ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Βροντερό ΟΧΙ από Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήρια, με πρωτοβουλία των κομμουνιστών, διοργανώνονται σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην Αθήνα και στις 7 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη

Να πουν ένα βροντερό "ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - Δημοψήφισμα τώρα" και να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιλαϊκή ΟΝΕ της πλουτοκρατίας και των πολυεθνικών, στο αντεργατικό Σύμφωνο σταθερότητας και στην "Ατζέντα 2000", γενικότερα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ολιγαρχίας και της ΕΕ, καλεί τους Αθηναίους η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, παίρνοντας μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα 16 Φλεβάρη, ώρα 6 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμα φορά ερήμην του ελληνικού λαού, τονίζει χαρακτηριστικά η ΚΟΑ, φέρνει στη Βουλή για επικύρωση τη Συνθήκη του Αμστερνταμ που ενισχύει και προσαρμόζει στις σημερινές συνθήκες, τη βαθιά αντιλαϊκή και αρνητική για τους εργαζόμενους και τον τόπο Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Με τη συνθήκη αυτή και τις άλλες συμφωνίες, η ΕΕ οδηγείται σε όλο και πιο αντιδραστική κατασταλτική τροχιά και καλούνται οι λαοί να θυσιάσουν δικαιώματα και κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα, στο βωμό της κερδοφορίας και της ασυδοσίας των μονοπωλίων.

Αυτή η πολιτική προμηνύει νέα πιο βαριά δεσμά, νέα δεινά για τους εργαζόμενους. Η ΟΝΕ δεν είναι εθνικός στόχος, είναι στόχος της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω δεκαετίες, να μας καταδικάσουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, μας θέλουν σύγχρονους δούλους, υπογραμμίζεται.

Εργάτη, εργάτρια, νέα και νέε, συνταξιούχε, άνεργε και επαγγελματοβιοτέχνη, ήρθε η στιγμή να νιώσουν τη δύναμή μας, τη δύναμη της λαϊκής ενότητας, του λαϊκού αγώνα, της ελπίδας και της προοπτικής του Λαϊκού Μετώπου, καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΑ που καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση - διαδήλωση.

Πριν τη συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., θα γίνουν προσυγκεντρώσεις στα παρακάτω σημεία:

Στην Πλατεία Βάθης κάνουν προσυγκέντρωση οι Δυτικές Αχτίδες.

Η Βόρεια, Βορειοανατολική και Βορειοδυτική θα συγκεντρωθούνστο χώρο του Μουσείου.

Στα Προπύλαια συγκεντρώνονται οι Αχτίδες: Ανατολική, Νοτιοανατολική και Νότια και στην Κάνιγγος η Α Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιείται σήμερα στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου,η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ενάντια στη Συνθήκη τουΑμστερνταμ, που θα εκφράσει το αίτημα πλατιών λαϊκών μαζών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ν' αποφασίσει ο λαός για ένα τόσο σοβαρό θέμα που καθορίζει το μέλλον της χώρας.

Πέρα από το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος, η ΚΟΘ καλεί το λαό της πόλης να εκφράσει, με τη συμμετοχή του στη διαμαρτυρία και όχι μόνο, την αντίθεσή του στη συνθήκη αυτή και στα νέα δεσμά που χαλκεύονται για τους εργαζόμενους και το λαό.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι με τις διατάξεις της εν λόγω συνθήκης και όλο το πλέγμα των νέων διευθετήσεων που προωθούνται από την ΕΕ, ολοένα και περισσότερα λαϊκά στρώματα θα οδηγούνται στη φτώχεια, ενώ την ίδια στιγμή οι ισχυροί της ΟΝΕ, τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, χρηματιστές και πολυεθνικές θα θησαυρίζουν με γοργότερους ρυθμούς.

Να σημειωθεί ότι από τους πρώτους που θα πληρώσουν το μάρμαρο της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, είναι οι αγρότες που οδηγούνται στον αφανισμό. Με το νέο εξάλλου, ηλεκτρονικό φακέλωμα που προβλέπει η Συμφωνία Σένγκεν, που έχει ενσωματωθεί στη Συνθήκη Αμστερνταμ, οι ατομικές ελευθερίες των πολιτών, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα τίθενται υπό διωγμό και η χώρα οδηγείται σε εποχές του μαύρου παρελθόντος.

Για όλους αυτούς και άλλους σοβαρούς λόγους, το μαζικό λαϊκό κίνημα της Θεσσαλονίκης δίνει σήμερα στις 7 το βράδυ αγωνιστικό ραντεβού στο άγαλμα του Βενιζέλου για να απαιτήσει να μπει φραγμός στα αντιλαϊκά σχέδια.

Στην Κοζάνη

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνει πικετοφορία διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης αύριο Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου ώρα 6 μ.μ. ενάντια στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

ΝΑΤΟική Τάξη Πραγμάτων...

Αυτό είναι το πρόσωπο και ο χαρακτήρας της Νέας Τάξης. Μάλλον, αυτό θα είναι, αν την αφήσουν οι λαοί να επιβληθεί. Ενώ οι συνομιλίες για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, που γίνονται στο Ραμπουγέ, συνεχίζονται και παίρνουν παράταση για μία ακόμα βδομάδα, ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ βγαίνει και, σαν "να μην τρέχει τίποτα", ανακοινώνει την αποστολή 4 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών! Την ίδια ώρα, και οι υπόλοιποι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι, αλλά και εκείνοι που τους κάνουν τα χατίρια, όπως η ελληνική κυβέρνηση, φροντίζουν όλη την προηγούμενη βδομάδα να διαρρεύσουν ότι η χερσαία ΝΑΤΟική δύναμη που θα εγκατασταθεί στο Κοσσυφοπέδιο θα ανέρχεται περίπου σε 30 χιλιάδες στρατιώτες...

Τότε τι συζητάνε στο Ραμπουγέ; Υπάρχει ποτέ περίπτωση, η οποιαδήποτε σώφρων πολιτική ηγεσία οποιασδήποτε χώρας να συμφωνήσει να εγκατασταθεί σε επαρχία της ΝΑΤΟική ξένη δύναμη και να αναλάβει να διαχειριστεί τις όποιες διαφορές μεταξύ πολιτών και διοίκησης αυτής της χώρας; Θα το δέχονταν ποτέ οι ΗΠΑ, για να ρυθμιστούν τα προβλήματα με τους καταυλισμούς των Ινδιάνων ή με τις ισπανόφωνες περιοχές ή με τα γκέτο των μαύρων κ.ά.; Θα το δεχόταν ποτέ η Βρετανία, για τις διαφορές που έχει με Σκοτσέζους, Ουαλούς, Ιρλανδούς κ.ά.; Θα το δεχόταν η πατρίδα του κυρίου Σολάνα, η Ισπανία, για να ρυθμιστούν τα προβλήματα με Βάσκους, Καταλανούς κ.ά.;

Αρα, ας αφήσουν κατά μέρος τις υποκρισίες και όχι μόνο κανένας πόνος δεν τους έπιασε για τα δικαιώματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, αλλά ούτε και ήθελαν να συζητήσουν τίποτα στο Ραμπουγέ, που να άπτεται των δικαιωμάτων της μειονότητας. Αυτό που ήθελαν εξαρχής, είναι αυτό που, ουσιαστικά, εφαρμόζουν, ενώ ακόμα διαρκούν οι συνομιλίες. Να εγκαταστήσουν, με το "έτσι θέλω", και σε μια άλλη περιοχή των Βαλκανίων μια δύναμη από ΝΑΤΟικούς "Ράμπο", που θα αναλάβει, σπέρνοντας τη διχόνοια και τον τρόμο, να προωθεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Επειδή ακριβώς γνωρίζουν ότι, λογικά, "δεν τους πέφτει λόγος" και επίσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό χωρίς απειλή το παράλογο, γι' αυτό και χτες ακόμα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θύμισε ότι παραμένει εν ισχύι απόφαση του ΝΑΤΟ να επέμβει στρατιωτικά, στην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος τη βδομάδα αυτή... Δηλαδή, γίνεται, ήδη, η επέμβαση με τη μορφή απειλής της επέμβασης, προκειμένου να προετοιμάσει την έτσι και αλλιώς επέμβαση... Στο "καουμπόικο" ύφος, που μάλλον είναι κοινωνικοποιημένη η αμερικανική διπλωματία, αυτό μεταφράζεται "μονά - ζυγά δικά μου, γιατί κρατάω όπλο και σας σημαδεύω...".

Ιμπεριαλιστές είναι και ιμπεριαλιστικά θα σκέφτονται και θα δρουν και ακόμα και οι ανταγωνιστές τους πάλι θα κάνουν "πως δεν καταλαβαίνουν", προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να βρίσκονται παρόντες στη σύγκρουση - μοιρασιά. Το ερώτημα είναι τι δουλιά έχει η ελληνική κυβέρνηση και "χώνεται εκεί που δεν τη σπέρνουν", δηλώνοντας συμμετοχή σε ΝΑΤΟική αποστολή και αυτόματη συνολική συνενοχή στο έγκλημα.

Ευτυχώς, οι λύσεις δε δίνονται μόνο από τις κυβερνήσεις και δε βγαίνουν πάντα, όπως τις σχεδιάζει ο ιμπεριαλισμός. Εχουν λόγο και οι λαοί, που, με τον ένα ή άλλο τρόπο, μπορούν να κατανοούν το αληθινό δίκιο και το άδικο, τους πραγματικούς κινδύνους για ειρήνη και πόλεμο και να αντιστέκονται.

Αντίσταση στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ

Συνάντηση αντιπροσωπειών της ΚΕ του ΚΚΕ και του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας (ΚΟΔΗΣΟ)

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας (ΚΟΔΗΣΟ), με επικεφαλής τον Β. Γκέρκε,αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΟΔΗΣΟ ενημέρωσε για τις ανησυχίες του κόμματός της σχετικά με τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, όπως και για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε με εκπροσώπους των κυβερνήσεων και των κομμουνιστικών κομμάτωνΓαλλίας, Ιταλίας και Ρωσίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάχτηκαν απόψεις για την κατάσταση και υπογραμμίστηκε η αντίθεση στις προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ και η ανάγκη ανεύρεσης πολιτικής ειρηνικής λύσης, που να διασφαλίζει το απαραβίαστο των συνόρων και τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας.

Συζητήθηκαν σειρά πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της πολύ επικίνδυνης κατάστασης γενικότερα στα Βαλκάνια, όπως και ενέργειες αντίστασης στις εξελίξεις σχετικά με τη λεγόμενη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, της οποίας στοιχείο είναι η κρίση στο Κόσσοβο, όπως και η Σύνοδος Κορυφής τον Απρίλη του 1999 στην Ουάσιγκτον.

Συνάντηση με τον Ιρανό πρέσβη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας συναντήθηκε χτες με τον πρεσβευτή του Ιράν στην Ελλάδα, στα Γραφεία του Κόμματος στον Περισσό.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Ιρανός πρέσβης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη χώρα του, για τις απόψεις σε σειρά διεθνών ζητημάτων, όπως και για τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αλέκα Παπαρήγα από την πλευρά της ενημέρωσε για τις θέσεις του ΚΚΕ και τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην ΟΝΕ, στην πολιτική της ΕΕ και γενικότερα στις επιλογές των πολυεθνικών. Στάθηκε επίσης στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στο Κόσσοβο και στους κινδύνους για συνολική αμφισβήτηση των συνόρων, αποτέλεσμα των επιλογών της "νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ