Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Οργή και αγανάκτηση για την κυβέρνηση

Πλήθος είναι οι ανακοινώσεις οργής και αγανάκτησης μαζικών φορέων των εργαζομένων της χώρας μας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με τη σύλληψη του Οτσαλάν, με τις οποίες εκφράζεται και η αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό. Ανάμεσα στους άλλους φορείς ανακοινώσεις εξέδωσαν:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία για τη ζωή του Οτσαλάν ο οποίος "βρίσκεται στα χέρια του ανελεύθερου καθεστώτος της Τουρκίας μετά από σειρά σκοτεινών και αδέξιων χειρισμών, που εκθέτουν όσους τις επιχείρησαν. Ζητείται από την κυβέρνηση, την ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς να δώσουν εξηγήσεις και να φωτιστούν οι σκοτεινές πλευρές που δημιουργούν θλιβερές σκέψεις. Καλείται, επίσης, ο ελληνικός λαός και οι πολίτες της ΕΕ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό και να αξιώσουν την άμεση απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη και την τήρηση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου, που διασφαλίζουν τα ατομικά και πολιτικά του δικαιώματα".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών,μαζί με τη βαθύτατη ανησυχία για τη ζωή του Κούρδου ηγέτη, καλεί την κυβέρνηση και την ΕΕ να επιδείξουν τη στοιχειώδη δημοκρατική υποχρέωση της υπεράσπισης του ηγέτη ενός διωκόμενου λαού. Ενώ καλεί τους δημοσιογράφους της Τουρκίας, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να παρέμβουν αποφασιστικά και να υπερασπιστούν τα ατομικά δικαιώματα του Κούρδου ηγέτη. Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης εκφράζει την αγανάκτηση του ελληνικού λαού για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και καταδικάζει απερίφραστα τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Με άλλη ανακοίνωση καταγγέλλεται η επιχείρηση - "σκούπα" κατά των Κούρδων προσφύγων και ζητείται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών διαβίωσης των Κούρδων προσφύγων.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974 καταδικάζει τον κυβερνητικό χειρισμό και θεωρεί την παράδοση του Οτσαλάν ενέργεια που στρέφεται κατά του αγωνιζόμενου για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία κουρδικού λαού, αλλά και κατά των λαών όλου του κόσμου, που αγωνίζονται για δημοκρατικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης καταδικάζει τη βάναυση μεταχείριση των Κούρδων προσφύγων και την κακοποίηση άλλων μπροστά στη Βουλή.

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι η εξέλιξη της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη αποτελεί πλήγμα στον αγώνα του κουρδικού λαού και υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, που έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τους λαούς και τους αγώνες τους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Καταγγέλλεται η υποκριτική συμπεριφορά της ΕΕ και καλείται η κυβέρνηση να συμπαρασταθεί στον κουρδικό λαό και την ηγεσία του.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταδικάζει το χειρισμό της ελληνικής κυβέρνηση και τονίζει ότι ως Ελληνες εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου ο κουρδικός λαός να αποκτήσει τη δική του πατρίδα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πειραιά τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την υποτέλειά της και την ταύτισή της με τις πιο αντιδραστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παρέδωσε στα χέρια των Τούρκων τον Κούρδο ηγέτη Α. Οτσαλάν. Καταδικάζουμε την κυβέρνηση που εγκληματεί, έτσι, όχι μόνον κατά του κουρδικού λαού αλλά σε βάρος όλων των λαών του κόσμου.

Το Σωματείο Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΙΚΑ Ζωγράφου,που συνήλθε έκτακτα σε συνεδρίαση, κάνει λόγο για ανοσιούργημα με την παράδοση του Α. Οτσαλάν. "Ντροπή και οργή συνέχει το λαό μας από τα φερσίματα της κυβέρνησης των Σημίτη - Πάγκαλου και ΣΙΑ", υπογραμμίζεται και καταλήγει η ανακοίνωσή τους: "Καταγγέλλουμε προσωπικά τον πρωθυπουργό και καλούμε το λαό μας να τον "περιποιηθεί" αυτόν και την παράταξή του αναλόγως στις ευρωεκλογές, και όχι μόνο...".

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Ελλη Αλεξίου" μετά από έκτακτη γενική συνέλευσή του καταγγέλλει "την ενέργεια της κυβέρνησης, που με αστυνομική επιχείρηση προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα των Κούρδων προσφύγων" και καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει στους Κούρδους άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να δώσει λύση στο "τεράστιο ηθικό και πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ