ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Ειδικό τιμολόγιο ζητούν οι τυφλοί

Χωρίς θετική ανταπόκριση από την κυβέρνηση και τον ΟΤΕ παραμένει το αίτημα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών για την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις χιλιάδων τυφλών. Με επιστολή του προς την κυβέρνηση, ο Σύνδεσμος Τυφλών ζητάει την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου, που να αντιστοιχεί στο 25% του κόστους της αστικής μονάδας. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στους τυφλούς παρέχονται μόνο 300 μονάδες χωρίς χρέωση, που σημαίνει ότι με τον καινούριο τρόπο χρέωσης της αστικής μονάδας ανά λεπτό, θα μπορούν χωρίς χρέωση να μιλάνε μόνο 300 λεπτά το δίμηνο, από 900 λεπτά που ίσχυε με το σημερινό σύστημα χρέωσης.

Εκπρόσωπος της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" (ΕΣΚ) Τυφλών δήλωσε ότι η στάση του ΟΤΕ και της κυβέρνησης, στο συγκεκριμένο αίτημα, είναι απόρροια της γενικότερης πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα δίκαια αιτήματα των οποίων προσκρούουν στη λειτουργία των ΔΕΚΟ με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια και στην επιδίωξή τους για το κέρδος χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τις κοινωνικές ανάγκες. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής πληρώνουν οι ανάπηροι και ιδιαίτερα οι τυφλοί, για τους οποίους το τηλέφωνο αποτελεί το πρώτο μέσον επικοινωνίας και ικανοποίησης των καθημερινών τους αναγκών.

Στα πλαίσια αυτά - υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ - η στάση της πλειοψηφίας για προβολή μόνο του αιτήματος του ειδικού τιμολογίου, αποκομμένου από τις βαθύτερες αιτίες και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, συγκαλύπτει την πραγματικότητα και αποπροσανατολίζει το κίνημα των τυφλών. Πολύ περισσότερο που γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία παίρνονται πρωτοβουλίες ευρύτερης συσπείρωσης, όπως η συλλογή υπογραφών κάτω από ένα κείμενο με ολοκληρωμένες θέσεις και διεκδικήσεις για όλα τα βασικά αιτήματα των τυφλών, για θέματα εκπαίδευσης και αποκατάστασης.

ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ
Στόχος της κυβέρνησης το ξεπούλημα των δασών

Την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να συγκροτήσει Γραμματεία για την προστασία και διαχείριση των περιαστικών δασών - αυτή η αρμοδιότητα υπαγόταν μέχρι τώρα στη Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος - καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ).

Μάλιστα η ΠΕΔΔΥ, με αφορμή αυτή την απόφαση, υπογραμμίζει πως "γίνεται καθαρό πλέον ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της επιδιώκει την παράκαμψη του Συντάγματος, με στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας δασικής περιουσίας και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την προστασία του περιβάλλοντος". Κάτι, που όπως επισημαίνει, διαφαίνεται και από χτεσινό δημοσίευμα, όπου ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να ζητεί την οικιστική αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων που αγοράστηκαν από το 1960 έως και το 1974, από τις Ενώσεις των Οικοδομικών Συνεταιρισμών...

"Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αντί να προχωρήσει στη στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, προκειμένου αυτή να μπορεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο της, που είναι η προστασία και ανάπτυξη των φυσικών πόρων της χώρας, επιδιώκει τη δημιουργία εξωθεσμικών κέντρων, όπως είναι η Γραμματεία Περιαστικών Δασών, προκειμένου να καλύψει τόσο την πολιτική ανικανότητα, όσο και τις πολιτικές της επιλογές που έχουν να κάνουν με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων", τονίζει η ΠΕΔΔΥ.

Παράλληλα, επισημαίνει πως "δεν είμαστε διατεθειμένοι για κανένα λόγο να επιτρέψουμε τη διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν την προστασία και ανάπτυξη των δασών από τους "γνωστούς αγνώστους", οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για την απορρόφηση με οποιονδήποτε τρόπο των κοινοτικών κονδυλίων, χωρίς να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων".

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας συναγωνιστή

ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑΝΝΙΡΗ,

οικονομικό υπεύθυνο της ΠΕΑΕΑ,

που έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας κηδεύουμε σήμερα στις 4 μ.μ. από τον ιερό ναό του Νεκροταφείου Καισαριανής

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ

Καταδίκη γιατρού

Σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χτες, από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, ο γιατρός Θεόδ. Πυλλής, επιμελητής Β της Παθολογικής Κλινικής του "Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου" του Ερυθρού Σταυρού, που κατηγορούνταν ότι λόγω αμέλειάς του πέθανε στις 2-6-95 ο 25χρονος φοιτητής Δημ. Παπαδάκος. Ο άτυχος νέος έχασε τη ζωή του από καθολική περιτονίτιδα, καθώς ο συγκεκριμένος γιατρός "διέγνωσε" ότι πάσχει από υπερτροφικές αμυγδαλές, ενώ παρουσίαζε κρίση οξείας σκωληκοειδίτιδας. Πρωτόδικα είχε επιβληθεί στον Πυλλή ποινή φυλάκισης 3 χρόνων με αναστολή. Ο συγκατηγορούμενός του ιδιωτικός γιατρός Δημ. Τσανικλίδης αθωώθηκε.

Βρέθηκε το πτώμα του άτυχου ναυτεργάτη

Βρέθηκε το πτώμα του 20χρονου Θόδωρου Δαφερέρα,χτες στις 8.30 το πρωί στην Ακτή Ξαβέρη.Ο Θ. Δαφερέρας ήταν αγνοούμενος από την 1η Φλεβάρη, καθώς τη μέρα εκείνη στις 5.30 το πρωί είχε πέσει από τον ανοιχτό καταπέλτη του επιβατικού πλοίου ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ κατά τη διάρκεια χειρισμών για τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά. Ο άτυχος ναυτεργάτης ήταν σπουδαστής στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και έκανε πρακτική εξάσκηση προκειμένου να πάρει το δίπλωμα του Γ' πλοιάρχου. Το πτώμα του αναδύθηκε στην επιφάνεια. Εντοπίστηκε από το Λιμεναρχείο, μεταφέρθηκε στο Νεκροτομείο Πειραιά όπου και αναγνωρίστηκε από τους συγγενείς του.

Για το θέμα της εγκατάστασης δεκαπέντε δεξαμενών υγρών καυσίμων στο λιμάνι του Λαυρίου έδωσε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Λαυρίου Στ. Παπασταυρόπουλος.

Μετά από δύο επεισοδιακά Δημοτικά Συμβούλια - Ιούλη 1998 το πρώτο και Δεκέμβρη 1998 το δεύτερο - όπου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τελικά οι δύο περιβαλλοντικές μελέτες των εταιριών "Αιγαίον Οϊλ - Κατοπάγη" και "Μπίλμακορ - Λαβρόιλ", ο δήμαρχος αποφάσισε να παρουσιάσει επίσημα την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη του Λαυρίου και να... καταγγείλει "τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να προσαρμόσουν την αναπτυξιακή εξέλιξη του Λαυρίου στα δικά τους μέτρα". Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο δήμαρχος "κάλεσε" τα "μεγάλα συμφέροντα" στην πόλη και όταν οι περιβαλλοντικές μελέτες συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, μετά από εισήγηση του ίδιου του δημάρχου...

Εικοσάχρονος κατηγορείται για το φόνο του Α. Γιαννίρη

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε χτες ο 20χρονος Γεώργιος Τζίτζικας,ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, σκότωσε τον αντιστασιακό, ταμία του ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) Ανδρέα Γιαννίρη,82 χρόνων.

Ο φόνος έγινε προχτές Δευτέρα 15 του Φλεβάρη, στις 5 το απόγευμα, μέσα στο διαμέρισμα του θύματος, στον 1ο όροφο της πολυκατοικίας στη λεωφόρο Νέας Ιωνίας 129, στα Κάτω Πατήσια. Ο Γ. Τζίτζικας διαμένει με την οικογένειά του στην ίδια πολυκατοικία. Οπως έγινε γνωστό, με πρόταση του Ανδρ. Γιαννίρη, ο δράστης είχε προσληφθεί κατά το παρελθόν και για μικρό χρονικό διάστημα ως υπάλληλος στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και κατά τους ισχυρισμούς του, ο Ανδρ. Γιαννίρης τον κάλεσε στο διαμέρισμά του, όπου τον χτύπησε και αυτός ανταποδίδοντας τον γρονθοκόπησε και στη συνέχεια τον χτύπησε με το πόδι του στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

  • Το Παράρτημα ΓΚΥΖΗ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί σήμερα στις 6μ.μ. τη χρονιάτικη συνεστίαση στα γραφεία του (Νικηφόρου Λίτρα 26). Τηλ: 6421.322
  • Το Παράρτημα ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ - ΦΥΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει για την Παρασκευή 19-2-99, στις 7.30, τη χρονιάτικη συνεστίασή του, στο κέντρο "ΟΘΩΝΑΣ".
  • Το Παράρτημα ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιεί την Κυριακή 21-2-99 στις 10 πμ,Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσ
η.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ