Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τον παραδώσατε στην Τουρκία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

"Δε μας πείσατε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μία εν κρυπτώ αλληλεγγύη προς τον κουρδικό λαό, κάνοντας κάποια λάθη κακοτεχνίας ή πέφτοντας έξω στους χειρισμούς. Αν ήταν αυτό το ζήτημα, πιστεύω ότι και εσείς και ο Α. Παπαδόπουλος θα προχωρούσατε σε μία άλλη πράξη, αυτήν της παραίτησης". Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη χτεσινή παρέμβασή της στη Βουλή. Και συνέχισε:

"Πολύ φοβόμαστε ότι αυτό που βγαίνει από όλες τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι εντάχθηκε σε μία επιλογή παράδοσης του Οτσαλάν στην Τουρκία, δεν ξέρω με ποια ανταλλάγματα, στο όνομα δήθεν κάποιων εθνικών συμφερόντων.

Υπάρχει ένα σημείο της σημερινής (χτεσινής) σας συνέντευξης, που δείχνει ποια ήταν η επιλογή της πολιτικής της κυβέρνησης. Λέτε "θέλω να ξεκινήσω, λέγοντας ότι για μας η αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος ήταν πάντα σύμφωνη με τις αρχές μας. Είμαστε κατά των χωριστικών κινημάτων, κατά των ενόπλων ανταρσιών και κατά των πράξεων τρομοκρατίας και βίας. Είμαστε όμως υπέρ της προστασίας των μειονοτήτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών".

Εμείς, από την όλη πολιτική σας, από τις συνθήκες που υπογράψατε, από τους οργανισμούς που συμμετέχετε και εφαρμόζετε τις αποφάσεις τους, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι έχετε προσχωρήσει σε μία πολιτική - δεν ήταν παλιότερα αυτή η πολιτική σας - την παρακάτω: Αναγορεύεται τρομοκράτης κάθε λαός και λαϊκό κίνημα, που διεκδικεί, με τα μέσα που εκείνο επιλέγει και πάντα ξεκινώντας από την άμυνα, την ελευθερία του, τα δικαιώματά του, την επιβίωσή του, την ύπαρξή του ως έθνος ή οτιδήποτε. Συνηγορείτε σε μία πολιτική που έχουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και αρκετές χώρες της ΕΕ, όλες όσες υπογράφουν τις διάφορες συνθήκες, που, από τη μία μεριά, ευνοούν όλους εκείνους που προκαλούν το μακελειό στα Βαλκάνια, αυτούς που ευνοούν τα αυτονομιστικά και αποσχιστικά κινήματα στα Βαλκάνια, αλλά, από την άλλη, δε δέχονται στον κουρδικό λαό, ύστερα από τόσα χρόνια βασάνων που έχει περάσει, να διεκδικεί με τις μεθόδους που ο ίδιος επιλέγει, τα δικαιώματά του.

Ακριβώς αυτή η πολιτική και στρατηγική, που ακολουθείτε, μας οδηγεί στο συμπέρασμα - μαζί με όσα ακούσαμε - ότι ο Οτσαλάν παραδόθηκε στην Τουρκία. Τι μας ανησυχεί και μην μας πείτε ότι βλέπουμε συνωμοσίες. Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που διευθετείται συνολικά η κατάσταση στην περιοχή, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Ευφράτη. Δεν υπάρχει σχέδιο, υλοποιείται σχέδιο με το πιστόλι στον κρόταφο, ρύθμισης θεμάτων, που έχουν σχέση με τη Σερβία, με τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Κύπρο και εμείς δε θεωρούμε αμέτοχη την κυβέρνηση και με τη στάση της αυτή. Δεν ξέρω τι ανταλλάγματα νομίζετε ότι θα πάρετε, αλλά εμείς ξέρουμε ότι από αυτούς τους χειρισμούς πρόκειται να πληρώσει ο ελληνικός λαός και όλοι οι γειτονικοί και φιλικοί λαοί.

Αυτή είναι η γνώμη μας. Δε θεωρούμε ότι απλώς έγινε ένα λάθος. Δεν μπορεί να μην ξέρετε ότι όλες τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Τέτοιο λάθος δεν κάνει ούτε ένας καινούριος βουλευτής. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που κάνατε, το κάνατε έχοντας, τουλάχιστον, στις ΗΠΑ και στον Μπερνς γνωστοποιήσει τις ενέργειές σας. Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε μία κυβέρνηση του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", μία κυβέρνηση που έχει χειριστεί μία σειρά πράγματα, όπως τα Ιμια, να τόλμησε τώρα να κάνει κάτι κρυφά από όλους τους εταίρους, χάριν του Οτσαλάν και του κουρδικού λαού. Τόσο επιπόλαιους δε σας έχουμε. Σας έχουμε για ανθρώπους, που έχετε επικίνδυνη πολιτική, αλλά για επιπόλαιους δε σας έχουμε".

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη

Προκλητικός και υβριστικός, ως συνήθως, στην ανταπάντησή του, ο Θ. Πάγκαλος, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, είπε ότι η άποψη για παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία είναι "η αθλιότερη και πιο ποταπή συκοφαντία", που άκουσε στην αίθουσα και το μόνο "που με παρηγορεί είναι ότι το λέτε εσείς".

Αμεση η ανταπάντηση της Αλ. Παπαρήγα:

"Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτών που λέμε. Και όταν αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη, τότε δεν είναι συκοφαντία. Θα σας κάνω μία πρόβλεψη. Θα σας αδειάσουν οι "σύμμαχοί" σας, που είναι δικοί σας σύμμαχοι, αλλά όχι του ελληνικού λαού. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Και εκεί θα αναγκαστείτε ή να πείτε την αλήθεια ή θα συνεχίσετε να συγκαλύπτετε όσους συγκαλύπτετε".

Τι βρήκε να πει ο Θ. Πάγκαλος, για να αποδείξει ότι οι ΗΠΑ δεν αναμείχθηκαν στην υπόθεση; Μα, το ότι το διέψευσε ο εκπρόσωπός τους, λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση να το παραδεχτούν δημόσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ