ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΥΠΟΥ
Υπόλογη η κυβέρνηση για διώξεις δημοσιογράφων

Υπόλογη για διώξεις δημοσιογράφων και μέσων, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, με στόχο τη φίμωση της πολιτικής κριτικής κατά της κυβερνητικής πολιτικής, καθιστά το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΔΙΤ) την κυβέρνηση Σημίτη, με σχετική επιστολή - απάντηση που έστειλε στον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ.

Ο Δ. Ρέππας, ως γνωστόν, όταν πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν τα σχόλια του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, στα οποία επισημαίνεται ότι η χώρα μας διώκει δημοσιογράφους και μέσα, για την πολιτική κριτική τους και πως εφαρμόζει σχετικά δρακόντειους νόμους κατά του Τύπου, με πρόσχημα τη συκοφαντία και όπου επισημαινόταν η πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης να θεσπίσει νέους πιο δρακόντειους νόμους κατά του Τύπου, είχε προσπαθήσει να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, προβάλλοντας ότι, τάχα, στη χώρα μας είναι κατοχυρωμένη η ελευθερία του Τύπου.

Στην επιστολή όμως του ΔΙΤ, υπογραμμίζεται πως "παρά το γεγονός ότι η χώρα σας έχει υπογράψει και επικυρώσει πολλές διεθνείς συνθήκες που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης, η Ελλάδα απομακρύνεται γρήγορα από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τιμωρώντας δημοσιογράφους με ποινές φυλάκισης". Αφού απαριθμεί σειρά αντιδημοκρατικών - τρομοκρατικών διατάξεων και περιπτώσεων δίωξης δημοσιογράφων, το Ινστιτούτο Τύπου τονίζει:

"Για άλλη μια φορά, καλούμε την κυβέρνησή σας, προς το συμφέρον της δημοκρατικής ανάπτυξης, να αποσύρει τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που προβλέπουν ποινική δίωξη για δυσφήμιση και στο μέλλον να παραπέμπει όλες τις περιπτώσεις αυτές στα αστικά δικαστήρια. Η επικρεμάμενη ποινή φυλάκισης ή ποινικού μητρώου για τους δημοσιογράφους που ασκούν το επάγγελμά τους δεν μπορεί παρά να παγώνει την ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα", υπογραμμίζει.

Ελεύθερος χωρίς όρους

Στο μεταξύ, προχτές, η τακτική της κυβέρνησης να ποινικοποιεί την κριτική και να παραπέμπει δημοσιογράφους ακόμα και για κατασκοπία (!) δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα. Με ομοφωνία εισαγγελέα και ανακριτή, στην υπόθεση της δίωξης του διευθυντή της απογευματινής εφημερίδας "Βραδυνή" Γ. Τράγκα για κατασκοπία κατά συρροή και για παραβίαση μυστικών της πολιτείας, επειδή δημοσίευσε έγγραφα του ΥΠΕΞ, αναφορικά με το ρόλο των ΗΠΑ στο θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους ο κατηγορούμενος.

Ο ανακριτής έκρινε ότι, τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, δεν ήταν ικανά για να δικαιολογήσουν τη βαρύτητα των αδικημάτων που αποδόθηκαν στον Γ. Τράγκα, μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διενεργηθεί για την υπόθεση, με αυτεπάγγελτη εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον περασμένο Ιούνη.

Πυρηνικό σταθμό θέλει η Τουρκία

Αναφορά του Στρ. Κόρακα στη Βουλή

Πυρηνικό σταθμό στην πόλη Ακουγιού, στα παράλια της Μεσογείου και Βόρεια της Κύπρου επιδιώκει να κατασκευάσει η Τουρκία με αυτονόητους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή καθώς αυτή είναι σεισμογενής.

Ο Στρ. Κόρακας κατέθεσε σχετική αναφορά στη Βουλή καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να ματαιωθεί η εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού και ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης ισχυρίστηκε ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες διεθνώς στην κατεύθυνση της ματαίωσης. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο και για άλλους "μη ειρηνικούς σκοπούς".

Ο Στρ. Κόρακας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Τουρκία επιδιώκει εδώ και αρκετά χρόνια την κατασκευή αυτού του εργοστασίου στα παράλια της Μεσογείου και σε απόσταση 100 χλμ. από την Κύπρο. Μάλιστα για τη σχετική υποδομή ενδιαφέρεται εταιρία από τον Καναδά και σε αυτήν περιέχεται και η δημιουργία σταθμού πλουτωνίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Ενδιαφέρον δείχνουν επίσης μια αμερικάνικη εταιρία και μια γαλλογερμανική και όπως λένε περιβαλλοντολόγοι, οι κίνδυνοι από την ανάπτυξη μιας τέτοιας μονάδας είναι μεγάλοι λόγω του σεισμογενούς περιβάλλοντος και σε περίπτωση ατυχήματος θα πληγεί ολόκληρη η περιοχή. Μάλιστα το εν λόγω εργοστάσιο δε θα καλύπτει ούτε καν το 3% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρικό ρεύμα γεγονός που ενισχύει τις υποψίες ότι υπάρχει σκοπιμότητα για τη χρησιμοποίησή του για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εγκατάσταση μιας "πυρηνικής βόμβας" στην περιοχή μας και γι' αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Συνεστίαση ΚΟΒ Καμινίων

Η ΚΟΒ Καμινίων του ΚΚΕ διοργανώνει την Παρασκευή, 19 Φλεβάρη, συνεστίαση στην ταβέρνα "ΤΗΓΑΝΕΛΟΣ" (Αγίου Ελευθερίου και Δωδεκανήσου στα Καμίνια).

Ν. ΣΜΥΡΝΗ
Εκδήλωση - συνεστίαση

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν εκδήλωση - συνεστίαση, με πολιτιστικό πρόγραμμα, αφιερωμένη στα 56 χρόνια της ΕΠΟΝ και στη νέα γενιά, σήμερα Τετάρτη 17/2 από τις 8.30 μμ στο κέντρο "Το Κουτούκι του Αποστόλη" (οδός Τερψιθέας, σύνορα Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου). Για πληροφορίες, από τις 6 - 8 μμ στο τηλ. 93.54.841.

Τετραήμερη εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή (19 - 22 Φλεβάρη) σε Εδεσσα - Νάουσα. Πληροφορίες - συμμετοχή: 88.10.046, 88.10.074.

Εκδήλωση τιμής της ΕΠΟΝ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των 56 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ,την Τετάρτη 24 Φλεβάρη από τις 5.00 έως 9.00 μμ στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ". Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα, χορό και λαχειοφόρο αγορά με πολλά δώρα.

Για προσκλήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της ΠΕΑΦΕ (Βερανζέρου 5, 5ος Οροφος, γραφείο 8, τηλ. 38.30.345), επίσης στο κατάστημα Αργύρη και Λυκούργου Τσιρίκου στο ισόγειο των γραφείων της Ενωσης και στο κατάστημα της Ευγενείας Ακριτίδου (Μονεμβασιάς 69 στον Περισσό τηλ. 25.80.033).

Προσφέρουν για τη μάχη των ευρωεκλογών
  • Η Ειρήνη Μουτζούρη,μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 100.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών της ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και ΣΟΦΙΑΣ.
  • Ο Σπύρος Χαρίτος από το Ρέθυμνο Κρήτης, μέσω ΚΟΒ Ψυρρή, 100.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές και 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τη μόνη εφημερίδα που χτυπά τον καπιταλισμό και δίνει κατεύθυνση στο λαό για την πραγματοποίηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας.
  • Η Βάσω Μπλούμπη - Νικολοπούλου,25.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.
  • Στη μνήμη των πατριωτών της Κεφαλονιάς, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, για την προκοπή του λαού και το σοσιαλισμό, μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας, ο Γεώργιος Κοζάτσας 15.000 δρχ. ως πρώτη δόση και η οικογένεια Βαλέντη Σοφιανού 100.000 δρχ.
  • Ο Γιάννης Μαλαμάς,μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου, 25.000 δρχ.
  • Το Παράρτημα της ΠΕΕΠΠ Ανατολικών Συνοικιών, μέσω ΚΟΒ Χαριλάου, 30.000 δρχ.
  • Ο Γ. Α., οπαδός του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βούλας, 100.000 δρχ.
  • Μέσω ΚΟΒ Χαλκίδας, ο Πέτρος Αθηναίος 50.000 δρχ.
  • Ο αντιστασιακός Αλέκος Γιασεμάκης,30.000 δρχ.
  • Ο Γιώργος Βαλαλάς, από τη Νέα Αρτάκη, 30.000 δρχ.
  • Η Αλεξάνδρα Κοντοδήμου,5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 45.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας, στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ.
"902" TV
Για τις εξελίξεις στην Υγεία

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902" σήμερα την εκπομπή "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 10.00 μμ τη συζήτηση "Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας".Ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιο φιλοξενεί τους Γιώργο Νάκο,μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Γιώργο Ελευθερίου,αντιπροέδρου Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), και Μαριάνθη Αλιφεροπούλου - Χαλβατζή,μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ