχρονιστικά"

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,φιλόλογος, 34ο Λύκειο Αθήνας: "Ο υπουργός Παιδείας αιφνιδιαστικά - γύρω στις γιορτές - με απόφασή του, γνωστοποίησε στους διευθυντές των σχολείων Μ/Ε την εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο, η εργασία στα σχολεία για τους καθηγητές αρχίζει στις 8 π.μ. και τελειώνει 3 μ.μ. Ετσι οι καθηγητές που θα τελειώνουν το καθημερινό τους ωράριο, θα 'ναι υποχρεωμένοι να τίθενται στη διάθεση της διεύθυνσης του σχολείου για περαιτέρω εργασίες. Οποιος αρνείται, θα αναφέρεται αμέσως στο αρμόδιο υπηρεσιακό γραφείο. Ετσι ο κ. Αρσένης "έλυσε" και το πρόβλημα των "επιστατών", αλλά και των "οργάνων της τάξης" των σχολείων με την απόφαση αυτή, που είναι συνέχεια του ν. 2525, που ορίζει εκλογή 5μελούς επιτροπής εκπαιδευτικών που θα "εποπτεύει" τα προβλήματα του σχολείου.

Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα αγωνιστούν ενάντια στον αυταρχισμό των "εκσυγχρονιστών" στο χώρο της δημόσιας παιδείας και δε θα τον αφήσουν να περάσει".

Την αγνόησαν

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣ,δικηγόρος, Πειραιάς: "Η βράβευση, πρόσφατα, της Κύπριας δασκάλας Φωκά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη. Κανένα κανάλι της TV δεν πρόβαλε - ως όφειλε - την ηρωίδα δασκάλα, που με 6 μαθητές, συνέχιζε να διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε κατεχόμενο από Τούρκους, κυπριακό έδαφος.

Αυτή η δασκάλα, που διαθέτει τη φλόγα της ελληνικής ψυχής και είναι παράδειγμα προς μίμηση, αγνοήθηκε επιδεικτικά από τα ΜΜΕ. Παραλείψεις που μπορούν να χαρακτηριστούν εγκληματικές, όταν μάλιστα στην τηλεόραση προβάλλονται συνέχεια εικόνες βίας, σεξ και λαϊκίστικα σίριαλ. Οσο για τις εφημερίδες, αγνόησαν να δημοσιεύσουν τη θαυμάσια ομιλία της".

"Απελευθερωτικός Στρατός"

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΛΒΙΟΣ,Κρέστενα: "Θα 'θελα να εκφράσω την απορία μου, σχετικά με την τακτική των ΜΜΕ που αποκρύπτουν την πραγματική ιδιότητα και τις προβοκατόρικες ενέργειες του λεγόμενου "Απελευθερωτικού Στρατού" στο Κοσσυφοπέδιο, που είναι κάτω από την καθοδήγηση των ιμπεριαλιστών με απώτερο σκοπό την ένοπλη επέμβαση της Δύσης στην περιοχή αυτή.

Είναι προφανές το παιχνίδι που παίζεται από το ΝΑΤΟ. Η απογύμνωση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, η επικράτηση της νέας τάξης πραγμάτων, τουτέστιν φτώχεια, ναρκωτικά, πορνεία, υποδούλωση και επαναφορά στο Μεσαίωνα".

Δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΡΥΩΝΗ,αγρότισσα, οπαδός του ΚΚΕ, Καλαμάτα: "Ο λαός αγανάκτησε με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διαμαρτύρεται. Τα προβλήματα μάλιστα που αντιμετωπίζει ο απλός πολίτης από την ανεργία έως τις δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις δεν έχουν χρώμα, είναι κοινά για όλους τους εργαζόμενους, από όποιον κομματικό χώρο και αν προέρχονται.

Πρέπει να καταλάβει ο κ. Σημίτης με το επιτελείο του, που παριστάνουν τους σοσιαλιστές, ότι δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν όλους, με τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που ψηφίζουν. Εμείς οι πιστοί οπαδοί του ΚΚΕ θα σταθούμε μπροστάρηδες στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση των λαϊκών μας συμφερόντων".

Δικτατορία του κεφαλαίου

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ της περιόδου ΕΟΚ και συνέχεια ΕΕ υπηρέτησαν και υπηρετούν με συνέπεια τα κέρδη της ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας, σε βάρος των εργαζομένων, αγροτών, μικρομεσαίων, συνταξιούχων, νεολαίας, που είναι και το μέλλον της κοινωνίας.

Δεν έχουν καταστρέψει κανένα νόμο αντιδραστικό από τις δικτατορίες του παρελθόντος μέχρι και της χούντας του 1967 - '74. Τους έχουν σε ισχύ ή τους φυλάνε στα συρτάρια τους και τους χρησιμοποιούν με τον ένα ή άλλο τρόπο (ακόμα και σαν απειλή, όπως το περιβόητο "Ιδιώνυμο" του Βενιζέλου και τον "509" του Εμφυλίου) ενάντια στους αγώνες και στο αναπτυσσόμενο λαϊκό κίνημα. Π.χ., αγρότες, τελωνειακούς, στη Χαλκιδική, απαγορεύοντας πάνω από 3 άτομα συγκέντρωση, πρόσφατα με τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, με προβοκατόρικες μεθόδους, "αγανακτισμένους" πολίτες κλπ.

Με τις ενέργειες αυτές των δικτατορικών κυβερνήσεων φάνηκε περίτρανα το πραγματικό τους πρόσωπο. Ποτέ δεν πίστευαν στη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία, που κάθε τόσο ευαγγελίζονται τελευταία οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ. Ηταν όλα ψεύτικα λόγια περί καταδίκης των δικτατοριών. Το μόνο που πίστευαν και πιστεύουν είναι πώς θα γίνουν οι καλύτεροι διαχειριστές της ολιγαρχίας σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

Συμπεράσματα μπορούν να βγουν πολλά για τη δικτατορία της ολιγαρχίας.

Σε κάθε εκτροπή που έχει γίνει στο παρελθόν και σήμερα, στα αδιέξοδα που περνάει η πολιτική και οικονομία της ολιγαρχίας, φταίνε οι κομμουνιστές και οι καλοπροαίρετοι δημοκράτες αγωνιστές. Μάλιστα, τους βαφτίζουν "συνοδοιπόρους", σύμφωνα με τον αγοραίο αντικομμουνισμό. Στο παρελθόν με συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες, στημένες δίκες, εκτελέσεις και έκτακτα στρατοδικεία, φάλαγγα μέχρι θανάτου. Και ενώ ξέρουν ότι δε φταίνε οι κομμουνιστές με τους συμμάχους τους, αλλά το κάνουν για να στηρίξουν τους αντιλαϊκούς δικτατορικούς νόμους και για να επιβάλουν τον αυταρχισμό, την αυθαιρεσία, την καταστολή, τη βία και τρομοκρατία. Αυτή είναι η "δημοκρατία" της ολιγαρχίας, η δικτατορία της άρχουσας τάξης, για να την πούμε με το πραγματικό της όνομα.

Πάλι τελευταία στο προσκήνιο ο αντικομμουνισμός. Κατηγορώντας το ΚΚΕ (κομμουνιστές και συμμάχους) ότι είναι εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό της "νέας τάξης πραγμάτων", ότι υποκινεί παραγωγικές τάξεις που κατεβαίνουν στους δρόμους αγωνιζόμενες ενάντια στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, καθώς και τη νεολαία, που αγωνίζεται για τη μόρφωσή της, ότι την "καπελώνει" η ΚΝΕ. Ενώ η οικονομική πολιτική της ολιγαρχίας βγάζει το λαό στους δρόμους με τα νομοθετήματα που ψηφίζουν μεσάνυχτα, καλοκαιριάτικα, δημιουργώντας ανεργίες, με το κλείσιμο των επιχειρήσεων, πουλώντας τις δημόσιες επιχειρήσεις, ζητούν το άλλοθι με διάλογο - κοροϊδία. Ολη αυτή η πολιτική της ολιγαρχίας, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, φωτογράφιζε και φωτογραφίζει σε όλο το μεγαλείο τη δικτατορία της ολιγαρχίας. Το ΚΚΕ έχει το θάρρος και λέει αυτό που πιστεύει. Οπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα, εμείς αγωνιζόμαστε στο πλευρό των παραγωγικών τάξεων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για μια άλλη πολιτική προς όφελος του λαού και για τη δωρεάν μόρφωση της νεολαίας. Οι κυβερνώντες δεν έχουν το θάρρος να πουν στο λαό ότι είναι διαχειριστές της ολιγαρχίας. Ετσι θα καθάριζε και ο πολιτικός "ορίζοντας".

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΕΡΜΠΙΝΗΣ

Αθήνα

αδιορθ Η ουδετερότητα... σώζει

Αυτή τη φορά είναι ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος που κατάφερε να ερεθίσει τα ογδόντα πέντε μου χρόνια. Ας μου επιτρέψει λοιπόν, αυτά τα λίγα και εύχομαι, αν και δεν το ελπίζω, να μη δώσει αφορμές για περισσότερα, με τη δημόσια συμπεριφορά και το λόγο του.

Επιμένει πάντα πως δεν ανακατεύεται με την πολιτική, πως δεν είναι ρατσιστής και εθνικιστής, αλλά ένας καλός πατριώτης που ασχολείται με τη θρησκευτική και πατριωτική διαπαιδαγώγηση του ποιμνίου του. Αυτό βέβαια, δεν τον εμπόδισε ν' αποτελέσει τον τελευταίο χρυσό κρίκο στην αλυσίδα των αρχιεπισκόπων που όπως είναι γνωστό, όντας πάντα καλοί πατριώτες και αρχιερείς, κατόρθωναν να συμβιώνουν με όλες τις απάνθρωπες μορφές κοσμικής εξουσίας, και τέτοιες ήταν οι προδοτικές κυβερνήσεις της φασιστικής κατοχής κι αυτές που ακολούθησαν με την άμεση ή έμμεση επιβολή των ευκαιριακών συμμάχων, όχι βέβαια του λαού μας, αλλά των κυρίαρχων οικονομικών και πολιτικών φατριών, μετά τη Βάρκιζα, σ' όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και ύστερα απ' αυτόν, με αποκορύφωμα τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Σ' αυτό το διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες ορθοδόξων χριστιανών, στην πλειονότητά τους και δεκάδες χιλιάδες μικρών παιδιών και νηπίων, πέθαναν στους δρόμους από ασιτία, εβασανίστηκαν, εταπεινώθηκαν και εβιάστηκαν σωματικά, ηθικά και εκτελέστηκαν αναίτια. Στο ίδιο διάστημα, οι μακαριστοί αρχιερείς, με εξαίρεση τους μητροπολίτες Ηλείας, Κοζάνης και ευάριθμους ιερωμένους του κατώτερου κλήρου, χωρίς ποσώς ν' ανακατεύονται στην πολιτική, απολάμβαναν, με παραδειγματικό πατριωτισμό, τα πλουσιοπάροχα ηθικά και υλικά ανταλλάγματα της θέσης τους, δηλώνοντας ότι μένουν ουδέτεροι, όταν κοπάδια λυσσασμένων λύκων ρίχνονταν πάνω στον ανυπεράσπιστο λαό, που θα πει, συνεργώντας στην πράξη με τους λύκους.

Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι Οβριοί γραμματείς και Φαρισαίοι ανάμεσα στο λαό τους και το Ρωμαϊκό ιμπέριουμ, που στις μέρες μας λέγεται είτε αιμοσταγής γερμανοϊταλικός φασισμός, είτε ύπουλος ειρηνικός ευρωαμερικάνικος ιμπεριαλισμός.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΕΛ

Το νέο σύστημα ασφαλείας στα πλοία

Το γεγονός ότι οι καθηγητές, που έχουν διοριστεί στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού με ευθύνη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για να διδάξουν τη χρήση του νέου - και όπως έχει αποδειχθεί αναξιόπιστου - συστήματος κινδύνου και ασφαλείας GMDSS, δεν κατέχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και τα κατάλληλα πιστοποιητικά, καταγγέλλει με επιστολή του προς την εφημερίδα μας ο ραδιοτηλεγραφητής REO B ΑΓ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ.

Το νέο σύστημα GMDSS (Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα Κινδύνου Ασφαλείας), όπως, αναφέρει, που αντικατέστησε από τη Δευτέρα το παλαιό ραδιοτηλεγραφικό MORS, πρέπει να διδάσκεται από κατόχους πιστοποιητικού REO B. Κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει στην ΑΕΝ Μακεδονίας, όπου ο εκπαιδευτής δε διαθέτει πτυχίο REO B και δεν έχει πρακτική εμπειρία λειτουργίας του νέου συστήματος. Παρόμοιο πρόβλημα μπορεί να υπάρχει και σε άλλες σχολές, προσθέτει ο Αγ. Παπαχρήστου.

"Επειδή οι απόφοιτοι ΑΕΝ - σημειώνει στην επιστολή του - είναι υποχρεωμένοι να αναλαμβάνουν το χειρισμό των GMDSS και να είναι υπεύθυνοι σε περίπτωση κινδύνου του πλοίου ή των περιπλεόντων πλοίων, θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, εφόσον η εκπαίδευσή τους δεν προέρχεται από ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Σε καμιά ενέργεια δεν προέβη μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό το ΥΕΝ, παρά την ένστασή μου, την προσφυγή μου στον συνήγορο του πολίτη και την αναφορά μου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ