ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέες αμερικανικές επιδρομές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Νέες επιθέσεις κατά των "ζωνών απαγόρευσης πτήσεων" εξαπέλυσαν, χθες, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως ανακοινώθηκε τόσο από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, όσο και από το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων.Επιδρομές σε ιρακινές θέσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Βόρειο, όσο και στο Νότιο Ιράκ, τονίζεται στην ιρακινή ανακοίνωση. Οπως μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο, 12 σχηματισμοί εχθρικών μαχητικών αεροσκαφών, που απογειώθηκαν από τις στρατιωτικές βάσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, πραγματοποίησαν επιδρομές, χθες το πρωί, στις νότιες επαρχίες Βασόρα, Μουθάνα και Ντι Καρ, ενώ δέχτηκαν τα πυρά των ιρακινών αντιαεροπορικών. Σχεδόν την ίδια ώρα, 11 σχηματισμοί εχθρικών αεροσκαφών, που απογειώθηκαν από τη βάση του Ιντσιρλίκ, πραγματοποίησαν επιδρομές στο Βόρειο Ιράκ εξαπολύοντας δύο πυραύλους αέρος - εδάφους, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων δεν αναφέρει τίποτε για ανθρώπινες απώλειες ή ζημιές.

Τις επιθέσεις, μόνο στο Βόρειο Ιράκ, επιβεβαίωσε ο λοχαγός Τόνι Κέμπερ από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Στουτγκάρδη. Ο Κέμπερ επανέλαβε τη γνωστή, πλέον, αμερικανική ρήση περί πραγματοποίησης περιπολίας από δύο αμερικανικά "F-16", τα οποία "αναγκάστηκαν" να εξαπολύσουν πυραύλους εναντίον ιρακινών αντιαεροπορικών, επειδή "εγκλωβίστηκαν" από τα ιρακινά ραντάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ τέθηκε σε ισχύ, το 1991, με στόχο την... "προστασία των Ιρακινών Κούρδων" που κατοικούν στην περιοχή. Ενώ τα αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν "περιπολίες" στην περιοχή "για την προστασία των Κούρδων", ο τουρκικός στρατός συνέχιζε και χτες τις εκκαθαριστικές του επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του ΡΚΚ, έχοντας εισβάλει στο έδαφος του Βορείου Ιράκ. Η καταδικαστική ανακοίνωση της Βαγδάτης και το αίτημά της για άμεσο τερματισμό της επιχείρησης και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δε φαίνεται να εισακούεται από κανέναν...

ΡΩΣΙΑ
Το φάντασμα της πείνας...

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

"Το φάντασμα της πείνας είναι μύθος ή πραγματικότητα;". Αυτό το ερώτημα έθεσε η εφημερίδα "Τρουντ" στις παραμονές της πανρωσικής σύσκεψης για τα προβλήματα του αγροτοβιομηχανικού συμπλέγματος που άρχισε στις 19 Φλεβάρη στη Μόσχα. Εξάλλου, το θέμα της πείνας στη Ρωσία, έχει τεθεί επιτακτικά και δραματικά μετά την οικονομική κρίση στις 17 Αυγούστου 1998. Ο συντάκτης του άρθρου της εφημερίδας, διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών, καθηγητής από το Βορόνεζ Ισαάκ Ζαγκάιτοφ, εκτιμώντας νηφάλια την επισιτιστική κατάσταση της χώρας, θεωρεί ότι για τη διατήρηση του όγκου παραγωγής προϊόντων των περασμένων χρόνων, θα χρειαστούν 480 κιλά σιτηρών κατά κεφαλήν. Για τη διατήρηση όμως του επιπέδου κατανάλωσης του 1998 (έχοντας υπόψη τη μείωση των εισαγωγών σιτηρών) θα χρειαστούν 560 κιλά. Στην ουσία, πέρσι υπήρξε μια παραγωγή 326 κιλών σιτηρά, κατά κεφαλήν, έναντι, για παράδειγμα, των 788 κιλών το 1990. "Οπως φαίνεται, το έλλειμμα είναι τεράστιο, η χώρα δεν έχει κάτι παρόμοιο γνωρίσει τα τελευταία 50 χρόνια. Σημειώνουμε ότι η Ρωσία είχε παράγει 350 κιλά σιτηρά κατά κεφαλήν το 1911, όταν από το λιμό είχαν πληγεί πάνω από 20.000.000 άτομα και 265 κιλά το 1921, όταν η πείνα είχε πάρει εντελώς καταστροφικό χαρακτήρα", αναφέρει ο Ζαγκάιτοφ. Σύμφωνα πάντα με τους υπολογισμούς του, μπορούμε να πούμε ότι το φάντασμα της πείνας πλησιάζει. Γι' αυτό και η σύσκεψη για τα προβλήματα του αγροτοβιομηχανικού συμπλέγματος είναι πολύ σημαντική και επίκαιρη. Σ' αυτή παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Γιεβγκένι Πριμακόφ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Γεωργίας Γκενάντι Κουλίκ. Κύριο θέμα ήταν οι τρόποι ανάπτυξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Πριμακόφ τόνισε: "Καμιά χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει, να ορθοποδήσει πραγματικά, αν δεν έχει ισχυρό αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα και χωρίς την υποστήριξη της αγροτιάς της". Επίσης, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι στο εξής δε θα υπάρχουν περικοπές του προϋπολογισμού και βοήθεια "με την επιβολή φόρων στα οινοπνευματώδη ποτά και με νέες επενδύσεις".

Επίσκεψη Σρέντερ

Ικανοποιημένες είναι και οι δυο πλευρές από την επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Μόσχα. Ο Γερμανός καγκελάριος υποσχέθηκε ότι "η Γερμανία θαυποστηρίξει τα συμφέροντα της Ρωσίας στο ΔΝΤ", δηλαδή, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα ενεργήσει ως "συνήγορος της Ρωσίας" στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. Επίσης, σημαντικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, σύμφωνα με παρατηρητές, είναι το γεγονός ότι ο Σρέντερ, με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ, έβαλε πρώτος την υπογραφή του στο μνημόνιο για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας στη Ρωσία. Τέλος, σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Πριμακόφ και ο Σρέντερ δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι θέσεις των δυο πλευρών συμπίπτουν στην ανάγκη πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

ΙΤΑΛΙΑ
Δημοψήφισμα για το αναλογικό σύστημα

ΡΩΜΗ.-

Οι καιροί αλλάζουν και οι δείκτες της ΟΝΕ προστάζουν, να αλλάξει επιτέλους η "αναχρονιστική" αναλογική αντιπροσώπευση στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

Συνεπώς οι γείτονές μας και κυρίως η "κεντρο - αριστερή κυβέρνηση", που έχουν αποδείξει πόσο καλοί και υπάκουοι μαθητές είναι αλλά και πόσες "θυσίες" έχουν ήδη κάνει προκειμένου να επιτύχουν το "όνειρο της ΟΝΕ", ετοιμάζονται πυρετωδώς να απαλλαχτούν από το "αγκάθι" του αναλογικού εκλογικού συστήματος που προκαλεί, όπως ισχυρίζονται, τους "συχνούς πονοκεφάλους" αλλά και την κυβερνητική αστάθεια που χρονίζει. Για το λόγο αυτό η ιταλική κυβέρνηση όρισε για τις 18 του Απρίλη το δημοψήφισμα για το εκλογικό σύστημα της χώρας. Οπως αποκαλυπτικά και χαρακτηριστικά δήλωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Εντο Ρόνκι, "το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί με στόχο να να καταργηθεί ό,τι έχει απομείνει από την αναλογική αντιπροσώπευση για την εκλογή της Βουλής και τη μετατροπή του εκλογικού συστήματος σε πλειοψηφικό".

Το ισχύον σύστημα της χώρας είναι σχετικά απλή αναλογική, ενώ η αντιπροσώπευση είναι σχεδόν από όλα τα κόμματα που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν έστω και ένα μικρό ποσοστό. Αυτό έχει οδηγήσει τη χώρα να κυβερνάται ως επί το πλείστον από κυβερνητικούς συνασπισμούς ενώ η παρούσα κυβέρνηση είναι η 56η μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Βέβαια, οι Ιταλοί είχαν ψηφίσει και πάλι σε ανάλογο δημοψήφισμα το 1993 όπου είχαν αποφανθεί να αλλάξει το ισχύον εκλογικό σύστημα. Ομως, όπως το δημοψήφισμα του 1993 έτσι και το δημοψήφισμα του Απρίλη δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης Ντ' Αλέμα να αποδεχτεί την ετυμηγορία της κάλπης ή όχι. Βέβαια, δεδομένου του "εύθραυστου" του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που κόντευαν να ρίξουν και πάλι την κυβέρνηση, ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της υιοθέτησή του χωρίς μεγάλα προβλήματα για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ενα αγόρι με το σκυλί του ζητιανεύει έξω από τα ανταλλακτήρια

Ενα αγόρι με το σκυλί του ζητιανεύει έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος

Αμερικάνικο βομβαρδιστικό σε μια από τις περιπολίες θανάτου στην περιο

Αμερικανικό βομβαρδιστικό σε μια από τις περιπολίες θανάτου στην περιοχή του Βόρειου Ιράκ

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεροκάματο "θανάτου"

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-

Τρεις Ισπανοί οικοδόμοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο εργοτάξιο που δούλευαν όταν καταπλακώθηκαν από τόνους χώματος, σε κατολίσθηση στο οικοδομικό εργοτάξιο επαρχιακού αεροδρομίου, όπως μετέδωσε ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός, ενώ τα αίτια του δυστυχήματος για την ώρα παραμένουν άγνωστα. Το τραγικό εργατικό δυστύχημα συνέβη σε υπό κατασκευή κτίριο του αεροδρόμιο της πόλης Σοντίκα, κοντά στην πρωτεύουσα των χώρας των Βάσκων Μπιλμπάο, ενώ εκτός από τους τρεις εργάτες που έχασαν τη ζωή τους τραυματίστηκε ελαφρά και ένας τέταρτος οικοδόμος, στην προσπάθειά του να προσφέρει βοήθεια στους άτυχους συναδέλφους του και ο οποίος μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ