ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Για την "επανεθνικοποίηση"

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία ασκεί και την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο εξάμηνο του '99, έχει καταστήσει σαφές στους "εταίρους" της ότι δεν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει πλέον στα έσοδα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού όπως μέχρι τώρα. Η άρνησή της θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των πόρων του Προϋπολογισμού και την αντίστοιχη μείωση των εξόδων. Οπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο σημείωμα, η μείωση των εξόδων του Κοινοτικού Προϋπολογισμού θα θίξει ιδιαιτέρως δύο τομείς, τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το "Πακέτο Σαντέρ".

Η δραστική μείωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την αγροτική οικονομία θα πλήξει ιδιαιτέρως τις χώρες - μέλη, που έχουν ισχυρό αγροτικό τομέα, όπου η αγροτική παραγωγή αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν όλες οι μεσογειακές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Απ' τις υπόλοιπες χώρες - μέλη, η Ιρλανδία έχει επίσης μια σημαντική αγροτική παραγωγή.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, η μείωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων θα σημάνει απώλεια της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών για το διάστημα 2000 - 2006. Οπως οι συνέπειες δε θα μοιραστούν εξίσου στις 15 χώρες - μέλη, έτσι και στο επίπεδο της κάθε χώρας οι συνέπειες θα μοιραστούν αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ετσι, τη μεγαλύτερη ζημιά θα πάθουν τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Αυτή, λοιπόν, η μείωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων εγείρει αυτομάτως το θέμα πώς θα αντικατασταθούν οι πόροι που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της αγροτικής οικονομίας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας, λοιπόν, διατύπωσε την πρόταση για τη μερική"επανεθνικοποίηση" της αγροτικής πολιτικής, που σημαίνει, όχι τη δυνατότητα να παράγει και να πουλάει κάθε χώρα ό,τι θέλει και όπου θέλει, αυτά είναι υποταγμένα στην ΚΑΠ, αλλά την αντικατάσταση ενός μέρους των κοινοτικών κονδυλίων για επιδοτήσεις τιμών, με κονδύλια του εθνικού προϋπολογισμού της κάθε χώρας.

Φυσικά, αυτή η πρόταση σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη αφαίμαξη των λαών και για την περίπτωση της Ελλάδας, της οποίας ο προϋπολογισμός είναι εξ ολοκλήρου δεσμευμένος για την ικανοποίηση των κριτηρίων "σύγκλισης", θα είχε σαν συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται ότι μετά από την αντίθεση της Γαλλίας θα υπάρξει συμβιβασμός, όπου η Γερμανία θα αποσύρει την πρόταση για "επανεθνικοποίηση" και οι δυο χώρες θα υποστηρίξουν από κοινού την πρόταση για το πάγωμα των κοινοτικών δαπανών στο επίπεδο του 1999 και για το διάστημα 2000 - 2006. Αν τελικά επικρατήσει αυτή η πρόταση για την ελληνική αγροτική παραγωγή δε θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικό, αφού το"πάγωμα" θα έχει ακριβώς το ίδιο και σκληρότερο αποτέλεσμα.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειώσουμε ότι ο όρος "επανεθνικοποίηση" δε χρησιμοποιήθηκε τυχαία, αφού μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για την επαναφορά της αγροτικής πολιτικής από τα κοινοτικά όργανα στις εθνικές κυβερνήσεις. Ομως, δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτό.

Οι Γερμανοί, αλλά και οι άλλοι υποστηρικτές της "επανεθνικοποίησης" προτείνουν η αγροτική πολιτική να συνεχίσει να χαράσσεται απ' το Διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά θα χρηματοδοτείται από τα κράτη - μέλη. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες θα πληρώνουν με τους φόρους τους τα σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την καταστροφή της ελληνικής αγροτικής παραγωγής!

Βεβαίως, θα πρέπει να πούμε ότι αυτό που απαιτείται για τη σωτηρία της εγχώριας αγροτικής παραγωγής είναι η κάθε χώρα να αποφασίζει με βάση τα συμφέροντά της, τα συμφέροντα των παραγωγών της και να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών. Μια τέτοια προοπτική μόνο με μια άλλη πολιτική, αντιμονοπωλιακή, που δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, μπορεί ευοδωθεί.

Δ. Π.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λες και απευθύνεται σε... τουρίστες

Ο Κ. Σημίτης, υπερασπιζόμενος με την ομιλία του στη Βουλή τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, είπε προχτές, με περισσή ευκολία, πολλά μα, τόσα πολλά παραμύθια...

Αν, λοιπόν, πιστέψουμε τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα λόγω ακριβώς της ένταξής της στην ΕΕ, αποτελεί... "Γη της Επαγγελίας". Με αφορμή, δε, την επικείμενη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, η Ελλάδα, κατά τα λεγόμενά του, θα μετατραπεί σε "παράδεισο". Αυτή η... αναβάθμιση, θα συντελεστεί, εφόσον εκπληρωθεί μια αναγκαία προϋπόθεση: Η κύρωση και εφαρμογή της συνθήκης του Αμστερνταμ...

***

Πάντως, εδώ, υπάρχει μια διπλή αντίφαση:

Πρώτον, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την ΕΕ, με αφορμή τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, την περασμένη βδομάδα, δε συμφωνούν καθόλου με τα όσα είπε... ο ίδιος, την προπερασμένη βδομάδα. Λέμε για την τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου δήλωσε, αυτολεξεί, τα εξής: "Το 1981 πήγα στις Βρυξέλλες ως υπουργός. Για να αγοράσω ένα βελγικό φράγκο, πλήρωσα μια ελληνική δραχμή. Αν πάτε σήμερα στις Βρυξέλλες θα δώσετε 8-9 δραχμές, για να αγοράσετε ένα φράγκο. Είμαστε οκτώ σκαλιά πιο κάτω. Για να το πω πιο απλά, γίναμε οκτώ φορές πιο φτωχοί από το 1981 έως σήμερα"!

Κάπως έτσι περιέγραψε, αυτοπροσώπως και από τηλεοράσεως, ο πρωθυπουργός, τη φτώχεια που προκαλεί στους Ελληνες η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Στα τελευταία 18 χρόνια από την ένταξή της στην ΕΟΚ, η Ελλάδα έγινε 8 (!) φορές φτωχότερη. Το ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Σημίτης. Φυσικά, σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλε αποφασιστικά και κείνος. Αλλωστε, και το "σταθεροποιητικό πρόγραμμα" του 1985, αλλά και η υποτίμηση της τάξης του 14%, το 1998, φέρουν την προσωπική του σφραγίδα.

Παρ' όλα αυτά, λίγες μέρες αργότερα, ο κ. Σημίτης μιλώντας στη Βουλή υποστήριζε ότι "το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην ΕΕ" και πως "η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ισχυροποιήσει αποφασιστικά τη θέση της στην Ενωση με την είσοδο στο ΕΥΡΩ" και με την κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ... Ας απαντήσει ο κ. Σημίτης: Ποιος εαυτός του λέει την αλήθεια; Προφανώς εκείνος που μερικές φορές πάσχει από... κρίσεις ειλικρίνειας.

***

Δεύτερο, διαπιστώνεται μια ακόμα αντίφαση. Ενώ ο κ. Σημίτης ανάγνωσε 14 ολόκληρες σελίδες στη Βουλή, για να υπερασπιστεί τα "καλά" της Συνθήκης του Αμστερνταμ και, συνολικότερα, της ΕΕ, οι Ελληνες εργαζόμενοι αποδεικνύονται... ανεπίδεκτοι. Περίεργοι άνθρωποι. Τόσες "ομορφιές" τους αράδιασε ο πρωθυπουργός, αλλά αυτοί πεισματικά συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τις αγροτικές τιμές και την ΚΑΠ (οι αγρότες), για την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" αλά "Λευκής Βίβλου" (οι μαθητές), για την κατάργηση του καμποτάζ (οι ναυτεργάτες) κ.ο.κ. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός, παρά τα "καλά" της Συνθήκης του Αμστερνταμ, δε δέχεται με τίποτα να γίνει δημοψήφισμα...

***

Τι υποστηρίζει ο πρωθυπουργός; Απλό: "Αποτελεί ύψιστη εθνική επιταγή",όπως είπε, η πολιτική που υπαγορεύει το Αμστερνταμ! Γιατί; Διότι, όπως υποστήριξε:

  • Στόχος της συνθήκης είναι η "προώθηση της "κοινωνικής Ευρώπης"" (!) μέσω της "επεξεργασίας του συμφώνου για την απασχόληση"... Βέβαια, μέχρι και ο νεόκοπος θεωρητικός των σοσιαλδημοκρατών, ο Α. Γκίντενς, τον οποίο προσφάτως έφερε στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ, για να εξηγήσει τον υπέροχο "Τρίτο Δρόμο", έχει αφιερώσει στο ομώνυμο βιβλίο του ειδικό κεφάλαιο για το "κοινωνικό έλλειμμα" εντός της ΕΕ (σ.σ: τόσο δύσκολο είναι να το αποκρύψει κανείς), αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τους δικούς μας "Ευρωπαίους"... Οσο για την "απασχόληση", πράγματι. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι"15" αποφάσισαν κάποτε να φτιάξουν ένα "σύμφωνο" κατά της ανεργίας. Μόνο που, όταν ρωτήθηκαν πόσα κονδύλια και τι μέτρα θα λάβουν για την αντιμετώπισή της, απάντησαν ότι δεν υπεισήλθαν σε τέτοια... υποθέματα και πως το μόνο σίγουρο είναι ότι στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας δημιουργούν το νέο αντεργατικό μεσαίωνα, μέσω της κατάργησης του 8ωρου και της επέκτασης της "ευελιξίας" στην αγορά εργασίας. Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί και σε αυτούς τους τομείς.
  • Στόχος, επίσης, του Αμστερνταμ, κατά τον κ. Σημίτη, είναι "η ενίσχυση της εξωτερικής μας Ασφάλειας" και των συνόρων της χώρας διά της περιβόητης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας (ΚΕΠΠΑ). Το ερώτημα είναι απλό: Μπορεί να μας πει ο κ. Σημίτης, πόσες φορές πριν την υπογραφή της συνθήκης στην Ολλανδία, και κυρίως πόσες φορές μετά την υπογραφή της, αρνήθηκαν οι "εταίροι" μας να αναγνωρίσουν την ελληνικότητα των Ιμίων;...

***

Θα μπορούσε να γραφεί ολόκληρο δοκίμιο με τις αναλήθειες του πρωθυπουργικού λόγου στη Βουλή, όπου ο κ. Σημίτης εισηγήθηκε την υπερψήφιση της συνθήκης.

α) Μίλησε περί θεσμικής "ισοτιμίας" της Ελλάδας στην ΕΕ, όταν είναι γνωστό ότι η συνθήκη επικυρώνει τη θεσμική ανισοτιμία, αφού προβλέπει διαφορετική στάθμιση των ψήφων των κρατών - μελών στα κοινοτικά όργανα, ενόψει της διεύρυνσης, αλλά κατοχυρώνει και την επέκταση της αρχής της πλειοψηφίας - και όχι της ομοφωνίας - στη λήψη των αποφάσεων.

β) Ο Κ. Σημίτης εμφάνισε ως "άθλο" την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, μέσω της δυνατότητας ενσωμάτωσης της ΔΕΕ. Ας μας πει κάτι που να θυμίζει"ειρήνη" από τις δραστηριότητες της ΕΕ στις κρίσεις των Βαλκανίων, και που να δικαιολογεί την ευφορία του.

γ) Ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη προβλέπει "ανάπτυξη πολιτικών για τους πολίτες"! Αλήθεια τι εννοεί; Μήπως το "σύμφωνο σταθερότητας", που επιβάλλει την αέναη λιτότητα στο εσωτερικό της ΕΕ ή τη Συνθήκη Σένγκεν που προβλέπει το... προληπτικό φακέλωμα των πολιτών;

Η αντιδραστικότητα του "συντάγματος της Ευρώπης", όπως αποκάλεσε τη Συνθήκη του Αμστερνταμ ο πρωθυπουργός, είναι προφανής. Εμφανής πρέπει να είναι και η καταδίκη που θα επιφυλάξει ο ελληνικός λαός στους υπηρέτες αυτού του "συντάγματος", στις επερχόμενες εκλογές.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ηξεις αφήξεις, ου τον Κέυνς θίξεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ταχτική της ηγεσίας του ΣΥΝ σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το λαό, είναι ταχτική του ήξεις - αφήξεις, προκειμένου να συγκαλυφθεί η ουσία της πολιτικής του συγκεκριμένου κόμματος σ' αυτά τα ζητήματα. Ετσι δεν εξέπληξε η τοποθέτηση του Γ. Δραγασάκη στη Βουλή για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, όχι τόσο και μόνο για την ερμηνεία στο "παρών", που ψηφίζουν. Αλλωστε καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αν μια τέτοια ψήφος είναι υπέρ ή κατά της Συνθήκης. Στα κατά πάντως, δεν μπορεί να καταγραφεί, και ας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, και ας προσπαθούν, μάταια, με την όση υποτιθέμενη κριτική και αν νομίζουν ότι ασκούν στη συγκεκριμένη. Αν πραγματικά πιστεύουν ότι είναι αρνητική για το λαό, γιατί δεν την καταψηφίζουν; Δεν μπορεί επίσης να καταγραφεί στα κατά, για το γεγονός ότι τώρα θυμήθηκαν να κριτικάρουν την κυβέρνηση για τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης του Αμστερνταμ, (άρνηση δημοψηφίσματος), κριτικάροντας ταυτόχρονα μετά από 7 χρόνια τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης Μάαστριχτ. Ναι καλά ακούσατε, μόνο που σ' αυτό τον τόπο υπάρχει και μνήμη. Γιατί τότε η ηγεσία του ΣΥΝ, ψήφιζε μαζί με τα κόμματα της πλουτοκρατίας στη Βουλή τη συγκεκριμένη Συνθήκη, όταν το ΚΚΕ, όχι μόνο ενημέρωνε τον ελληνικό λαό, όχι μόνο φρόντισε να δώσει την ίδια τη συνθήκη σε πλατιά δημοσιότητα, αλλά οργάνωσε κινητοποίηση ενάντια στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στην τότε διαδικασία επικύρωσής της, έξω από τη Βουλή και καταψηφίζοντάς την, το μοναδικό τότε κόμμα, μέσα στη Βουλή. Αλλά και πάλι η ουσία της ταχτικήςτης ηγεσίας του ΣΥΝ βρίσκεται αλλού, στην ίδια την πολιτική τους. Η αντίληψη ότι η ΕΕ, οι Συνθήκες, η "Λευκή Βίβλος" κλπ., δεν είναι "άσπρο - μαύρο", επαναλήφθηκε κατά κόρον, από την παρέμβαση στη Βουλή, στην οποία επίσης δε δίστασε απ' αυτή ακριβώς τη θέση να "κατακεραυνώσει", (αν είναι δυνατόν!), την πολιτική του ΚΚΕ, και τη θέση του τόσο για την ίδια τη Συνθήκη, όσο και για την κριτική απέναντι στην πολιτική του ΣΥΝ. Αφού λοιπόν τοποθετεί το ερώτημα, "πώς θα αντιμετωπίσουμε τη μεταΟΝΕ εποχή, πώς θα αξιοποιήσουμε ως χώρα τις όποιες δυνατότητες υπάρξουν αλλά κυρίως πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ορατά από τώρα προβλήματα", κάνει αποδεκτό το δρόμο της ενοποίησης ψάχνοντας για "μηχανισμούς κατανομής και διάχυσης αυτών των ωφελειών ανάμεσα στις χώρες και ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις".

* * *

Να λοιπόν που κατά τον ΣΥΝ δεν υπάρχουν μόνο προβλήματα αλλά και οφέλη, να που δεν είναι αντιδραστική και βαθιά ταξική υπέρ της άρχουσας τάξης η Συνθήκη. Ετσι λοιπόν επαναλαμβάνει σαφώς για πολλοστή φορά την προσήλωσή του στην καπιταλιστική ενοποίηση, και ψάχνει υποτίθεται τη μορφή διαχείρισής της ώστε να αυξηθούν για το λαό τα όποια οφέλη υπάρχουν από την πορεία της χώρας, σ' αυτήν. Αποδέχεται δε ως παντοτινή την ύπαρξη της ταξικής κοινωνίας. Τι τον απασχολεί; Μα να ωφεληθούν όλες οι τάξεις αυτής της κοινωνίας! Κερδίζει το κεφάλαιο αλλά πρέπει να δώσει και στο λαό. Δηλαδή το κεφάλαιο θα παραχωρήσει μέρος των κερδών του, ή θα μειώσει την ένταση της εκμετάλλευσης, προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αν αυτό δεν είναι αποπροσανατολισμός των λαϊκών μαζών, τότε είναι σκόπιμη προσπάθεια διευκόλυνσης του συστήματος. Είναι σαν να του υποδεικνύουν και αυτό κάνουν, ότι με αυτή την πολιτική σκάβει το λάκκο του γιατί οξύνει τις αντιθέσεις και φέρνει σε αντίθεση το λαό. Το παράδειγμα με τα επιτόκια και τις ανησυχίες του, θα το ζήλευε και ο Ντουϊζενμπεργκ. "Υπάρχουν όμως πολιτικές που να διασφαλίζουν ότι η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και κυρίως σε αύξηση της απασχόλησης και δε θα έχουμε απλώς μια καταναλωτική έκρηξη όπως ήδη φοβάται η Τράπεζα της Ελλάδας;". Να ο φόβος του οικονομολόγου που προβάλλει πολιτική διαχείρισης του καπιταλισμού. Ο πληθωρισμός. Μαζί με την αυταπάτη ότι επενδύσεις σημαίνει αντιμετώπιση της ανεργίας. Μαζί με την αυταπάτη ότι ο επιχειρηματίας επενδύει για να 'χουν δουλιά οι άνεργοι και όχι για την αύξηση των κερδών του.

* * *

Να λοιπόν πώς ξεδιπλώνεται η λογική που λέει, πολιτική για το κεφάλαιο αλλά όχι και τέτοια εξαθλιωτική αφαίμαξη των λαϊκών μαζών. Να ρίξουμε μερικά ψίχουλα. Ναι ψίχουλα γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος του καταναλωτισμού! Εξανέστη δε γιατί το ΚΚΕ, δεν προβληματίζεται και δε συζητά όπως η αυτοαποκαλούμενη "νεοαριστερά", για τις προκλήσεις από τα προβλήματα που απαιτούν απάντηση, όπως το πρόβλημα "των θεσμικών ρυθμίσεων", λες και οι θεσμοί είναι που εμποδίζουν τη λύση των λαϊκών προβλημάτων στην ΕΕ, "της αειφόρου ανάπτυξης", να το καινούριο φρούτο που σερβίρουν, λες και δεν τηνκαθορίζουν οι σχέσεις παραγωγής, δηλαδή το ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται, λες και δεν καθορίζεται απ' αυτό ο χαρακτήρας μιας κοινωνίας και η εξέλιξή της. Η πλασάρεται κουτοπόνηρα η ιδέα ότι στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη για όλους και για τους εργάτες και για τους επιχειρηματίες. Οτι μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη χωρίς καταστροφές από την κρίση, ή ότι τις συνέπειες της κρίσης οι επιχειρηματίες δε θα τις φορτώνουν στις πλάτες του λαού, αρκεί να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική διαχείρισης, αυτή που προτείνει ο ΣΥΝ! Ετσι φιλοδοξεί να προσεγγίσει και το πρόβλημα "της απασχόλησης", λες και τώρα μας προέκυψε, ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό άρα θα εξαλείφεται μαζί με την κατάργηση του κεφαλαίου και του δικού του τρόπου παραγωγής. Να λοιπόν προκλήσεις που δε βλέπει το "οπισθοδρομικό" και "αντιεπιστημονικό" ΚΚΕ, με τον αντιευρωπαϊσμό του. Και μάλιστα "διέγραψε τα πάντα. Ζοσπέν και Ντ' Αλέμα, (σ. σ. τους διαχειριστές της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ σε Γαλλία, Ιταλία, που θεωρούν ως πρότυπα στον ΣΥΝ, τέτοια πολιτική προτείνουν)... Τίποτε ακόμη και σε επιστήμονες που ακολουθούν την κεϋνσιανή θεωρία.... ακόμη και σε επιστημονικές αναζητήσεις. Πραγματικά δεν κατανοώ αυτή τη λογική".

* * *

Αυτός ήταν ο επίλογος της τοποθέτησης στη Βουλή, η ουσία της αντίθεσής του με το ΚΚΕ, αλλά και η πολιτική που προτείνει στα πλαίσια της ΕΕ, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική διαχείρισης. Κεϋνσιανή διαχείριση. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι ένας οπαδός του Κέυνς κάνει πως δεν κατανοεί τη λογική της εναντίωσης του ΚΚΕ στον Κέυνς. Και εγκαλεί το ΚΚΕ επειδή δεν τον αποδέχεται! Τι ήταν όμως αυτός ο περίφημος "επιστήμονας" οικονομολόγος; Αυτός που στις συνθήκες της μεγάλης παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, επεξεργάστηκε μορφή διαχείρισης, αξιοποιώντας κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις γιατί όπως κυνικά ομολογούσε τον ενδιέφερε πάνω απ' όλα η σωτηρία του καπιταλιστικού συστήματος και η διαιώνιση της εκμετάλλευσης των λαϊκών μαζών. Τέτοιες "επιστημονικές" προσεγγίσεις επιδιώκει η ηγεσία του ΣΥΝ. Μόνο που αυτές εφαρμόζονται από τους καπιταλιστές για να διευκολύνονται στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης. Απ' αυτή τη σκοπιά προσεγγίζει η ηγεσία του ΣΥΝ την εξέλιξη αυτής της κοινωνίας, την πορεία της ΕΕ, τη διαμόρφωση της δικής της πολιτικής. Αν δεν είναι αντιλαϊκή τι είναι; Και ανεξάρτητα από την ανεδαφικότητα, σ' αυτές τις συνθήκες, μιας τέτοιας προοπτικής, η ταξική ουσία της πολιτικής του ΣΥΝ, αντικειμενικά βρίσκεται σ' αυτό που η Αλέκα Παπαρήγα είπε στη Βουλή.

"Με Κέυνς ή με Φρίντμαν, που υποτίθεται ότι είναι ο αντίποδάς του, παραμένει η ιδέα της κρατικής παρέμβασης, σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, με έναν και μόνο στόχο: Να ικανοποιείται η δίψα των μονοπωλίων για κέρδος και κυριαρχία".

Σ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θεματοφύλακας των "ευρωπαϊκών οραμάτων"

Ο Κ. Καραμανλής δεν κατάφερε να μιλήσει, λόγω γρίπης, τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι είχε να προσθέσει κάτι παραπάνω από όσα είπαν οι βουλευτές του κόμματός τους και κυρίως ο Κ. Σημίτης.

Ηδη, την περασμένη βδομάδα, μιλώντας στο συνέδριο των ομοϊδεατών του, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε προσδιορίσει και την τακτική του κόμματός του στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και τους στρατηγικούς στόχους. Οπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος, η ηγεσία της ΝΔ επιφυλάσσει για το εαυτό της ρόλο γνήσιου θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών οραμάτων, που δεν αρκείται μόνο στα μέχρι τώρα "κεκτημένα", αλλά πρωταγωνιστεί για να υλοποιηθεί η ιδέα της ομοσπονδοποίησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να εμφανίσει την πολιτική και "αμυντική" ολοκλήρωση της ΕΕ ως την εναλλακτική λύση στα σημερινά "άτολμα" βήματα, όπως χαρακτηρίζει τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Πραγματικά, η ηγεσία της ΝΔ πλειοδοτεί στην εφαρμογή των πιο προωθημένων επιλογών των πολυεθνικών, ασκώντας από αυτή τη σκοπιά πιέσεις στην κυβέρνηση Σημίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές της ΝΔ (Πρ. Παυλόπουλος) επέκριναν την κυβέρνηση, γιατί καθυστέρησε να φέρει για επικύρωση στη Βουλή τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να δείξει ότι η χώρα μας "βρίσκεται στην πρωτοπορία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση"!

Ο Κ. Καραμανλής έχει προσδιορίσει το ρόλο του κόμματός του και τη συμβολή του στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Η Ελλάδα θα συνεχίζει να προσφέρει στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση και ολοκλήρωση και γι' αυτό θα φροντίσουμε εμείς, η ΝΔ. Από τη θέση της αντιπολίτευσης σήμερα πιέζουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει να υιοθετεί τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης πολιτικής μας", διαβεβαίωσε τους ομολόγους του στα "αδελφά" κόμματα στις Βρυξέλλες.

"Μετά την ΟΝΕ τι;"

Ειδικά για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, η ΝΔ θεωρεί ότι, αν και είναι ένα άτολμο βήμα, δημιουργεί τις "δυνατότητες προώθησης της πολιτικής ολοκλήρωσης". Στα θετικά της Συνθήκης, περιλαμβάνει το περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας, γιατί βάζει τις βάσεις για "υγιείς" δημοσιονομικές πολιτικές μετά την έναρξη της ΟΝΕ! Στα θετικά επίσης εντάσσει την ενσωμάτωση της Συνθήκης Σένγκεν και το σημαντικό ρόλο που αναμένεται να αναλάβει η Europol, καθώς και την ενσωμάτωση του πρωτοκόλλου για την "απασχόληση". Στα "πλην" της Συνθήκης, συγκαταλέγει την αναβολή για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων για τα θεσμικά όργανα και την πολιτική ενοποίηση, καθώς και την καθυστέρηση στην υλοποίηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, όπως και την "κοινοτικοποίηση του τρίτου πυλώνα", δηλαδή τα θέματα ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις επιλογές και θέσεις των πιο νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών κύκλων για τα επόμενα βήματα στην ΕΕ. Θα πρέπει να προστεθεί ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει ήδη συμφωνήσει στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που έχει επεξεργαστεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Οι λύσεις που προτείνονται σε αυτό δεν είναι μόνο οι γνωστές (ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών, απαλλαγή του κεφαλαίου από φόρους, κλπ.), αλλά, ακόμη, η δημιουργία ενός νέου "στρώματος" εργαζομένων, των "οικιακών βοηθών" (!), δείχνοντας κατ' ευθείαν στη φεουδαρχία και τη δουλοπαροικία.

Ομως, δεν περιορίζεται σε αυτό. Θέτοντας το ερώτημα "μετά την ΟΝΕ τι;" προβάλλει τις προωθημένες θέσεις των Βρυξελλών, επιχειρώντας να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση Σημίτη, ώστε να πείσει για τη στοχοπροσήλωσή της στα "ευρωπαϊκά ιδεώδη".

"Το προβάδισμα της οικονομικής διάστασης της ΕΕ οδηγεί αναπόδραστα στην πολιτική ενοποίηση. Το ΕΥΡΩ θα αποδειχθεί χάρτινος πύργος, αν δε συνοδεύεται από την πολιτική ενοποίηση", διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΝΔ. Γι' αυτό ζητά "ταχύτατη προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εμβάθυνση και επέκταση των τομέων δράσης της Ενωσης, όπως η προώθηση της ΚΕΠΠΑ". Σημαντικό βήμα μπροστά στον τομέα της πολιτικής ενοποίησης θεωρεί την "υιοθέτηση ενός Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα αντανακλά τις αξίες και κοινές αρχές".

Αυτές τις επιλογές, που η υλοποίησή τους σημαίνει εμπέδωση και ισχυροποίηση του αυταρχικού οικοδομήματος των πολυεθνικών και ολέθριες συνέπειες για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαών της ΕΕ, η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί, στο πλαίσιο της γενικότερης προπαγάνδας που γίνεται για την υφαρπαγή της κοινωνικής συναίνεσης και υποταγής, να τις πλασάρει ως τις πλέον συμφέρουσες για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες. Ταυτόχρονα, επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για τα δεινά από την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης επέλασης των πολυεθνικών και της ΕΕ στην "κακή" κυβέρνηση Σημίτη, ενώ βγάζει "στον αφρό" την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ακόμα, έχει το θράσος να δημαγωγεί ασύστολα, υποσχόμενη λύσεις στα καυτά προβλήματα των εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων και της νεολαίας, στο πλαίσιο της "αταλάντευτης εφαρμογής" πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων!

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η ανάπτυξη υπό το καθεστώς της εξάρτησης

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

"Η αντίδρασις των ξένων μονοπωλίων διά την ίδρυσιν μεγάλων βιομηχανιών εν Ελλάδι, εξηγεί την ματαίωσιν της εκβιομηχανίσεως της χώρας. Οι Αμερικανοί σύμβουλοι δεν έπαυσαν συνιστώντες την ανάπτυξιν της γεωργικής οικονομίας, αντί της πλήρους εγχωρίου βιομηχανικής αξιοποιήσεως των εγχωρίων πλουτοπαραγωγικών πηγών διά της δημιουργίας σειράς εθνικών επιχειρήσεων. Και οι Αμερικανοί σύμβουλοι εκφράζουν, εν προκειμένω, τας γενικωτέρας απόψεις των οικονομικώς ανεπτυγμένων χωρών, αι οποίαι ήθελαν την διατήρησιν της Ελλάδος ως αγοράς, διά τα προϊόντα των...

(...)Ολες οι ενδείξεις και οι εκθέσεις των ξένων Οργανισμών, όπως της Οικονομικής Επιτροπής διά την Ευρώπην πείθουν ότι εις την Ελλάδα υπάρχουν οικονομικώς και εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίων, αναφέρεται μάλιστα και η πιθανωτέρα κατανομή των εις τον ελληνικόν χώρον. Ουδεμία όμως σοβαρά ενέργεια έγινε μέχρι τούδε διά την ανίχνευσίν των και την εκμετάλλευσίν των. Αντί τούτου μερικοί ιδιώται, εντελώς απρογραμμάτιστα και πρόχειρα άνοιξαν μερικά πηγάδια σε μερικά σημεία σαν να βρίσκονταν στην πετρελαιοφόρο κοιλάδα του Τέξας, όπου το χώμα στάζει "μαύρο αίμα"...

...

Μίαν ημέραν ξαφνιάστηκε ο κόσμος και περισσότερον οι αρμόδιες υπηρεσίες από μίαν απροσδόκητον ανακοίνωσιν μεγάλου επιχειρηματικού συγκροτήματος ότι ανιχνεύθησαν εμπορικώς εκμεταλλεύσιμες ποσότητες ραδιενεργών ορυκτών, με την ταυτόχρονον καταγγελίαν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, επέδειξαν εγκληματικήν αμέλειαν εις τον τομέα αξιοποιήσεως των ορυκτών αυτών, των οποίων η ύπαρξις δεν ημφισβητήθη..."

Αυτά έγραφα στον "Ανεξάρτητο Τύπο", πριν από σαράντα χρόνια, στις 20 Ιουνίου του 1958. Χρόνια πριν, χρόνια μετά, η ανάπτυξη της χώρας μας "όλο και σε πηχτότερα σκοτάδια θα βυθά", καθώς εμπλέκεται, συνδέεται και φρενάρει, στις συμπληγάδες των ξένων μεγάλων συμφερόντων, ανάμεσα στις τρεις "προστάτιδες" δυνάμεις, μετά το 1821, στη μαδημένη θαλασσοκράτειρα αργότερα, στην Αμερική των δογμάτων επικυριαρχίας, αργότερα. Και τώρα, κάτω από τις επιταγές του τραπεζοκαπιταλιστικού κέντρου των Βρυξελλών και με την κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ από τους ευρωλάτρες του Κοινοβουλίου και ερήμην πάντοτε του λαού, που δε θα πάψει να αντιστέκεται και να υπερασπίζεται τη ζωή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ