Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εσωκομματική "δίνη"

Σε εσωκομματική δίνη έχει περιπέσει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν. Χτες, 8 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (Πεπονής, Παπαθεμελής, Καψής, Βερυβάκης, Χρυσανθακόπουλος, Μπαντουβάς, Βαλυράκης, Κηπουρός) με κοινή τους δήλωση ζητούν την παραίτηση του Θ. Πάγκαλου από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, στον οποίο καταλογίζουν την ευθύνη για το γεγονός ότι "η Ελλάδα εμφανίζεται από σήμερα το πρωί ως συνεργός της επιτυχίας της Αγκυρας να οδηγήσει στα κελιά των φυλακών έναν ηγέτη του κουρδικού λαού".

Την ίδια ώρα διάφορες πλευρές της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" αξιοποιούσαν την υπόθεση Οτσαλάν ως ένα ακόμα θέμα το οποίο θα χρησιμοποιήσουν στην εσωκομματική "κόντρα" ενόψει του συνεδρίου. Μεταξύ αυτών ο Π. Οικονόμου, ο οποίος ζήτησε χτες την έκτακτη σύγκληση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν.

Ταυτόχρονα, η πλευρά των "εκσυγχρονιστών" δεχόταν και εξ οικείων τα βέλη. Συγκεκριμένα, όπως σημείωναν με έμφαση χτες "κύκλοι" προσκείμενοι στον Γ. Παπανδρέου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών "δεν είχε καμία ενημέρωση ούτε για τη 12ήμερη παραμονή Οτσαλάν στην Κένυα, ούτε για τα όσα προέκυψαν με την αποχώρησή του από την ελληνική πρεσβεία και η όποια ενημέρωση είχε προήλθε μέσω της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου τα ξημερώματα της Τρίτης"... Οι ίδιοι "κύκλοι" τόνιζαν με έμφαση ότι ο Γ. Παπανδρέου προβαίνει σε αυτές τις επισημάνσεις, έστω και εμμέσως, γιατί δεν επιθυμεί να επωμιστεί καμία ευθύνη για ένα θέμα, το οποίο όχι μόνο δε χειρίστηκε, αλλά ούτε καν ενημερώθηκε! Λέγεται, δε, πως ούτε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτης, γνώριζε οτιδήποτε...

Ενδεικτική, δε, της εντός του ΠΑΣΟΚ κατάστασης είναι και το γεγονός ότι χτες υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, ερωτώμενα πώς κρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης, απαντούσαν: "Φτάσαμε στο σημείο την εξωτερική πολιτική να τη χειρίζεται η ΕΥΠ και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες"! Οτι βεβαίως η πλευρά Τσοχατζόπουλου, αρχικά χτες το πρωί, δήλωνε "δυσαρέσκεια" και αργότερα εκπρόσωποί της δήλωναν με νόημα ότι αρνούνται κάθε σχόλιο για το θέμα, συνιστά στοιχείο δηλωτικό της προσπάθειας και αυτής της εσωκομματικής μερίδας, να εμφανιστεί ότι τηρεί, τουλάχιστον, αποστάσεις.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και κάτι ακόμα. Πριν ξεκινήσει η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, υπήρξε έντονη φημολογία περί "επικείμενης παραίτησης" και "ηρωικής εξόδου" Πάγκαλου από την κυβέρνηση. Η φημολογία διαψεύστηκε βέβαια με την εμφάνιση του υπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά έχει σημασία ότι η φημολογία αυτή κυκλοφορούσε την ίδια στιγμή που κάποιοι από το Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάτες του Κ. Σημίτη, φέρονται να μιλούσαν για "δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού" και να διαδίδουν σχόλια επικριτικά για "τους χειρισμούς του Πάγκαλου"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ