Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλάδα: Κράτος - κωμωδία...

Συνέντευξη Τύπου των ανθρώπων, που βρίσκονταν τις τελευταίες μέρες στο πλευρό του Κούρδου ηγέτη

Δριμύ "κατηγορώ" προς την ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσαν χτες, νωρίς το μεσημέρι, οι άνθρωποι που βρίσκονταν τις τελευταίες αυτές μέρες στο πλευρό του Κούρδου ηγέτη, οι άνθρωποι που παρακολούθησαν από κοντά όλα τα γεγονότα, τα οποία οδήγησαν τελικά στη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο απόστρατος πλοίαρχος Αντώνης Ναξάκης - ο άνθρωπος, που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έφερε τον Οτσαλάν, στις 29 Γενάρη, από το Λένινγκραντ στη χώρα μας - μίλησε για "στημένη σύλληψη του Οτσαλάν, για παράδοσή του άνευ όρων στις τουρκικές αρχές και για αθέτηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον Κούρδο ηγέτη". Ο νομικός παραστάτης του Οτσαλάν, ο Ελληνας δικηγόρος Φαϊλος Κρανιδιώτης,περιγράφοντας το κινηματογραφικό - κυριολεκτικά - οδοιπορικό του Κούρδου ηγέτη, προτίμησε αντί σχολίου να επικαλεστεί μια "φρέσκια" φράση του Οτσαλάν: "Απ' ό,τι φαίνεται, από κει - εννοώντας την Τουρκία - είναι το κράτος - συμμορία και από δω - αναφερόμενος στην Ελλάδα - είναι το κράτος - κωμωδία"! Κι αν σ' όλα αυτά που ειπώθηκαν χτες στη συνέντευξη Τύπου - που δόθηκε εν μέσω ασφαλιτών και ΚΥΠατζίδων, στα γραφεία του PKK στη χώρα μας - προσθέσει κανείς και την κατά μέτωπο επίθεση που δέχτηκε η κυβέρνηση από δικά της στελέχη (Χαραλαμπίδης, Μαντουβάς και Παπαθεμελής), καταλαβαίνει πως οι κ. κ. Σημίτης και Πάγκαλος πολύ δύσκολα αυτή τη φορά θα μπορέσουν να κάνουν το μαύρο - άσπρο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Φ. Κρανιδιώτη, την Παρασκευή 29 Γενάρη ο ηγέτης των Κούρδων παραλαμβάνεται στο Λένινγκραντ από δύο συντρόφους του και από τον Αντ. Ναξάκη, και με ιδιωτικό - μάλλον - αεροπλάνο φτάνει στη χώρα μας. Φιλοξενείται την ίδια μέρα στο σπίτι της συγγραφέως Βούλας Δαμιανάκου,στη Νέα Μάκρη. Το Σάββατο, 30 Γενάρη, ο Οτσαλάν έχει τηλεφωνική επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, κανονίζεται ραντεβού, στο οποίο όμως δεν παίρνει μέρος ο ίδιος ο υπουργός, αλλά ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μπάμπης Σταυρακάκης.Την επόμενη μέρα, ο Κούρδος ηγέτης, συνοδεία ανώτερου αξιωματικού της ΕΥΠ, μεταφέρεται στη Χάγη. Η συγκεκριμένη επιχείρηση - πάντα σύμφωνα με τον Φ. Κρανιδιώτη - αποτυγχάνει και ξαναεπιστρέφει στην Ελλάδα. Αναχωρεί - μετά από αρκετές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών και τον Μπ. Σταυρακάκη - στις 3 Φλεβάρη για την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, με τη δέσμευση πως "σε 2 - 3 μέρες θα ξέρουμε τι μπορεί να γίνει".

Ωστόσο, οι "2 - 3 μέρες" έγιναν σχεδόν δύο βδομάδες. Ολο αυτό το διάστημα ο Οτσαλάν βρίσκεται στο Ναϊρόμπι, απ' όπου στις 5 Φλεβάρη καταθέτει αίτηση χορήγησης ασύλου στη χώρα μας. Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την αίτησή του "αθλιότητα", δεν την κάνει αποδεκτή και βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις μαζί του. Του προτείνουν τρεις εκδοχές: Η να μεταφερθεί σε απομονωμένη αγροικία της Κένυας, ή να μεταφερθεί σε τρίτη χώρα για να ζητήσει άσυλο, ή να καταφύγει σε ελληνική εκκλησία της Κένυας, ζητώντας εκεί άσυλο!

Ο Οτσαλάν ζητά απ' την ελληνική κυβέρνηση να φύγει με συνοδεία μυστικά απ' την Κένυα και να γίνουν επίσημες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, ώστε να είναι ασφαλής η μεταφορά του. "Ηρθα στο Ναϊρόμπι με εγγυήσεις απ' την ελληνική κυβέρνηση, μόνο με ανάλογες εγγυήσεις θα φύγω", φέρεται να είπε ο Οτσαλάν.

Τελικά, το προηγούμενο Σάββατο, 13 Φλεβάρη, ο Κούρδος ηγέτης συναντάται με τον Φ. Κρανιδιώτη και συζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεταφοράς του σε τρίτη χώρα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο δικηγόρος ενημερώνει τον συνάδελφό του Αλ. Λυκουρέζο για τις τελευταίες εξελίξεις, και συναντάται μαζί του - την Κυριακή 14 Φλεβάρη - σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εχει ήδη ειδοποιηθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,ο οποίος, όμως, αποφεύγει να παραβρεθεί στη συνάντηση με τον νομικό παραστάτη του Οτσαλάν. Και σ' αυτό το ραντεβού καταφθάνει ο Μπ. Σταυρακάκης, ο οποίος γελά, όταν ο Φ. Κρανιδιώτης τον προειδοποιεί πως, αν συλληφθεί ο Οτσαλάν, υπάρχει εντολή για ομαδικές πυρπολήσεις ατόμων και αναταραχές σε πρεσβείες της χώρας μας. "Αυτά μας είναι γνωστά. Ετσι κάνουν αυτοί. Απειλούν κι εκβιάζουν", απαντά - σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του δικηγόρου - ο Μπ. Σταυρακάκης. Για το τι ακολούθησε την επόμενη μέρα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει, εκτός βέβαια απ' την ίδια την κυβέρνηση...

Στη χτεσινή συνέντευξη, παραβρέθηκαν Ελληνες βουλευτές - μεταξύ των οποίων και ο Στρατής Κόρακας απ' το ΚΚΕ. Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι βαρείς χαρακτηρισμοί στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης,πρώην μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και ένα απ' τα ιστορικά στελέχη του, είπε πως "ο Σημίτης, ο Πάγκαλος, ο Παπαδόπουλος και ο Πετσάλνικος είναι ανάξιοι να είναι κυβερνήτες αυτής της χώρας", επισήμανε πως "αυτοί οι μικροί άνθρωποι έκαναν τους Ελληνες λαγωνικά ξένων συμφερόντων", χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα ως "τη χειρότερη και ταπεινότερη στιγμή της ιστορίας μας" και κατέληξε: "Οι βουλευτές όλων των κομμάτων οφείλουν να ζητήσουν εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή για να διασώσουν το κύρος της χώρας και των θεσμών". Με όλα αυτά, φάνηκαν να συμφωνούν και οι βουλευτέ τους ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής και Κ. Μαντουβάς,ενώ ιδιαίτερα σχολιάστηκε η πληροφορία πως το δεύτερο σημαντικότερο για την υπόθεση υπουργείο - μετά το Εξωτερικών - το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ήταν τελείως ανενημέρωτο για τα διαδραματιζόμενα των τελευταίων ημερών!

Να σημειωθεί, τέλος, πως στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησε ο πρόεδρος του εξόριστου Κοινοβουλίου του Κουρδιστάν Γιασάρ Καγιά,ο οποίος έκανε έκκληση στους Κούρδους να αφήσουν ελεύθερες τις ελληνικές πρεσβείες, τονίζοντας, παράλληλα, πως "δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά της πατρίδας μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ