Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκρισία και "ανακούφιση" για τη σύλληψη

Σε ευχολόγια για "δίκαιη δίκη" του Οτσαλάν, περιορίζονται οι αντιδράσεις των περισσότερων κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ

Η υποκρισία και η άρνηση ανάληψης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, χαρακτήρισαν τις αντιδράσεις τους για την υπόθεση Οτσαλάν, ευθυγραμμιζόμενες με τις εντολές των ΗΠΑ στο θέμα αυτό. Μάλιστα, οι περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ εμφανίστηκαν μάλλον να ανακουφίζονται από την εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν και περιορίστηκαν σε ευχολόγια για "δίκαιη δίκη" του Κούρδου ηγέτη από την Τουρκία!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να παρέμβει στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις καταλήψεις των πρεσβειών της Ευρώπης από τους Κούρδους, απάντησε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις Βαν ντεν Μπρουκ. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου είπε ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών - μελών της ΕΕ.

Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε χτες ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην πιθανολογούμενη παραπλάνηση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προκειμένου αυτός να εγκαταλείψει την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Ο Γερμανός δικηγόρος του Οτσαλάν Εμπερχαρντ Σουλτς υποστήριξε ότι ο Οτσαλάν αποχώρησε από την πρεσβεία, με την ελπίδα ότι θα μεταβεί στην Ολλανδία. Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμειξη στην προσπάθεια να παραπλανηθεί ο Οτσαλάν να εγκαταλείψει την πρεσβεία και ότι δεν προσφέρθηκε να δεχτεί τον Κούρδο ηγέτη στο ολλανδικό έδαφος.

"Εάν κάτι τέτοιο του προτάθηκε, αυτό δεν έγινε από την ολλανδική κυβέρνηση", δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Η Γερμανία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Οτο Σίλι δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ότι οι κενυατικές αρχές ασφαλείας ήταν αυτές που συνέλαβαν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι.

"Υπάρχουν δύο στοιχεία, από την πληροφόρηση που έχουμε - το πρώτο είναι ότι ο Οτσαλάν βρισκόταν στην ελληνική πρεσβεία - και το δεύτερο ότι συνελήφθη από τις κενυατικές αρχές ασφαλείας", είπε ο Σίλι, τονίζοντας πως δεν έχει αποδείξεις ότι η σύλληψη έγινε στην ελληνική πρεσβεία.

"Αλλά δε γνωρίζω πώς, με ποιον τρόπο και από ποιον ο Οτσαλάν μεταφέρθηκε από την Κένυα στην Τουρκία", πρόσθεσε ο Σίλι, ο οποίος ζήτησε από την Τουρκία να έχει ο Οτσαλάν μια δίκαιη δίκη, να επιτρέψει να παρευρεθούν διεθνείς παρατηρητές και να μην εφαρμόσει τη θανατική ποινή.

Η Ιταλία

Η Ιταλία κάλεσε σήμερα την Τουρκία να οργανώσει μία έντιμη δίκη για τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά της, να μην τον καταδικάσει σε θάνατο.

Με δήλωσή του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι υπενθύμισε επίσης στην Τουρκία ότι, συμπεριφερόμενη με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες όσον αφορά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, θα βοηθήσει τις φιλοδοξίες της για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Περιμένουμε η δίκη αυτή να γίνει με όλες τις εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου και να γίνουν σεβαστοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα... Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η έκβαση της δίκης (περιμένουμε) ότι δε θα του επιβληθεί η θανατική ποινή. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, πράγμα που θα τη βοηθήσει να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε ο Ντίνι.

Ο Ιταλός υπουργός δήλωσε ότι η Ιταλία θα καλέσει άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν ανάλογα διαβήματα προς τις τουρκικές αρχές για τον Οτσαλάν.

"Δεν ξέρω εάν ήταν οι ελληνικές αρχές που συνέβαλαν στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Σ' αυτή την περίπτωση, η ευθύνη τους θα ήταν πάρα πολύ σοβαρή". Στη δήλωση αυτή, προέβη ο πρόεδρος των αυτοαποκαλούμενων "Ιταλών κομμουνιστών" Αρμάντο Κοσούτα, σχολιάζοντας τη σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ.

"Ο Οτσαλάν, πρόσθεσε ο ίδιος, έγινε θύμα διεθνών ιντριγκών: Η Ελλάδα και η Τουρκία, αιώνιοι εχθροί, μποϊκοτάρουν από κοινού την ελευθερία και τη ζωή του Οτσαλάν. Και η Ευρώπη σιωπά. Ενώ δεν μπορεί να κάνει ότι δε βλέπει".

H Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν ζήτησε από την Τουρκία να "σεβαστεί στο μέγιστο βαθμό όλους τους κανόνες του κράτους δικαίου στις διαδικασίες που θα ακολουθήσει" εναντίον του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βεντρίν τονίζει πως "η Γαλλία περιμένει από την Τουρκία να σεβαστεί στο μέγιστο βαθμό όλους τους κανόνες του κράτους δικαίου, τους κανόνες που διασφαλίζονται απ' όλα τα δημοκρατικά κράτη".

Ο Γάλλος υπουργός είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ότι "όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) πάντα καταδίκαζαν τις τρομοκρατικές πράξεις που έχει διαπράξει" το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ).

  • "Ο Οτσαλάν δεν είναι τρομοκράτης. Οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι ο στρατός και η κυβέρνηση της Τουρκίας που καταπιέζουν το κουρδικό λαό", δήλωσε η Ντ. Μιτεράν στο κανάλι "France 3". "Αισθάνομαι προδομένη στον αγώνα μου, από την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στο κουρδικό ζήτημα", δήλωσε η Ντανιέλ Μιτεράν και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μιλήσουν "με μία φωνή" υπέρ της επίλυσης του κουρδικού ζητήματος.
  • Η Ελβετία εκφράζει την ευχή ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν να έχει μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία και να μην καταδικαστεί σε θάνατο, δήλωσε η Γιασμίν Σατιλά, εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ελβετία έχει τρία αιτήματα, τα οποία θα μεταβιβάσει στην Τουρκία, πρόσθεσε η ίδια και διευκρίνισε ότι η χώρα της εκτιμά πως "είναι πολύ σημαντικό", ο Οτσαλάν να έχει το δικαίωμα να δικαστεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Επίσης η Ελβετία ζητά, εξουσιοδοτημένοι διεθνείς παρατηρητές να είναι παρόντες στη δίκη του Κούρδου ηγέτη.

Η Κένυα

Η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε ότι δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται στην Τουρκία, τονίζοντας ότι εγκατέλειψε το Ναϊρόμπι, το βράδυ της Δευτέρας, με αεροσκάφος προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η Κένυα "δεν ήταν ενήμερη" για το πού κατευθυνόταν ο Οτσαλάν και δεν είχε συμφωνήσει να τον εκδώσει στην Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας, Μπονάγια Γκοντάνα. "Η ουσία είναι η εξής: Θέλουμε να πούμε προς όλους τους ενδιαφερόμενους, περιλαμβανομένων των Κούρδων, ότι δεν παίξαμε κανέναν ρόλο σ' αυτή την υπόθεση", είπε ο Γκοντάνα. Ο Κενυάτης υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Οτσαλάν βρήκε καταφύγιο στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

  • "Δεν υπήρξε καμιά επαφή με την Ελλάδα" στο θέμα της επιχείρησης που αφορά τη μεταφορά του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία. Αυτό είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τηλεοπτικού καναλιού, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ. O Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το ιδιωτικό αεροσκάφος, με το οποίο μεταφέρθηκε από την Κένυα στην Τουρκία ο Οτσαλάν, ανήκει στο μεγάλο επιχειρηματία και ανεξάρτητο βουλευτή Τζαβίτ Τσαγλάρ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ