Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΥΠΟΥ
Υπόλογη η κυβέρνηση για διώξεις δημοσιογράφων

Υπόλογη για διώξεις δημοσιογράφων και μέσων, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, με στόχο τη φίμωση της πολιτικής κριτικής κατά της κυβερνητικής πολιτικής, καθιστά το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΔΙΤ) την κυβέρνηση Σημίτη, με σχετική επιστολή - απάντηση που έστειλε στον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ.

Ο Δ. Ρέππας, ως γνωστόν, όταν πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν τα σχόλια του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, στα οποία επισημαίνεται ότι η χώρα μας διώκει δημοσιογράφους και μέσα, για την πολιτική κριτική τους και πως εφαρμόζει σχετικά δρακόντειους νόμους κατά του Τύπου, με πρόσχημα τη συκοφαντία και όπου επισημαινόταν η πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης να θεσπίσει νέους πιο δρακόντειους νόμους κατά του Τύπου, είχε προσπαθήσει να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, προβάλλοντας ότι, τάχα, στη χώρα μας είναι κατοχυρωμένη η ελευθερία του Τύπου.

Στην επιστολή όμως του ΔΙΤ, υπογραμμίζεται πως "παρά το γεγονός ότι η χώρα σας έχει υπογράψει και επικυρώσει πολλές διεθνείς συνθήκες που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης, η Ελλάδα απομακρύνεται γρήγορα από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τιμωρώντας δημοσιογράφους με ποινές φυλάκισης". Αφού απαριθμεί σειρά αντιδημοκρατικών - τρομοκρατικών διατάξεων και περιπτώσεων δίωξης δημοσιογράφων, το Ινστιτούτο Τύπου τονίζει:

"Για άλλη μια φορά, καλούμε την κυβέρνησή σας, προς το συμφέρον της δημοκρατικής ανάπτυξης, να αποσύρει τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα που προβλέπουν ποινική δίωξη για δυσφήμιση και στο μέλλον να παραπέμπει όλες τις περιπτώσεις αυτές στα αστικά δικαστήρια. Η επικρεμάμενη ποινή φυλάκισης ή ποινικού μητρώου για τους δημοσιογράφους που ασκούν το επάγγελμά τους δεν μπορεί παρά να παγώνει την ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα", υπογραμμίζει.

Ελεύθερος χωρίς όρους

Στο μεταξύ, προχτές, η τακτική της κυβέρνησης να ποινικοποιεί την κριτική και να παραπέμπει δημοσιογράφους ακόμα και για κατασκοπία (!) δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα. Με ομοφωνία εισαγγελέα και ανακριτή, στην υπόθεση της δίωξης του διευθυντή της απογευματινής εφημερίδας "Βραδυνή" Γ. Τράγκα για κατασκοπία κατά συρροή και για παραβίαση μυστικών της πολιτείας, επειδή δημοσίευσε έγγραφα του ΥΠΕΞ, αναφορικά με το ρόλο των ΗΠΑ στο θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους ο κατηγορούμενος.

Ο ανακριτής έκρινε ότι, τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του, δεν ήταν ικανά για να δικαιολογήσουν τη βαρύτητα των αδικημάτων που αποδόθηκαν στον Γ. Τράγκα, μετά το τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διενεργηθεί για την υπόθεση, με αυτεπάγγελτη εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον περασμένο Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ