ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛ. ΑΣ.

ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ στην ελληνική αστυνομία αναμφισβήτητα η χθεσινή και ως συνήθως καθόλου τιμητική. Τις σκηνές τις είδαμε όλοι και το ξύλο και τις συλλήψεις μπροστά από τη Βουλή και όλα αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα.

***

Είναι βέβαιο επίσης ότι οι εικόνες θα κάνουν το γύρο του κόσμου λόγω του αυτοπυρπολισμού του Κούρδου διαδηλωτή και φυσικά θα προκαλέσουν δικαίως τις ανάλογες αντιδράσεις.

***

Πόσο μάλλον άμα μαθευτεί και η υπόθεση με τους Κούρδους πρόσφυγες που μεταφέρονταν χθες από εδώ και από εκεί με λεωφορεία, χωρίς τελικά να βρίσκεται ένα κατάλυμα γι' αυτούς.

***

Βέβαια, δε νομίζουμε πως προκαλεί εντύπωση αυτή η συμπεριφορά. Τούτη η κυβέρνηση με τον βούρδουλα και την αδιαφορία φέρεται και στους κατοίκους αυτής της χώρας, γιατί να έκανε εξαίρεση για τους Κούρδους;

***

Οσο για κάτι εξηγήσεις του είδους "δεν πρέπει το κουρδικό θέμα να γίνει αντικείμενο των ελληνοτουρκικών υποθέσεων", που διοχετεύουν από εδώ κι από εκεί οι ιθύνοντες, καλά θα είναι να τις αφήσουν κατά μέρος. Ας μην μπερδεύουν τα πράγματα, κι ας μην επιδιώκουν να καλύψουν, ακόμη και την ανικανότητά τους με "προπέτασμα καπνού - εθνικού χαρακτήρα".

***

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ χαρακτήρα θέματα, πάντως, κυριάρχησαν χθες και στην υπόλοιπη επικαιρότητα. Η ιστορία με τους πυροβολισμούς και τις χειροβομβίδες στο φέρι - μπόουτ του Ρίου, η υπόθεση με τον αστυνομικό που χτύπησε ένα παιδί γιατί του έριξε αποκριάτικο σπρέι στο αυτοκίνητο και όλα τα σχετικά.

***

Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η αντιμετώπιση των φαινομένων εγκληματικότητας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να τη χειριστούν επίσης σοβαροί άνθρωποι. Σίγουρα ανάμεσα σε αυτούς δε συγκαταλέγονται όσοι υποθάλπουν στο εσωτερικό της αστυνομίας επικίνδυνες αντιλήψεις, που οδηγούν σε εξίσου επικίνδυνες συμπεριφορές.

Στοιχίζονται πίσω από την κυβέρνηση

Η ηγεσία της ΝΔ μέχρι σήμερα είχε φροντίσει να κρατήσει ένοχη σιωπή για το θέμα του Οτσαλάν. Χτες, όμως, όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος ποια είναι η θέση της ΝΔ απέναντι στο αίτημα που υποβλήθηκε από τον Κούρδο ηγέτη για πολιτικό άσυλο, έσπευσε να συνταχθεί πίσω από τους χειρισμούς και την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, άλλωστε, υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ. "Από τη στιγμή που υπάρχει δήλωση της κυβέρνησης ότι τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει, είμαστε υποχρεωμένοι, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, να σταθούμε στη δήλωση αυτή", ήταν η απάντηση του εκπροσώπου. Ούτε εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης να ήταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Δικομματική πόλωση κόντρα στους αγώνες

Το κλίμα της ανούσιας φραστικής αντιπαράθεσης και δικομματικής πόλωσης, που εγκαινίασαν επίσημα οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων με τις προεκλογικές περιοδείες τους στη Μακεδονία, δίνει μια μικρή γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει μέχρι την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δικομματισμός θα επιχειρήσει, άλλη μια φορά, να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να παγιδεύσει συνειδήσεις και ψήφους, μέσα από τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα, το ανέβασμα των τόνων της "αντιπαράθεσης" και την τεχνητή πόλωση. Επειδή, όμως, αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα φθηνά κόλπα ξεγελάνε όλο και πιο λίγους, επιστρατεύουν και τις ψεύτικες υποσχέσεις για "καλύτερες μέρες", ότι τάχα "υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ", ότι "το 2000 τελειώνουν τα βάσανα του λαού", και άλλα τέτοια παρόμοια.

Στο ερώτημα, γιατί η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές ξεκίνησε τέσσερις μήνες νωρίτερα, η απάντηση είναι απλή: Στόχος της δικομματικής στείρας αντιπαράθεσης είναι να ρίξει βαριά τη σκιά της στην ανάπτυξη αγώνων το επόμενο διάστημα και να εξουδετερώσει τις όποιες "παρενέργειές" τους στο πολιτικό σκηνικό. Δε συμφέρει τους δύο μονομάχους σε καμία περίπτωση να φτάσει ο "απόηχος" των λαϊκών αγώνων στις κάλπες. Γι' αυτό φροντίζουν, από κοινού, να υπονομεύσουν και σταματήσουν κάθε λαϊκή αντίδραση στην κοινή πολιτική τους. Ματαιοπονούν, όμως, γιατί και στις ευρωεκλογές θα ακουστεί δυνατά το "χαστούκι" της λαϊκής ετυμηγορίας στην αντιλαϊκή επίθεση και στους εκφραστές της.

Μασκαραλίκια

Προσωπίδα

έχει βάλει

- ήρθε βλέπεις

καρναβάλι -

κι αμολάει

"σερπαντίνες"

- εκλογές

σε λίγους μήνες -

"θα σας κάνω

τούτο, εκείνο"

- ώ, καλώς

το θεατρίνο!

Μασκαράτα,

"γαϊτανάκι"

- μπας και "ρίξει"

τον κοσμάκη -

υποσχέσεις

ίδιες "στράκες"

- μη ξεχνάς, λαέ,

τις τράκες -

"εποχή θα έρθει

άλλη"

- η απάντησή σας

πάλη!

Ο οίστρος

Κομμουνιστικός εφιάλτης

Βέβαια ο Λ. Παπαδήμας με τις απόψεις του δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνει την εισαγωγική ρήση του Μαρξ στο "Μανιφέστο" για το φάντασμα του κομμουνισμού που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη.

Το φάντασμα λοιπόν του κομμουνισμού έχει γίνει ο εφιάλτης των εκσυγχρονιστών.

Ανθυγιεινός αντικομμουνισμός

Φαίνεται ότι κάθε λογής εκφραστές του "εκσυγχρονισμού" βρίσκουν καταφύγιο στον αντικομμουνισμό.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας, ο οποίος - "ειρήσθω εν παρόδω" - μόλις πάτησε το πόδι του στο υπουργείο Υγείας, φρόντισε να θυμίσει ότι υπήρξε μέλος της πρώτης ομάδας, υπό τον Π. Αυγερινό ως υπουργό Υγείας, για την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Τώρα, βέβαια, όχι μόνο ξέχασε το ΕΣΥ, αλλά θεωρεί ως το μεγάλο πρόβλημα των νοσοκομείων την υπαλληλοποίηση του ιατρικού προσωπικού, όπως αποφαίνεται σε συνέντευξή του στο χτεσινό "Ελεύθερο Τύπο".

Και η προέκταση αυτής της σκέψης; Μα και το ΚΚΕ και ο "Ριζοσπάστης", που οργάνωσαν - κατά τον Λ. Παπαδήμα - τις διαμαρτυρίες των γιατρών για τη φιέστα των εγκαινίων - απ' τον υπουργό Υγείας - της μονάδας κοβαλτίου στο Θεαγένειο Νοσοκομείο στις 10.2.1999.

Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρθηκε στο ΕΣΥ όπως εκείνος ο πατέρας που αρνήθηκε να αναγνωρίσει το εξώγαμο παιδί του πρώιμου ερωτά του. Αλλά και ο φτηνός αντικομμουνισμός είναι πρωτίστως ανθυγιεινός.

"Pax Americana"

Σχετικά ειλικρινής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η προχτεσινή, βδομαδιάτικη ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, στην οποία ανακοίνωσε την αποστολή αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως ο ίδιος ομολόγησε, οι τέσσερις χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες, που ετοιμάζονται, ήδη, να αναχωρήσουν, στέλνονται για "την προάσπιση εθνικών συμφερόντων" των ΗΠΑ. Για τους ίδιους λόγους, άλλοι 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται από το 1996 στη Βοσνία. Μια άλλη δύναμη βρίσκεται, εδώ και κάμποσο καιρό, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και, βέβαια, αμερικανικές βάσεις και στρατιωτικές δυνάμεις υπάρχουν στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία και πάει λέγοντας...

Ολες, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της "Pax Americana", όπως εύστοχα σημειώνει και ο χτεσινός, πρωτοσέλιδος τίτλος των "Νέων". Μιας "ειρήνης", που την έχουν, ήδη, πληρώσει ακριβά οι λαοί της περιοχής και θα τους κοστίσει πολύ περισσότερο, αν δεν ορθώσουν το ανάστημά τους.

Δεν παίρνουν από λόγια

"Ξεσπάθωσε" η ΟΤΟΕ! Μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες εργαζομένων από διάφορες τράπεζες, ύστερα από την παρουσίαση πλήθους κρουσμάτων σχετικά με την παραβίαση του ωραρίου εργασίας, μετά από δυο τουλάχιστον παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, η ανώτερη συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζοϋπαλλήλων αποφάσισε να στείλει... δελτίο Τύπου!

Τι λέει σ' αυτό; Οτι με την ευκαιρία της αναμενόμενης έναρξης διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, θεωρεί ως αναγκαίους όρους την εφαρμογή των συμβάσεων, την κατάργηση της "μαύρης εργασίας" και την προστασία της απασχόλησης.

Επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχουν τραπεζοϋπάλληλοι που εργάζονται 50 ώρες τη βδομάδα χωρίς να πληρώνονται και χωρίς αυτό να δηλώνεται πουθενά.

Η ΟΤΟΕ, για μια ακόμη φορά, και μάλιστα συνειδητά, με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου της, επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος. Θέτει απαιτήσεις στη λογική του "κοινωνικού διαλόγου" και κάνει εκκλήσεις για τήρηση των συμβάσεων, χωρίς να μπει στον κόπο να οργανώσει τη στοιχειώδη αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων. Λόγια λοιπόν αντί για πράξεις, αλλά τόσο η κοινή λογική όσο και η πείρα έχουν δείξει ότι οι εργοδότες δεν παίρνουν από λόγια...

"Ανοχύρωτοι" απέναντι στο 35ωρο

Ο υφυπουργός Εργασίας και "πρωτοπαλίκαρο" του "εκσυγχρονισμού", Χρ. Πρωτόπαππας, ξεκαθάρισε πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την εφαρμογή του 35ωρου, κονιορτοποιώντας έτσι τις όποιες αυταπάτες υπήρχαν για τις "ευεργετικές" συνέπειες του μέτρου. "Η κυβέρνηση - δηλώνει στη χτεσινή "Ημερησία" - δε θα αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία του 35ωρου αλλά ενθαρρύνει την εφαρμογή του"! Με άλλα λόγια, το 35ωρο δεν πρόκειται να κατοχυρώνει και διευρύνει δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά θα χρησιμοποιηθεί στην κατεύθυνση της υπονόμευσης και αφαίρεσής τους. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός 35ωρου στην κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, με καταστροφικές συνέπειες για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Φυσικά, κανείς δεν περίμενε από αυτή την κυβέρνηση να πάρει κανένα μέτρο προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών.

Αρχισαν οι φιέστες

Τον... παλιό, καλό εαυτό της φαίνεται πως θυμήθηκε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία, με όλα τα γνωστά... παραδοσιακά γνωρίσματα. Δεκατρείς υπουργοί και υφυπουργοί συνόδευαν τον Κ. Σημίτη στην περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία. Μια περιοδεία, που είχε απ' όλα. Και υποσχέσεις, και μεταφερόμενους οπαδούς, και στημένες σκηνές "λαϊκής αγάπης", ακόμη και κάποιες σημαίες του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως, παρά τις προσπάθειες ορισμένων - μέχρι και τη γροθιά του... αγώνα ύψωσε ο Ανωμερίτης - οι συγκεντρώσεις ήταν υποτονικές. Κι εδώ που τα λέμε, πού να τον βρουν τον ενθουσιασμό οι άνθρωποι; Μήπως, στην πολιτική της κυβέρνησης ή στις παραινέσεις, που τους απηύθυνε ο Κ. Σημίτης, να διαβάσουν τον ξένο Τύπο, για να δουν τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας..;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ