ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Πόντιος Πιλάτος... έκανε "ανασχηματισμό"
  • Η αποπομπή των τριών υπουργών δεν "εκτόνωσε" το "βαρύ κλίμα"
  • "Μπροστά οι εξελίξεις", λένε στο ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός, που "δεν έχει καμία ευθύνη" (!) για όσα συνέβησαν στην υπόθεση Οτσαλάν - σύμφωνα με τη χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου -, αλλά που "τα γνώριζε όλα" - σύμφωνα με τις δηλώσεις Πάγκαλου, Παπαδόπουλου, Πετσάλνικου - προχώρησε χτες, μετά την αποπομπή των τριών παραπάνω υπουργών, σε μια κίνηση αντάξια ενός "Πόντιου Πιλάτου"... Προέβη σε ένα "ανασχηματισμό", που οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του αποκαλούν "αναδιάταξη της ομάδας του", οι προσκείμενοι στην ηγετική ομάδα "κίνηση κατώτερη των περιστάσεων" και ο ελληνικός λαός το θεωρεί ισοδύναμο με επίδειξη ύψιστης πολιτικής μικρότητας και ανευθυνότητας, από την οποία μόνο οι υπάλληλοι και οι συνένοχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ μπορούν να διακατέχονται.

"Χαμένη ευκαιρία"

Το νέο σχήμα της κυβέρνησης (σσ: στον πίνακα καταγράφονται οι "αλλαγές" στη σύνθεσή της), που συνεχίζει να έχει πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη,δεν μπορεί, όπως φαίνεται, να μεταστρέψει το κλίμα, τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και, κυρίως, στην κοινή γνώμη. Η παραπάνω εκτίμηση ήταν γενική χτες στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και ανήκοντες στην "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα μιλούσαν για "κυβέρνηση που κρέμεται σε ένα σκοινί", ιδιαίτερα "αδύναμη", και, πλέον, επιφορτισμένη με ένα ανασχηματισμό που αποτελεί "μια ακόμα χαμένη ευκαιρία".

Οι μόνοι ίσως ικανοποιημένοι από τη χτεσινή εξέλιξη είναι κάποιοι "εκσυγχρονιστές δελφίνοι", που είδαν τους παραιτηθέντες ανταγωνιστές (;) τους να χάνουν έδαφος, καθώς και όσοι συνεχίζουν να επενδύουν στη φθορά του Κ. Σημίτη, προς ίδιον όφελος.

"Βαρύτατο" κλίμα - δυστοκία "λύσεων"

Η δυστοκία του πρωθυπουργού να βρει αποδέκτες στις προτάσεις του, για ανακατανομή της τράπουλας, ήταν απρόβλεπτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προσπάθεια του Κ. Σημίτη να αποφύγει την υπουργοποίηση του Γ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών (σσ: ώστε να αποφύγει τη μήνιν του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος δεν έχει την καλύτερη σχέση με τον πρώην υφιστάμενό του) ήταν αγωνιώδεις, πλην ατυχείς. Λέγεται ότι - μεταξύ άλλων - εισέπραξε και την άρνηση του Β. Βενιζέλου,ώστε κάποια στιγμή άρχισε να διαρρέει ότι σκέφτεται να "κρατήσει" ο ίδιος ο Κ. Σημίτης και το υπουργείο Εξωτερικών... Επίσης, η αρχική προσπάθεια του πρωθυπουργού να διαμορφώσει ένα κλίμα "ανοίγματος" προς τους εσωκομματικούς διαφωνούντες, μέσω της φημολογίας για επαναφορά στη θέση του υπουργού Εξωτερικών του Κ. Παπούλια, αργότερα "μαζεύτηκε" από "κύκλους" του Μαξίμου. Οι "κύκλοι" έλεγαν ότι "οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ για τις επιλογές του πρωθυπουργού σχετικά με τον ανασχηματισμό δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια". Λέγεται ότι η αναδίπλωση οφείλεται και πάλι στη μήνιν του Θ. Πάγκαλου, που επίσης... δε συμφωνούσε με την υπουργοποίηση Παπούλια. Πάντως, φίλοι του Κ. Παπούλια, έλεγαν ότι "ουδέποτε δέχτηκε πρόταση από τον Κ. Σημίτη"

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο ανασχηματισμός ήταν γνωστό από τις 12 το μεσημέρι ότι "ετοιμάζεται" και ο Δ. Ρέππας είχε πει ότι θα ανακοινωθεί "συντομότατα", ανακοινώθηκε τελικά μετά από 7,5 ώρες... Καθ' όλη δε τη διάρκεια της προετοιμασίας του, λέγεται ότι ο πρωθυπουργός ήταν μόνος του - και "ενοχλημένος" λόγω των "αλγεινών" δηλώσεων των αποπεμφθέντων υπουργών -, χωρίς τη συνήθη παρουσία του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη, τον οποίο θεωρεί και αυτόν υπεύθυνο για την υπόθεση Οτσαλάν...

"Ωδινεν όρος..."

Παράλληλα, ενώ αρχικά πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό έλεγαν ότι "ο ανασχηματισμός θα συνδυαστεί με "βεντάλια πρωτοβουλιών"", όπως αποδείχτηκε "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν", κατά τη φράση υψηλόβαθμου κυβερνητικού παράγοντα. Μάλιστα, ακόμα και κάποιοι εκ των αναβαθμισθέντων "εκσυγχρονιστών" με το χτεσινό ανασχηματισμό, έλεγαν ότι "χρειαζόταν βαθύτερη τομή". Από τη στιγμή που δεν έγινε "έχει βαθύνει το τραύμα",συμπλήρωναν... Σπεύδοντας δε, να διαχωρίσουν από τώρα (!) τη στάση τους, υποστήριζαν ότι δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις τους προς τον πρωθυπουργό. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ των συνεργασιών μακράς διάρκειας που είχε χτες ο Κ. Σημίτης, ήταν με τη Β. Παπανδρέου.

Παρούσα η "αντιπολίτευση" και με υπονοούμενα για Ακη

Στελέχη, δε, της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" έλεγαν ότι "ο πρωθυπουργός τού "δεν κάνω ανασχηματισμούς" εξαναγκάστηκε εντός τεσσάρων μηνών να προχωρήσει σε δυο, αλλά και πάλι δεν πρόκειται για δικές του κινήσεις, αλλά για κινήσεις που του επιβλήθηκαν από τα πράγματα". Εκτιμούσαν, δε, ότι "οι εξελίξεις είναι μπροστά" και άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το Συνέδριο. Συμπλήρωναν με νόημα πως "μέχρι να φτάσουμε στο συνέδριο, μπορεί να έχουν συμβεί ακόμα πολλά"...

Ρωτούσαν, δε, με νόημα, αν η "αφωνία" του Α. Τσοχατζόπουλου οφείλεται στο γεγονός ότι "ο αδελφός του Καλεντερίδη (σσ: του ΕΥΠίτη που βρέθηκε στην Κένυα) είναι συνεργάτης του Ακη" και, άρα, μήπως ο υπουργός Αμυνας "περιμένει κάποια στοιχεία για την υπόθεση;"...

Πάντως, ο υπουργός Αμυνας, που λέγεται ότι είχε διαμηνύσει στον Κ. Σημίτη ότι "θα τον στηρίξει αν προσχωρήσει σε κίνηση με ευρύ χαρακτήρα", δε φαίνεται να έχει εκλάβει ως τέτοια κίνηση τον ανασχηματισμό.

Το σίγουρο είναι ότι μόλις χτες ο Π. Οικονόμου κάλεσε τον Κ. Σημίτη να μη θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριο (σσ: προετοιμάζοντας τη δική του υποψηφιότητα, προφανώς), αφού "με την κυβερνητική του ιδιότητα ολοκλήρωσε την ακύρωση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ". Οσο για τον Χρ. Παπουτσή,συνέστησε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να στρέφεται πρώτα στην ΕΕ και μετά στις ΗΠΑ...

Ν. Μπ.

Δεν ξεπλένεται η ντροπή τους!

Ξεπλένεται η ντροπή τους με έναν ανασχηματισμό; Τόσο εύκολο είναι να καθαρίσουν τα λερωμένα χέρια τους; Τελικά, εκεί που έψαχνε ο πρωθυπουργός να μοιράσει τα χαρτοφυλάκια μεταξύ ημετέρων, εκεί που ανακάτευε τα "τραπουλόχαρτα" της εξουσίας του - για να διασκεδάσει τις ευθύνες που έχει για το διαμοίρασμα των ιματίων και των δικαιωμάτων ενός έθνους να έχουν πατρίδα (των Κούρδων), αλλά και για να αποποιηθεί την ευθύνη για το διαμοίρασμα των ιματίων και του πέπλου της τιμής ενός έθνους (των Ελλήνων) που έχει δικαίωμα να μην ντρέπεται με τα χάλια μιας κυβέρνησης που ατυχώς λέγεται ελληνική - εκείνη ακριβώς την ώρα, ο κ. Σημίτης δε "σκουντούφλησε" ούτε πάνω στο "χαρτοφυλάκιο" της ευθιξίας, ούτε της ηθικής, ούτε καν σε αυτό της πολιτικής ευθύνης; Οχι! Τέτοιες έννοιες δεν τους λένε τίποτα. Στο σύστημα αξιών των υπαλλήλων των ΗΠΑ και των συνεργατών της CIA, στο σύστημα αξιών των πρωθυπουργών της "γερμανικής κοπής" και της ΕΥΡΩ - δουλης συνενοχής, φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για σκέψεις και ερωτήματα, όπως: "Υπάρχει λίγη τσίπα, βρε;"!

***

Τώρα που η κυρία Β. Παπανδρέου έγινε "πρώτη τη τάξει υπουργός", ο Οτσαλάν έπαψε να είναι στις τούρκικες φυλακές; Τώρα που ο κύριος Γ. Παπανδρέου έγινε "χαλίφης στη θέση του χαλίφη", έπαψε το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο προϊσταται, να έχει συνδέσει το όνομά του με την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους; Τώρα που ο κύριος Τσοχατζόπουλος είδε να μπαίνουν στην κυβέρνηση μερικοί "δικοί του", ικανοποιήθηκε το αίσθημά του περί της "εθνικής λεβεντιάς"; Τώρα που... αναβαθμίστηκε ο κύριος Χρυσοχοϊδης και υπουργοποιήθηκε... ο κύριος Τζανής, σβήστηκε από την ιστορία ότι οι Κούρδοι αναγκάστηκαν να αυτοπυρπολούνται έξω από ελληνικές πρεσβείες;

***

Ο κύριος Σημίτης αναδιάταξε την ομάδα του, προέβη σε "ανασχηματισμό" των καθήμενων στις καρέκλες της ντροπής, νομίζοντας ότι έτσι μπορεί να "ανασχηματίσει" την άποψη του ελληνικού λαού για το τι σημαίνει φιλότιμο, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, ανθρωπιά. Τι έκανε στην πραγματικότητα; Προσέθεσε μερικά ακόμα ονόματα στο "κλαμπ" εκείνων που θα συνδέσουν την πολιτική ύπαρξή τους με την πολιτική της κυβέρνησης. Την πολιτική της κυβέρνησης των Ιμίων, των "S-300", του Οτσαλάν, της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Αυτό έκανε ο κ. Σημίτης. Προσέλαβε κι άλλους στη "συντεχνία" του ραγιαδισμού και της υποτέλειας που κυβερνά τη χώρα. Αυτή η πολιτική και αυτοί οι εκπρόσωποί της, προεξάρχοντος του κυρίου Σημίτη, δεν μπορούν να ξεπλύνουν τη ντροπή τους. Μετά, δε, και τη χτεσινή πράξη του πρωθυπουργού - που νομίζει ότι οι παραδόσεις του ελληνικού λαού μπορούν να εξισωθούν σε σημασία ή να ξεχαστούν με το άκουσμα του ποιος "ενθρονίζεται" υπουργός - μετά από όσα συνέβησαν, αυτός και η κυβέρνησή του μπορούν να συνδέσουν την πολιτική τους ύπαρξη με ό,τι θέλουν. Μόνο με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό δεν έχουν το δικαίωμα, και δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε, να συνεχίσουν να τη συνδέουν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

"Ντοκουμέντα"

Κάποιοι μιλάνε για "ντοκουμέντα". Λένε ότι πρόκειται για "αδιάσειστα στοιχεία", που πιστοποιούν, όχι μόνο την ευθύνη της εμπλοκής του Κ. Σημίτη στην υπόθεση Οτσαλάν, αλλά και την ενοχή του. Λένε ότι πρόκειται για "ντοκουμέντα", που αποδεικνύουν τι πραγματικά έγινε στην Κένυα, τόσο όσον αφορά την "απαγωγή" Οτσαλάν, όσο και σχετικά με το χειρισμό του θέματος εκ μέρους υπουργών. Οι φήμες για την ύπαρξη αυτών των "στοιχείων" πήραν χτες χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Την ίδια ώρα, ο ελληνικός λαός ζει στο σκοτάδι των σεναρίων, που συγγράφει η κυβέρνηση για να διασωθεί. Οσοι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τέτοια "ντοκουμέντα", σε ποια κατηγορία αυτής της ιστορίας ανήκουν; Εκείνων που μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, ή του ψεύδους; Και, κυρίως, αν έχουν τέτοια "ντοκουμέντα", τι είδους είναι και γιατί δεν τα δίνουν στη δημοσιότητα;

Ποιοι απομακρύνονται

Θ. Πάγκαλος (τέως υπουργός Εξωτερικών)

Αλ. Παπαδόπουλος (τέως υπουργός Εσωτερικών)

Φιλ. Πετσάλνικος (τέως υπουργός Δημ. Τάξης)

Ποιοι μετακινούνται

Β. Παπανδρέου (από υπουργός Ανάπτυξης, υπουργός Εσωτερικών)

Γ. Παπανδρέου (από αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Εξωτερικών)

Ε. Βενιζέλος (από υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Ανάπτυξης)

Ελ. Παπαζώη (από υπουργός Αιγαίου, υπουργός Πολιτισμού)

Στ. Μπένος (από υφυπουργός Εσωτερικών, υπουργός Αιγαίου)

Μιχ. Χρυσοχοϊδης (από υφυπουργός Ανάπτυξης, υπουργός Δημόσιας Τάξης)Γ. Κρανιδιώτης (από υπουργός Εξωτερικών, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών)

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση

Λ. Τζανής υφυπουργός Εσωτερικών

Γρ. Νιώτης υφυπουργός Εξωτερικών

Γ. Χαραλάμπους υφυπουργός Ανάπτυξης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ