Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα άλλα κόμματα

Κατά των καταλήψεων ελληνικών πρεσβειών και προξενείων έστρεψε πρώτα και κύρια την κριτική της η ηγεσία της ΝΔ σε σχέση με την υπόθεση Οτσαλάν, ενώ απέναντι στην κυβέρνηση περιορίστηκε να κάνει λόγο για "περίεργους και επικίνδυνους χειρισμούς". Μετά από σύσκεψη του Κ. Καραμανλή με στενούς συνεργάτες του, ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι η ΝΔ "καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό και καλεί τους καταληψίες σε άμεση αποχώρηση". Σε δεύτερο πλάνο επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί "με την ανεύθυνη στάση της ενέπλεξε τη χώρα μας σε μια σοβαρότατη κρίση". Η κυβέρνηση Σημίτη, πρόσθεσε, επέτυχε το ακατόρθωτο: Να στρέψει όλους εναντίον μας και φυσικά να καταρρακώσει το διεθνές κύρος της χώρας. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε επίσης ότι καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε από κυβερνητικής πλευράς προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

Την απόλυση του Θ. Πάγκαλου για "ολοφάνερη ανεπάρκεια" ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς,επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν.

"Ντροπή για την Ευρώπη, ντροπή για την Ελλάδα αποτελούν οι δραματικές εξελίξεις", τόνισε με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε, ανάμεσα στα άλλα: Εχει εγκληματικές ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση και οφείλει καθαρές και υπεύθυνες εξηγήσεις. Η Ελλάδα ενεπλάκη στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του Οτσαλάν, την ίδια ώρα που έλεγε ότι δε θέλει τέτοια εμπλοκή γιατί δεν ξέρει, δεν είδε και δεν τη συμφέρει να ασχοληθεί με το θέμα. Αποδίδει, επίσης, ευθύνες σε όλους τους υπουργούς που χειρίστηκαν αυτό το θέμα και συγκεκριμένα τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και άλλες υπηρεσίες. Ζήτησε, τέλος, την ενεργοποίηση της κοινής γνώμης για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Κούρδο ηγέτη που κινδυνεύει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας με δήλωσή του τόνισε: "Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί μια εθνική στρατηγική, αλλά μια πολιτική που τελικά εξυπηρετεί τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης και την Τουρκία, σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων".

Η ΑΚΟΑ τονίζει πως "οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της, οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και η "σοσιαλιστική" κυβέρνηση του Κ. Σημίτη στην Ελλάδα, έπαιξαν η κάθε μία το δικό τους ρόλο σ' αυτό το ανίερο παιχνίδι στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων".

Το ΝΑΡ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η παράδοση του Οτσαλάν αποτελεί επαίσχυντη πράξη της κυβέρνησης Σημίτη και προδοσία του κουρδικού λαού", ενώ "καταγγέλλει τις πρωτοφανείς πολιτικές αθλιότητες της χούντας των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, που γίνονται στα πλαίσια επιβολής της σιδερένιας φτέρνας της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης των ΗΠΑ και ΕΕ...".

Η ΕΔΗΚ υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση Σημίτη είναι συλλογικά υπεύθυνη για την παράδοση του αδιαφιλονίκητου ηγέτη του αδελφού κουρδικού έθνους στο αιμοσταγές και φασιστικό καθεστώς των στρατοκρατών της Αγκυρας... Μετά τα γεγονότα, οι υποψίες μετατρέπονται σε ισχυρές ενδείξεις ότι υπήρξε άθλια συναλλαγή, σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ της τουρκικής και αμερικανικής κυβέρνησης από τη μια πλευρά και της ελληνικής από την άλλη"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ