ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κόκκινο ποτάμι αλληλεγγύης

"Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό"! "Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό"!

Αυτά ήταν δύο από τα δεκάδες συνθήματα, που βροντοφώναξαν χιλιάδες λαού χτες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Συλλαλητήριο, το οποίο μετατράπηκε και σε καταδίκη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έφτασε στο τελευταίο σκαλοπάτι της υποταγής στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με την παράδοση του ηγέτη του ΡΚΚ στο στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας.

Παίρνοντας το λόγο, ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι "ο λαός του Κουρδιστάν θα νικήσει, σε πείσμα της ΕΕ, των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών. Θα νικήσει σε πείσμα της "νέας τάξης πραγμάτων", των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων της ΕΕ. Θα νικήσει σε πείσμα του κάθε Πάγκαλου και του κάθε υποστηριχτή των σχεδίων ενάντια στους λαούς, ενάντια στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, ενάντια στη δημοκρατία, ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα".

"Νομίζω", συνέχισε, "ότι όλους μας εκφράζει το συναίσθημα οργής που διακατέχει αυτές τις στιγμές ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες. Η κυβέρνηση των βουλκανιζατέρ, η κυβέρνηση του "γιες μεν", η κυβέρνηση του μεγάλου "ευχαριστώ" προς τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση, η οποία τόλμησε να χαρακτηρίσει το αίτημα του ΚΚΕ για δημοψήφισμα της Συνθήκης του Αμστερνταμ ως μία "οχλοκρατική διαδικασία" προχώρησε σε ένα νέο απίθανο ολίσθημα. Δε φτάνουν οι δεκάδες χιλιάδες σκοτωμένων Κούρδων, τα χιλιάδες καμένα χωριά, τα τόσα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο αμερικάνικος και ΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός, δε φτάνει - και εδώ ας θυμηθούμε την ιστορία της χώρας μας, που η Ιερά Συμμαχία παρέδωσε τον Ρήγα Φεραίο, όπως τώρα τον Οτσαλάν, με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες διαδικασίες. Δε φτάνουν οι εξορίες και τα Μακρονήσια, η δικτατορία και το Πολυτεχνείο, φτάνουμε σήμερα να αναμειγνύεται η ελληνική κυβέρνηση με τέτοιο τρόπο ενάντια σε έναν ηγέτη ενός λαού που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του και την ελευθερία του", κατέληξε ο βουλευτής.

Ο Δημήτρης Κατσιανάκος,μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟΑ, μιλώντας για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, σημείωσε ότι "η άρνηση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να υιοθετήσουν το παλλαϊκό αίτημα για δημοψήφισμα αποκαλύπτει, ξεσκεπάζει τον αντιλαϊκό, αντιδραστικό χαρακτήρα της πολιτικής του περίφημου "μονόδρομου". Μιας πολιτικής, που γεννά και αναπαράγει σε μεγαλύτερο βαθμό την κρίση του συστήματος, με θύμα την εργατική τάξη και το λαό". "Αρνούνται το δημοψήφισμα, γιατί φοβούνται τη λαϊκή απάντηση, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, το απατηλό όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης, κάτω από τη σιδερένια φτέρνα των μονοπωλίων, έχει πια ξεφτίσει".

"Με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ", είπε σε άλλο σημείο, "και τις άλλες συμφωνίες ενισχύεται η βαθιά αντιλαϊκή και αρνητική για τους λαούς Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΕΕ οδηγείται σε όλο και πιο αντιδραστική, κατασταλτική τροχιά". "Η Συνθήκη του Αμστερνταμ εξυπηρετεί την οικονομική και πολιτική ισχυροποίηση του δυτικοευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου και την ενίσχυση των δυτικοευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία".

Τέλος, καλώντας το λαό να ψηφίσει το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, σημείωσε ότι "η ψήφος στο ΚΚΕ θα στείλει μήνυμα αντεπίθεσης σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, για να δυναμώσει ο συντονισμός, η κοινή δράση των λαϊκών κινημάτων και των δυνάμεων που αντιστέκονται και με συνέπεια αντιπαλεύουν τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ".

Χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι βροντοφώναξαν, στην πορεία που ακολούθησε στη Βουλή, την αντίθεσή τους στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και απαίτησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Συγχρόνως όμως, απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι ο ελληνικός λαός δεν ακολουθεί τις "επικύψεις" των κυβερνώντων.

Ενα κόκκινο ποτάμι ξεχύθηκε στην Αθηνάς και τη Σταδίου, με πρώτο το πανό της ΚΝΕ "Οχι στα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ. Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό". Ενα κόκκινο ποτάμι γεμάτο παλμό, που βροντοφώναζε "Δεν είναι τρομοκράτης ο κουρδικός λαός, είναι η νέα τάξη και ο ιμπεριαλισμός", "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη". Η μεγάλη πορεία έφτασε στη Βουλή, φωνάζοντας "Η Σένγκεν μπήκε σε εφαρμογή, σήμερα οι Κούρδοι, αύριο εμείς" και "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", για να καταλήξει και να διαλυθεί στα Προπύλαια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκή οργή και αγανάκτηση

Η λαϊκή οργή και αγανάκτηση για τα νέα δεσμά που ετοιμάζουν για το λαό με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ ξεχύθηκε χτες βράδυ από εκατοντάδες στόματα διαδηλωτών και πλήθος υψωμένες γροθιές στην πλατεία μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου και στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η μαζική, μαχητική συγκέντρωση που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ και η πορεία στους δρόμους Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, εξέφρασε με τον πιο έντονο τρόπο την αντίθεση των κομμουνιστών και του μαζικού λαϊκού κινήματος στη νέα αντιλαϊκή συνθήκη.

Ηταν μια αγωνιστική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, που εξέφρασε ακόμα την αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό και καταδίκασε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν. Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα πικετοφορία με το ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή ενάντια στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και αλληλεγγύη προς το λαό του Κουρδιστάν.

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, ο Χρίστος Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ, ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: "Ενας λαός διεκδικεί το δικαίωμα να έχει πατρίδα. Ο πολιτικός αρχηγός αυτού του λαού ζητάει πολιτικό άσυλο, πέρα από τις διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς με την τακτική του PKK και του Οτσαλάν, το δικαίωμα ενός λαού για πατρίδα είναι αναφαίρετο. Αξίζει τώρα η πιο βαθιά αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό, καταδικάστε τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους υποτακτικούς τους".

"Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του εργαζόμενου λαού. Εμπρός όλοι μαζί, με ισχυρό ΚΚΕ, προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος. Εμπρός για τα δικά μας δημοψηφίσματα στους αγώνες για τα δίκια μας. Εμπρός για την κοινωνική συμμαχία, εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων, νεολαίας, για μια Ελλάδα, σε μια Ευρώπη που θα κάνουν κουμάντο οι λαοί".

Ασυμβίβαστες ανάπτυξη και "σύγκλιση"

Μεταξύ των άλλων οι υποστηρικτές της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν ότι η ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση δίνει μεγάλη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η αλήθεια όμως αποδεικνύεται τελείως διαφορετική. Η ΟΝΕ όχι μόνο δε δίνει ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά αντίθετα είναι ασυμβίβαστη μ' αυτήν. Βέβαια, υπάρχει και μια αλήθεια σ' αυτούς ισχυρισμούς. Ανάπτυξη υπήρξε, αλλά αυτή αφορούσε και αφορά μόνο στα κέρδη των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή των τεσσάρων κριτηρίων του Μάαστριχτ για την ΟΝΕ. Τα κριτήρια της σύγκλισης είναι ως γνωστόν ο πληθωρισμός, το έλλειμμα, το χρέος και τα επιτόκια. Είναι κριτήρια που υπηρετούν τις "τέσσερις ελευθερίες" που καθιερώθηκαν από την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, δηλαδή την ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των προσώπων. Επιβάλλοντας μια άνευ προηγουμένου λιτότητα για το εισόδημα των εργαζομένων, περιόρισε δραστικά τη ζήτηση, με άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη ήταν καθοριστικής σημασίας, αφού λόγω των οικονομικών μεγεθών ένας πολύ μεγάλος αριθμός τέτοιων επιχειρήσεων υποχρεώθηκε να κλείσει. Γενικότερα οι εξελίξεις στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής ήταν αρνητικές, αφού εν έτει 1999 η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται στα επίπεδα του 1980!

Ομως οι αρνητικές συνέπειες έρχονται και από τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα που προωθούνται μέσω των προγραμμάτων "σύγκλισης". Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έγινε ο πολιορκητικός κριός για σημαντικές αλλαγές στο παραγωγικό τοπίο της χώρας. Το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων που ήταν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ήταν η πρώτη πράξη. Ορισμένες απ' τις επιχειρήσεις αυτές που είχαν κριθεί "στρατηγικής σημασίας" για την ελληνική οικονομία εγκαταλείφθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους, μέχρι το κλείσιμό τους. Ας θυμηθούμε την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων για την "Πειραϊκή - Πατραϊκή", τη ΛΑΡΚΟ, τα Ναυπηγεία, τα ορυχεία, τη χαρτοποιία. Σ' όλες αυτές τις περιπτώσεις η ΟΝΕ, αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις, στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού, οδήγησαν στην καταστροφή σημαντικών τμημάτων της παραγωγικής βάσης της χώρας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με μια άλλη πολιτική για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι "διαρθρωτικές αλλαγές" στο δημόσιο τομέα με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και Οργανισμών όπως ο ΟΤΕ, τα Διυλιστήρια, η ΔΕΗ, η "Ολυμπιακή" κ.ά.

Υπάρχει βέβαια και μια ακόμη απόδειξη για το ασυμβίβαστο των κριτηρίων "σύγκλισης" με την ανάπτυξη. Είναι το γεγονός ότι στα κριτήρια αυτά δεν περιλαμβάνεται ο πιο σημαντικός δείκτης οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Τα κριτήρια αυτά έχουν σαν σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και να τα διασφαλίσουν. Σαν τελευταίο στοιχείο αναφέρουμε ότι δεν μπορεί να θεωρείται ανάπτυξη μια διαδικασία που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, αλλά το κυριότερο έχει σαν αποτέλεσμα την εξαθλίωση των εργαζομένων, της σημαντικότερης παραγωγικής δύναμης του τόπου.

Δ. Π.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με θέμα: "Η θέση της Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Καπιταλιστικής Ενοποίησης και στα Βαλκάνια".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 18 - 19 Φλεβάρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27). Εισηγητές 1ης μέρας: Γ. Θεωνάς ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Η. Θερμός καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Β. Ρέβας μέλος διοίκησης ΕΚΘ. Εισηγητές 2ης μέρας: Γ. Τσιλιγκιρίδης μέλος ΔΣ Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, Μ. Δεληβάνη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γ. Χουρμουζιάδης καθηγητής ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ