Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ - ΓΙΑΤΡΩΝ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Στη λογική της περικοπής παροχών

Αρχισε η συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Στη λογική των περικοπών που επιτάσσει ο "εθνικός στόχος της ΟΝΕ" όπως άλλωστε ομολογείται και στην εισηγητική έκθεση, κινείται το νομοσχέδιο για την "αναπροσαρμογή των συντάξεων του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΙ, των ΤΕΙ, των γιατρών του ΕΣΥ και των διπλωματών", η επεξεργασία του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζής, υπογράμμισε ότι πέρα από τα διαδικαστικά θέματα που ρυθμίζει το νομοσχέδιο, η κατεύθυνσή του στα πλαίσια της ΟΝΕ είναι ο περιορισμός των όποιων παροχών στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε υλοποίηση των σχετικών εντολών της ΕΕ για πλήρη ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων μεταξύ των οποίων και οι κοινωνικές παροχές.

Για παράδειγμα ανέφερε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης οδηγεί σε περιορισμό των παροχών και έτσι για τους δημόσιους υπάλληλους λαμβάνεται υπόψη μόνο ο βασικός μισθός και το χρονοεπίδομα με αποτέλεσμα να μένουν καθηλωμένες οι συντάξεις κάτω και από το 60% του μισθού. Η θέση του ΚΚΕ, συνέχισε, είναι η σύνταξη να φτάνει στο 80% των συνολικών αποδοχών που είχε ο υπάλληλος τον τελευταίο μήνα.

Μιλώντας για τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου - το οποίο το ΚΚΕ καταψηφίζει - είπε ότι η ασφαλιστική κάλυψη του δημοσίου στους υπαλλήλους των οργανισμών που γίνονται Ανώνυμες Εταιρίες (π. χ. Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) δεν αίρει τις ανησυχίες των υπηρετούντων υπαλλήλων αφού θα αφορά μόνο όσους υπηρετούν και δε θα καλύπτει αυτούς που από εδώ και πέρα θα εισέρχονται στους οργανισμούς.

Στο νομοσχέδιο περιέχονται και ρυθμίσεις για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αλλά με τον τρόπο που γίνονται αφήνουν έξω από την αποκατάσταση μεγάλη μερίδα αντιστασιακών. Ετσι αποκλείονται όσοι επί ΝΔ δεν είχαν κάνει σχετική αίτηση είτε επειδή δεν είχαν συμπληρώσει τα 65 χρόνια είτε επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Οσον αφορά την άλλη πρόβλεψη για την ανέγερση μνημείων της Εθνικής Αντίστασης με κοινή απόφαση υπουργών, είπε ότι στοιχειώδης ευαισθησία επιβάλλει να ζητιέται και η γνώμη των οργανώσεων των αντιστασιακών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ