Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευχαριστημένες οι Βρυξέλλες για Οτσαλάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας κατήγγειλε ότι ο Κούρδος ηγέτης έφυγε μαζί με τον Ελληνα πρέσβη απ' το Ναϊρόμπι

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - ιδιαίτερα η Ρώμη - δέχτηκαν με εμφανή ανακούφιση τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπ. Οτσαλάν από την Αγκυρα. Ο Τούρκος μόνιμος πρέσβης στις Βρυξέλλες πανηγύρισε, αλλά η Γερμανίδα δικηγόρος Μπρίτα Μπόιλερ, που εκπροσωπεί τη δικηγορική "ομάδα υποστήριξης" του Οτσαλάν στην Ευρώπη, προσφεύγει αύριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, κατά της Τουρκία και της Ελλάδας, απαιτώντας την απελευθέρωση του πελάτη της. Στις Βρυξέλλες, τη συνυπευθυνότητα της Αθήνας στη σύλληψη Οτσαλάν δεν ενισχύουν μόνο οι βαριές κατηγορίες της Μπ. Μπόιλερ "για συνεργασία",αλλά και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κένυας Μπ. Γκοντάνα που διαψεύδει κατηγορηματικά το "σενάριο" Πάγκαλου από Αθήνα, δηλώνοντας ότι ο Κούρδος ηγέτης, που έφτασε στην Κένυα από το Μιλάνο την 2α Φλεβάρη, με ιδιωτικό αεροπλάνο, έφυγε κανονικά Δευτέρα βράδυ (15 Φλεβάρη) από το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι "συνοδευόμενος από υπηκόους της Σουηδίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Βελγίου", ενώ "ο πρέσβης της Ελλάδας Γ. Κωστούλας απογειώθηκε μαζί με τον Οτσαλάν, με ιδιωτικό αεροπλάνο, Δευτέρα και ώρα 16.30 απογευματινή".Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Κένυας, μεταδόθηκαν από το γαλλικό πρακτορείο AFP, και προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, αφού καθιστούσαν αφερέγγυες τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλου στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά η Μ. Σεν, εκπρόσωπος του Κουρδικού Μετώπου Απελευθέρωσης στο Βέλγιο, δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως οι αρχές της Κένυας ενήργησαν μόνες. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους". Η Κένυα έχει ζητήσει την ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από το Ναϊρόμπι.

Βαριές κατηγορίες κατά της Ελλάδας

Η Γερμανίδα δικηγόρος Μπρίτα Μπόιλερ, που μαζί με μια μεγάλη "δικηγορική ομάδα" εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Οτσαλάν στην Τουρκία, αλλά και στις ευρωπαϊκές χώρες, ζήτησε την "απελευθέρωση" του Κούρδου ηγέτη, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα το βράδυ στην Κένυα "κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας". Η δικηγόρος του Οτσαλάν δήλωσε ότι αύριο θα καταθέσει προσφυγή κατά της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, με τη "διαδικασία του κατεπείγοντος".Η προσφυγή κατά της Ελλάδας στηρίζεται στο σκεπτικό ότι η Αθήνα "εξανάγκασε" τον Οτσαλάν να εγκαταλείψει την ελληνική επικράτεια, χωρίς να τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες απέλασης. Η Μπ. Μπόιλερ εκτιμά ότι η σύλληψη Οτσαλάν και η μεταφορά του στην Τουρκία δε θα μπορούσε να οργανωθεί "χωρίς τις πληροφορίες ή τη συνεργασία της Ελλάδας".Η ίδια υποψιάζεται ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν ρόλο στην επιχείρηση "αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει" τις υποψίες της.

Δηλώσεις Βαν ντε Μπρουκ

Ο Ολλανδός επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρουκ έδειξε να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις. Προϋποθέτοντας ότι "η κατάσταση είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες και ο Οτσαλάν είναι στην Τουρκία", ο επίτροπος υπενθύμισε ότι ο Κούρδος ηγέτης ήταν "ανεπιθύμητος" στις "εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές χώρες", ευχήθηκε ότι "το μόνο που μπορούμε να ζητήσουμε από την Τουρκία είναι μια δίκαιη δίκη", ενώ αναφέρθηκε και στην καταδίκη της θανατικής ποινής από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος μόνιμος πρέσβης στις Βρυξέλλες Νιχάτ Ακιόλ δήλωσε ότι το ζήτημα Οτσαλάν είχε "εκτραχυνθεί επικίνδυνα",ενώ η σύλληψή του θα επιτρέψει "ανενόχλητες" ευρω-τουρκικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ