ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ανάστατοι και οργισμένοι οι ανθρακωρύχοι

ΠΕΤΡΟΣΑΝΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Μία μέρα μετά την καταδίκη του ηγέτη των ανθρακωρύχων από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σε 18 χρόνια φυλακής, χιλιάδες ανθρακωρύχοι βάδιζαν διαμαρτυρόμενοι για την απίστευτη αυτή απόφαση προς την πρωτεύουσα της χώρας, ενώ η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να τους υποδεχτεί με το στρατό!

Η αντιμετώπιση αυτή διατάχθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών Ντούντου Ιονέσκου,με το σκεπτικό ότι η "πορεία αυτή είναι μία πράξη παρόμοια με αυτή της τρομοκρατικής ενέργειας"! Για να συμπληρώσει ότι το στράτευμα είναι έτοιμο να εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο τους ανθρωκωρύχους να φτάσουν ή να μπουν στο Βουκουρέστι. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για το τι ακριβώς διαδραματίστηκε στη Ρουμανία, αλλά το σκηνικό δυναμιτίστηκε ακόμα περισσότερο σε μία περίοδο όπου οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες των εργαζομένων βρίσκονται στο ζενίθ τους, αφού γίνονται απεργίες και "μάχες" σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, μετά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να "εκσυγχρονίσει" την οικονομία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της "οικονομίας της αγοράς", μέτρα που έχουν οδηγήσει την πλειονότητα του ρουμανικού λαού στην εξαθλίωση.

Οι χτεσινές "έκρυθμες εξελίξεις" είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταδικάσει τον ηγέτη των ανθρακωρύχων Μίρον Κόζμα σε 18 χρόνια κάθειρξη για "υπονόμευση της κρατικής εξουσίας" και για την "έκθεση σε κίνδυνο της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας". Η απόφαση αφορά τις κινητοποιήσεις το Σεπτέμβρη του 1991 - κινητοποιήσεις που είχαν οδηγήσει τότε τον Πρόεδρο Πέτρε Ρόμαν σε παραίτηση - όταν οι απεργοί κατέλαβαν σιδηροδρομικούς συρμούς για να κατευθυνθούν προς το Βουκουρέστι και η σύγκρουσή τους με την Αστυνομία είχε αποτέλεσμα 3 νεκρούς και 300 τραυματίες. Κατηγορίες όμως για τις οποίες ήδη ο Κόζμα είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 18 μήνες κάθειρξη, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε αποφυλακιστεί αφού ήδη εξέτισε την ποινή αυτή. Η εκδίκαση της έφεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο, και μάλιστα εν απουσία του Κόζμα, πέρα από την πρωτοφανή και δραματική αύξηση της ποινής έχει και τη σαφέστατη και πολύ σκληρή ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων.

Χιλιάδες ανθρακωρύχοι αντέδρασαν και απέργησαν μετά την έκδοση της απόφασης, και χτες από πολλές πόλεις και χωριά της Βορειοδυτικής Ρουμανίας - όπου βρίσκονται τα ανθρακωρυχεία - άρχισαν να συρρέουν προς την πόλη Τάργκου Ζίου για να αρχίσουν τη μακρά πορεία προς τη ρουμανική πρωτεύουσα, ενώ στους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους διαλύσουν σε διάφορες πόλεις τους φώναζαν: "Πηγαίνετε σπίτι σας... δεν μπορείτε να μας σταματήσετε", φανερά οργισμένοι αλλά και έτοιμοι να αποτρέψουν μία εκ νέου σύλληψη του Κόζμα αφού μετά τη δικαστική απόφαση ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε την εντολή να συλληφθεί αμέσως αφού εκκρεμεί νέο ένταλμα σύλληψης.

Οι εξελίξεις αυτές κάνουν την κυβέρνηση να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, ένα πρόσωπο αδίστακτο που δε σκέφτεται - όπως έχει ήδη αποδείξει - να λογαριάσει όχι μόνο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά ακόμα και αυτή την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Ο δρόμος προς την "οικονομία της αγοράς" σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και πλέον οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι ανακαλύπτουν σε όλο το μεγαλείο της και την απίστευτη βαρβαρότητά του.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Απειλεί η Βαγδάτη με αντίποινα για τα πλήγματα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

"Στόχος ιρακινών επιθέσεων θα γίνουν όλες οι αμερικανικές ή βρετανικές βάσεις στις γείτονες αραβικές χώρες, σε περίπτωση που δε σταματήσουν αμέσως οι επιδρομές εναντίον ιρακινών στόχων και οι παραβιάσεις του ιρακινού εναέριου χώρου", προειδοποίησε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν. Τη θέση αυτή υπερασπίστηκε, λίγες ώρες αργότερα, και ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα πενιχρά αποτελέσματα των διήμερων διαβουλεύσεών του με την τουρκική ηγεσία.

Προειδοποίηση προς τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ αλλά και την Τουρκία, που φιλοξενούν στο έδαφός τους αμερικανο-βρετανικές βάσεις, οι οποίες είναι το ορμητήριο των αεροσκαφών που πραγματοποιούν τις περιπολίες στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ, όπου έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα πλήγματα, απηύθυνε, εκ νέου, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος. Ο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν επανέλαβε, στην ουσία, την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Βαγδάτη την Κυριακή, μετά από συνεδρίαση του Επαναστατικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος του Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Ραμαντάν υπογράμμισε ότι την επόμενη φορά που αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη θα πλήξουν ιρακινούς στόχους, τότε οι βάσεις από τις οποίες απογειώθηκαν θα "χτυπηθούν" από ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της βάσης του Ιντσιρλίκ, στην Ανατολική Τουρκία.

Την άποψη του Ραμαντάν υπερασπίστηκε, χτες, με δηλώσεις του και ο Ταρέκ Αζίζ, ο οποίος τόνισε ότι οι βάσεις αυτές αποτελούν ορμητήριο για "δολοφονικές επιθέσεις κατά Ιρακινών". Ο Αζίζ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αλλά απέφυγε να οξύνει περαιτέρω τους τόνους αρκούμενος να δηλώσει ότι "κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε, έγινε σαφές ότι Βαγδάτη και Αγκυρα έχουν σημεία συμφωνίας και διαφωνίας". Από την πλευρά της, η τουρκική ηγεσία δε σχολίασε την πρώτη ιρακινή απειλή εναντίον της, αλλά άφησε τις ΗΠΑ να την υπερασπιστούν διά στόματος υπουργού Εξωτερικών, της Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία απάντησε με νέο κύμα επιδρομών σε περίπτωση που η Βαγδάτη πραγματοποιήσει την απειλή της.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Ο Καρίμοφ "στόχος" του μπαράζ βομβιστικών εκρήξεων;

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-

Εξι απανωτές βομβιστικές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων, με εννιά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αναστάτωσαν χτες την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη.

Ο εδώ και οκτώ χρόνια Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, έσπευσε να ανακοινώσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα, λίγο μετά τις αιματηρές εκρήξεις, πως στόχος αυτών των ενεργειών ήταν απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. Στη διάρκεια του διαγγέλματός του υποστήριξε "πως καμία δύναμη δε θα αλλάξει" τα σχέδια και την πορεία της κυβέρνησής του.

Οι εκρήξεις έγιναν πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το πρώτο παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στις 10.52 τοπική ώρα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν στην περιοχή αποκλείοντας την πρόσβαση σ' οποιονδήποτε στους παρακείμενους χώρους. Στη διάρκεια επεισοδίου μεταξύ φρουρών ασφαλείας και επιβατών ενός αυτοκινήτου σκοτώθηκαν δύο άτομα (οι επιβάτες!). Αρχικά, η Αστυνομία είχε ισχυριστεί πως τα θύματα ήταν μεταξύ των δραστών της επίθεσης, αλλά αργότερα αποδείχτηκε πως ήταν απλώς περαστικοί...

Λίγα λεπτά αργότερα, άλλα τέσσερα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονταν η "Εθνική Τράπεζα" και κτίρια που στέγαζαν ξένες διπλωματικές αποστολές. Μόνο από την έκρηξη έξω από το κτίριο της "Εθνικής Τράπεζας" τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα. Το γεγονός της ελάχιστης χρονικής διαφοράς από τις εκρήξεις των παγιδευμένων αυτοκινήτων σχολιάστηκε από την "Επιτροπή Εκτακτων Αναγκών" ως "αποτέλεσμα συντονισμένων τρομοκρατικών ενεργειών".

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, καταδίκασε τις επιθέσεις αποκαλώντας τις "κυνική τρομοκρατική ενέργεια".

Από την προ ολίγων εβδομάδων αγωνιστική πορεία των ανθρακωρύχων

Ο Μ. Κόζμα, που δικάστηκε σε 18 χρόνια φυλακή

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Για δεύτερη μέρα στο ρυθμό των απεργών

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Δεν πτοήθηκαν οι Βρετανοί εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου, από την "καταδίκη", αλλά και το... "μη-ρεαλιστικό" χαρακτήρα - σύμφωνα με την αγγλική κυβέρνηση - των διεκδικήσεών τους και συνέχισαν χτες για δεύτερη μέρα, με την ίδια μαζικότητα, την απεργιακή τους κινητοποίηση.

Η κινητοποίηση έληξε, όπως ήταν προγραμματισμένο εξαρχής, χτες αργά το απόγευμα - στις 18.00 ώρα Βρετανίας - και παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές, που εκτόξευσαν οι "αρμόδιοι", ήταν επιτυχής, αφού πήραν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι που ανήκουν στα δύο Συνδικάτα που κήρυξαν την απεργία (το Συνδικάτο των εργαζομένων στις Συγκοινωνίες και τις Θαλάσσιες Μεταφορές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των εργαζομένων στον "Αντεργκράουντ" του Λονδίνου). Οι απεργοί διεκδικούν εγγυήσεις για την απασχόληση πριν από την εφαρμογή σχεδίου ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης από την κυβέρνηση Μπλερ. Μία κυβέρνηση των Εργατικών που "δικαιολόγησε" ότι υιοθέτησε σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, κατά το ήμισυ... επειδή δε γίνονταν οι επαρκείς επενδύσεις στον οργανισμό, που παρουσίαζε πολλά προβλήματα λειτουργίας.

Ενδεικτικό της αντιμετώπισης από την κυβέρνηση των "νέων Εργατικών" είναι οι δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα - πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας - ο Βρετανός υφυπουργός Μεταφορών Τζον Ριντ,ο οποιός χαρακτήρισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις "παράλογες" και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων "μη ρεαλιστικές". Χαρακτηρισμοί όμως που δεν έδειξαν να πτοούν το ηθικό των απεργών, που για δεύτερη μέρα άφησαν περίπου 21 σταθμούς "νεκρούς" ενώ προετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο των απεργιακών τους διεκδικήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ